ЕП ще глобява социалните мрежи за естремистко съдържание

Ако не се махне до час, платформите с финансово наказание
8 апр 2019 22:08, Петя Славова
29
ЕП ще глобява социалните мрежи за естремистко съдържание
Снимка: Reuters

Комисия към Европейския парламент одобри днес проектозакон, според който на "Facebook",Googlr", "Twitter" и други социални платформи ще се налагат глоби, ако не премахват естремистки съдържания в рамките на един час от момента на публикуването им, предаде Ройтерс.

Проектът бе одобрен с 35 гласа при един против и осем въздържали се в комисията по правосъдие и вътрешен ред. Следващата седмица той ще бъде разгледан в пленарната зала и ако бъде одобрен, предстоят преговори между трите институции на ЕС.

Този законопроект, който предвижда глоби до 4 на сто от годишния оборот на нарушителя, бе одобрен миналата година от страните членки. Но имаше опасения, че мярката ще засегне предимно малките онлайн платформи, а също че накърнява човешки права. Затова обсъждането в парламента се забави досега.

Въвеждането на мярката стана много актуално, тъй като терористът, който през март изби 50 души и рани десетки в Крайстчърч, Нова Зеландия, е предавал стрелбата на живо по една от платформите на "Facebook". От "Facebook" обявиха, че през първите 24 часа след нападението са премахнали 1,5 милиона видеоклипове от кръвопролитието.

Представители на ЕС обаче твърдят, че първият час е ключов за възпирането на по-нататъшното разпространяване на подобно съдържание и че интернет компаниите не правят достатъчно на доброволни начала.

Компаниите обикновено разчитат на съчетание от автоматични средства и човешки фактор, за да засичат и изтриват екстремистки съдържания. Но когато едно незаконно съдържание бъде снето от някоя платформа, то често се появява в друга платформа и това ограничава възможностите за контрол върху мрежата, пояснява Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Бавно и полека се връщаме назад няколко века !!! Кой не скача е червен !!! Наскачахте ки се,наскачахте ли се ?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екстремистко е всяко мнение различаващо се от линията на партията и нейния велик водач! Напред другари от ЕС водете ни към светло бъдеще
17
2
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Лиса, искаш ли да приключиш участие като ония в Крайстчърч? Имам добър избор на Сръбска музика...
16
0
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Юдеите не четат достатъчно история а именно, че винаги в човешката история, колкото повече системата затяга обръча, толкова повече губят контрола върху хората. Ясно е, че ако тези закони бъдат приети това означава края на фейсбук и куп други подобни в ЕС, но това ще даде ли началото на верижна реакция за разпадането на тази конфедерация?
15
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Днешната Глобалистическа цензура догонва завидните нива от времето на Комунизма и дори Нацизма. Възможно е да се наложи връщане към апокрифната литература като средство за разпространение на Истината. За щастие, освен пишещи машини, днес има още компютри и принтери.,....
14
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"ЕП ще глобява социалните мрежи за естремистко съдържание"А какви ще бъдат критериите,ще е субективното мнението на цензура.Ако не съдържат фрази и вопли във възхвала на евроТейската демокрация и дитирамби и ектении за неолиберализма,ще бъдат смятани за екстремиски изяви.Всеки пост трябва да започва с възхвала на новият голям брат,иначе не си демократ
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да бъде мразен - нека цензурира. Когато завърши като СССР, да се сърди на себе си. И прошка не бива да има при следващ обрат на политическите основи. Активността на всички цензори - медии, лобистки организации, държавни служители и прочие, трябва да бъде описвана, документирана и анализирана. Един ден на нея основа ще им се търси сметка.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой ще определя правилата??Такива кифли като Мария Габриел ли???
11
2
 
0
 
! Отговори
До-властта.... преди 5 години
Ако, запрещавате, думата- геноцит,....Ще- бъде, не- почтенно, да- не- отгледате,...Черен- баскетболист,..Или, побеляващи, на- 16 години .....
10
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Няма да искам доказателства. Въобще не ме интересува любовта ти към джендъризма. Кое е свободия, кой е *** и ненормалник не е ясно. Интересно е кое е лъжа, кое глупост и кой плаща? Абе ти въобще усещаш ли се, че според теб излиза, че освен твоята особа други свестни хора сред коментиращите няма. Прочети хартата за правата на човека и може и да разбереш "добрите" намерения на кукуфелниците от Брюксел.
9
1
 
6
 
! Отговори
Славчев преди 5 години
До Анонимен 11. Не се усещаме. Да показваш насилието, не е подстрекаване. Когато го извършваш, не е подстрекаване, а престъпление. Когато престъплението се онагледява, не е подстрекаване. Подстрекатели са търтеите от ЕП и ЕК, на които целта е да скрият престъпленията и престъпника. Когато виждат изверги да вършат пъклените си дела, все повече хора ще осмислят понятието Човек и ще настояват за връщане на смъртната присъда. Престъпленията са лицето на либерализма. Целта е да се скрие това лице.
8
1
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Хаха, по социалните медии изтича нормална информация, отразяваща обективната истина, затова юдеоционистите от Новия Световен Ред постепенно ги вкарват под ГУЛАГ-а на цензурата! За да може цялата информация за раята да идва от контролирания комплекс фейк нюз, като CNN, BBC, Дойче Веле, Гардиън и подобни медии-кукли на конци. Сега очакваме Еврокомисар Гаргамел, пардон, Габриел, да се включи с комсомолския си патос и да налага цензурата, като наказва всяко свободно изразено мнение още в зародиш!
7
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Будни граждани - се манипулират трудно!Време е да спрат да питат - за какво са ни - търтеите в Брюксел ... и чий интереси защитават!Матрицата не търпи инакомислещи...трябват и послушни гoвeдa!- Омммммм Пак съм баннат ... че пиша против ромите!
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко в момента е един Тюрлюгювеч с десерт компот от сини сливи!Всеки си пише каквото си иска. Не се ли усещате, че подстрекавате към насилие? Утре жертвите може да е всеки вкл. и вие.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светата инквизиция се върна ! Като демокрация .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Томи Робинсън сигурно и той е екстремист :)
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и трябва да е.Това в социалните мрежи вече не е свобода а свободия.Всеки ненормалник ги е превърнал в сборен пункт за други като него да не говорим за откровеното разпостраняване често платено на лъжи.И моля господа троловете който след изтъркването на стария лаф с псувни по линия *** да не почват с новата глупост с цел ДС се правят на умни а именно как ще докажеш това.Първо не съм прокурор че да го доказвам и второ след като съм видял не ми трябва са доказвам.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. използване на експлоозиви и отрови ще се практикува вече на академично ниво. Това не е ли спиране на прогреса?
1
5
 
18
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Лицемери !!!Трябва да забранят всичко, което съдържа насилие и подтиква към такова - филми, видео клипове, реклами ...