Екоактивисти спряха железопътния транспорт в Лондон

290 души са арестувани за последните три дни
17 апр 2019 19:43,
4
Екоактивисти спряха железопътния транспорт в Лондон
Снимка: Reuters

Двама екоактивисти се покачиха на покрива на вагон от градската влакова железница в лондонския финансов квартал "Канари Уорф" през третия ден от протестни действия, които да накарат Великобритания да предприеме по-радикални мерки за предотвратяване на промените в климата, предаде Ройтерс.

Общо 290 души бяха арестувани в понеделник и вторник, след като активистите групата "Бунт срещу унищожаването на природата" блокираха някои от най-знаковите места в британската столица, а мнозина къмпингуваха в палатки по улиците.

Още по темата
Групата цели да накара правителствата да намалят въглеродните емисии и да предотвратят глобална криза с климата, която ще предизвика масов глад, наводнения, горски пожари и социален срив.

Мъж и жена се качиха на покрива на влака на гара в "Канари уорф" и разпънаха плакат с текст: "Извънредна ситуация с климата. Действайте веднага.". Друг активист се залепи с лепило за един от влаковете. Групата заяви, че такива действия са необходими, за да се стигне до промяна.

"Както е и при стачка на работници, икономическото объркване е ключово при принуждаването на правителството да седне на масата и да преговоря по нашите искания", каза групата на сайта си.

Кметът на Лондон Садик Хан вече призова протестиращите да не атакуват градската система за обществен транспорт. "От ключово значение е повече хора да използват обществения транспорт, да вървят пеша или да се движат с велосипед, ако искаме да се справим с тази извънредна ситуация с климата", каза Хан.

12 милиона лири струват протестите на бизнеса в лондонския квартал Уест енд, известен с театрите и магазините си, като някои отчитат 25 процента спад в продажбите и намаляване на клиентите.

"Този допълнителен натиск вреди дълбоко на икономиката и репутацията на Лондон", каза Джейс Тирел - главен изпълнителен директор на Ню Уест енд къмпани (New West End Company), която представя бизнеса в района.

Полицията съобщи, че очаква демонстрациите да продължат през следващите няколко седмици, и обеща да се намеси при необходимост.

Природозащитната група настоява британското правителство да обяви извънредно положение по отношение на климата и околната среда, да сложи край на въглеродните емисии до 2025 г. и да свика гражданско събрание, което да вземе решения за климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
290 луди и няма кой да ги усмири.Китай Индия Русия САЩ бълват гадости с пълна сила а тези отишли да реват в Лондон.Луда работа.Или платена
3
3
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
А като се замислиш, че усилията на цялото човечество за намаляване на въглеродните емисии може да се обезсмисли от изригването на един единствен вулкан, ти се приисква да живееш на пълни обороти без оглед на климатичните последствия. Веднъж се живее, дами.
2
4
 
0
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
За да спасим планетата трябва да редуцираме бройката на основния проблем - хората. Призовавам екоактивистите да дадат личен пример и да се саморедуцират.
1
1
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
местонахождението на този тип протести отдавна не европа.ние европейците инвестирахм е милярди за да намалим драстично емисиите си но другите части на света не са и на половината на нас.китай индия сащ са местата където вичко е много назад и там са нужни протеститеслед 10-15 г проблема с климата ще засенчи тревогите ни днес за ефектът върху икономиките на кого му трябва благоденствие и икономика когато радиацията щее убиваща и храната ще бъде супер скъпа поради трудността по производството и