Петима осъдени каталунски лидери са избрани за депутати

Сепаратистките партии бележат успех с 22 места в парламента
29 апр 2019 08:17,
8
Петима осъдени каталунски лидери са избрани за депутати
Снимка: Reuters архив

Петима каталунски сепаратистки лидери, задържани и съдени в Мадрид за ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., бяха избрани за депутати на националните избори в Испания вчера, предаде Франс прес.

Още по темата

Сред тях е бившият вице-президент на региона Ориол Жункерас, главен обвиняем на процеса, започнал на 12 февруари, за когото прокуратурата поиска 25 години затвор.

Жункерас е избран за депутат от Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), докато Раул Ромева, бившият регионален външнополитически лидер е избран за сенатор от същата формация, пише БТА.

Още трива задържани сепаратисти са избрани в конгреса на депутатите - Жорди Санчес, Жорди Турул и Жозеп Рул, членове на другата голяма партия, застъпваща се за независимост на Каталуния - "Заедно за Каталуния" на бившия регионален президент Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия от съдебно преследване.

Сепаратистките каталунски партии са отбелязали успех , спечелвайки 22 от 350-те места в долната камара, и могат да играят ключова роля в преговорите за съставяне на бъдещо мнозинство, след като социалистите на Педро Санчес спечелиха изборите, но без да постигнат абсолютно мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
Ще гласувам за Иванчева!Мразя крадливата тиквена шайка.Нито един свестен човек няма в партията на неграмотните безделници ,ръководена от пожарно-милиционерската върхушка.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, след като половината от партидо популар /дясно центристка/ ги вкараха в дранголника за присвояване на милиони обществени средства, а лидера им Мариано Рахой едвам отърва и той дранголника. Народа им показа червен картон, не като нас да си ги избираме пак.
4
4
 
10
 
! Отговори
Това, че преди 4 години
Целенасочено са го подгонили т. нар. "власти", виждате не е спънка за хората да ги изберат. Сега и Иванчева трябва да изберат, ей така, за да им ударят шамар на тези ***, събрали се в Народното събрание да си показват новите дрешки и да си дюдюкат! *** от всякакъв цвят, загробили България! Линч им е малко, друго, по- тежко наказание да се мисли!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Visca la Barca!
2
7
 
9
 
! Отговори
Само Реал преди 4 години
Какъв терор по-точно ?
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ta какво е това! Хират а искаха свобода от терора! Свобода от опресията! Вива Ла революцион, виве Ла Каталуна, вива Ла ресистанс!