Най-голямата заплаха за Европа не е тероризма, а мафията

Според Европол, тя идва от Албания, Италия и Източна Европа
17 апр 2019 08:20, Петя Славова
40
Най-голямата заплаха за Европа не е тероризма, а мафията
Снимка: Reuters

Увеличаващото се насилие от организираната престъпност е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, далеч повече от тероризма и миграцията, заявиха представители на европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол, цитирана от Франс прес.

Главни извършители на това насилие са мафиотските групировки от Италия, Албания и Източна Европа, както и рокерските банди, казаха служители на агенцията на конференция в Хага, пише БТА.

Азиатските, африканските и южноамериканските групировки също са се включили в организираната престъпност в Европа, чийто годишен оборот е 110 милиарда евро. Все повече такива групировки работят в сътрудничество помежду си.

"Организираната престъпност в момента е най-големият риск за вътрешната сигурност на ЕС", заяви ръководителят на Европейския център за организираната престъпност към Европол Яри Лиуку.

Според участниците в конференцията на Европол организираната престъпност е останала далеч от общественото внимание през последните години заради вълната от терористични нападения и миграционната криза в Европа.

Експертите обаче смятат, че трябва да се организира трансгранично сътрудничество срещу този разрастващ се проблем.

"За осуетяване на организираната престъпност трябва да действаме на международно ниво, защото организираните престъпни групировки вече го правят", каза Лиуку.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
334 преди 5 години
"...не е тероризмЪТ", Петя!
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А шефовете на мафията са в Брюксел. На някой източно-европейски групировки даже им дърпат ушите чак от Вашингтон или Москва.
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има комунизъм няма ток ! Където има демокрация има ток обаче има мафия, тероризъм, всекидневни пожари, отвлиллчания и убийства и самоубийства на невинни хора, протести на Жълти жилетки, капиталисти и гейове. Дали пък да ти спре тока за 2 часа не е за предпочитане.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега им ПОВЕРВАХ.
7
2
 
34
 
! Отговори
Хак преди 5 години
Обикновенно държавата си има мафия, но в България мафията си има държава.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неща като мафия, тероризъм и мигранти са навързани понятия. Не е редно да се разделят. Вярно е, че ни се носи славата, но мафията далеч не е измислена в България или в Източна Европа. Просто нашите престъпни структури се оказват удобни и много незаконни неща тук се вършат евтино и ефективно. Например на запад е много скъпо и трудно да направиш солиден обир или да поръчаш убийство. Докато при нас всички сме свидетели как и двете неща могат да се случат.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да в Източна Европа управляват цала една държава
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е точно така. Има и много туристи.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аха пак да изкараме невинни пришълците....мафия е имало винаги. Тя не взривява влакове и автобуси или бомби на концерти ...има си конкретни цели които са или магистрати или от другата мафия....
2
0
 
15
 
! Отговори
Е,тук вече сме за преди 5 години
Пример - да видят какво ги чака при победа на магията.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Увеличаващото се насилие от организираната престъпност е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, далеч повече от тероризма и миграцията"Тази организирана престъпност идва с миграцията.