Купувате матрак онлайн – връщате го без опаковка

Европейският съд: Матракът може да се почисти
27 мар 2019 14:45,
11
Купувате матрак онлайн – връщате го без опаковка
Снимка: Reuters, архив

Европейският съд в Люксембург разреши на гражданите, купили матраци по интернет, да ги връщат разопаковани на продавача в 14-дневен срок.

Това става по силата на съдебно решение по жалба на германски гражданин, комуто интернет магазин отказал да възстанови 1095 евро, за върната по пощата стока.

Купувачът разопаковал дюшека, докато продачавът настоявал, че правото не важи за разпечатани стоки, тъй като те вероятно са използвани.

Топ магистратите на ЕС обаче смятат, че ако потребителят отстрани защитното фолио на закупен в интернет матрак, това не е пречка да упражни правото си на отказ. Според съда, тъй като покупката е направена през интернет, клиентът не е могъл да види стоката преди сключването на договора и затова може да я отвори и разгледа.

Магистратите отхвърлят аргумента на онлайн магазина, че разпечатаният матрак не може да се препродаде, тъй като вероятно е използван от клиента и вече не може да гарантира, че той е безопасен за здравето и чист.

Те казват в решението си, че матраците могат да се използват многократно и това непрекъснато се случва в хотелите, където различни хора спят върху един и същ дюшек. Магистратите смятат, че матракът може да се приравни на дрехите, за които връщане е допустимо, дори когато те са пробвани от купувача, след покупката онлайн. Ето защо те съветват търговеца матракът да се даде на почистване, както правят магазините за стоки втора употреба или сайтовете за дрехи.

Ако по матрака има следи от използване, които биха намалили цената му, купувачът дължи за тях обезщетение на търговеца, смятат съдиите.

Решението на Европейския съд е валидно за всички съдилища в ЕС, които гледат сходни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в държава, където е масова практика да си купиш 60 инчов телевизор за световното и след това да го върнеш. Случва се постоянно. Не само за световното по футбол. И не само за световното. Имам едни авери, поканиха родителите си. Купиха легла с матраци. Много скъпи. Като си тръгнаха старите върнаха леглата и матраците.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БатманАма купувачът не иска да го рекламира, доколкото се разбира от текст, просто не го харесва и го връща. Има право в 14-дневен срок.
9
0
 
2
 
! Отговори
Батман преди 5 години
До Потребител 5 Само да ви светна че има разлика между това да си искате парите и това да бъде заменена. Така че в случая сте си искали парите да няма да ви ги върнат тъй като по закон ако има възможност да се замени с нова и да се съдерете няма да видите пари.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз матрак си купувам на място, изпробвам докато ми хареса някой и толкова. Пълна загуба на време е да ми пращат и да им препращам обратно матраци, докато уцеля точния.
7
1
 
11
 
! Отговори
Бравос преди 5 години
Чудно. Купуваш матрака, спиш 2 седмици на ново и им го връщаш да си го носят на химическо. Да живей европейският съд, най-хуманният съд в света
6
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Ха-ха-ха, сега да чакаме решения за всичко оставало, което се продава в интернет. Без дрехите, де, защото тук се разбира, че и те се носят на химическо. Юруш на дюшеците
5
1
 
13
 
! Отговори
Потребител преди 5 години
Купих си книга от книжарница. Докато стигна до средата на книгата1 последните страници се отлепиха и започнаха да падат. Отидох в книжарницата и поисках да върна книгата, тъй като не ставаше за ползване повече. Продавачката учтиво ми заяви, че те нямали практика да връщат парите за некачествена изработка на издателя. Обаче не случиха на човек, писах на КЗП и в рамките на един месец ми замениха книгата с нова. Кога българските търговци ще се научат, че потребителите имат права ?
4
2
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Затова имаш магазин, където можеш да пробваш. Добре е да имаш права, но напоследък има хора, които се вманиачават да купуват -ползват-връщат само за да пускат коментари в амазон и после чакат "лайкове" все едно са у фацебок
3
0
 
23
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Отваряш матрака,пробваш и установяваш,че е твърд кат дюшеме.И ко праим?Европейските съдии са интилигентни,не кат нашите кауни.
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак си купувам нов матрак, а не втора употреба. И цената е като за нов. Ако са го разопаковали и матракът няма дефект, не би трябвало да имат право да го върнат. Не съм търговец, а клиент.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година си купих матрак, спах на него една седмица и го върнах. Матракът беше вакуумиран и навит на руло. Аз го върнах разбира се разопакован и ползван. Хората ми върнаха парите в кеш и с усмивка. Поздрав от Германия