Юнкер: Либидото в Европа си отиде

"Германците критикуват Италия, но сами не спазват правилата"
3 май 2019 18:10, Бойчо Попов
48
Юнкер: Либидото в Европа си отиде
снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ангажира с това за първи път германец да стане президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман е „убеден европеец и опитен централен банкер", „подходящ“ за позицията, казва Юнкер в интервю за германския Handelsblatt. „Не споделям мнението на части от Южна Европа, че един германец не може да стане президент на ЕЦБ“, казва Юнкер в разговор с германските ни колеги.

Позицията на президент на централната банка трябва да бъде заето през тази година, защото мандатът на сегашния гуверньор Марио Драги приключва на 1 ноември. Освен Вайдман сред останалите имена, които се спрягат за позицията, са тези на управителите на централните банки на Франция и Финландия Франсоа Вилерой дьо Гало и Оли Рен, както и френският член на борда на ЕЦБ Беноа Кьоре. Франция обаче вече имаше представител на тази позиция - Жан-Клод Трише. 

Юнкер предупреди за прекалените очаквания от евентуален германски ръководител на ЕЦБ. „Вайдман не може сам да промени паричната политика на еврозоната, защото за това решения взимат не е само президентът, а Бордът на централната банка", поясни той.
 
В интервюто си Юнкер говори и за възхода на популистите в ЕС и защо не очаква Ангела Меркел да премине на някакъв пост в Брюксел.

„Считам, че направихме много за сближаването на гражданите. Най-важното нещо беше да станем по-големи в големите неща и да бъдем скромни в малките неща. Убедих се, че Комисията вече не се интересува от всеки последен детайл в живота на гражданите... Опитахме се да спрем това зло, което хората правилно смятат за изключително тежка бюрокрация. Ние ограничихме броя на законопроектите на ЕС до 20 на година - много по-малко от преди. Фактът, че това не се забелязва от хората, ме учудва и разочарова. Може би именно над 1500 дела за нарушения на ЕС срещу държавите членки гарантират, че гражданите могат да упражняват правата си съгласно правото на ЕС“, казва Юнкер.

Според него възходът на десните популисти в много държави в Европа е свързан с вътрешни за страните причини. „Но какво ще се случи, ако националистичните партии от дясната и лявата палитра на ЕС спечелят надмощие? Тогава не само ЕС ще бъде приключен, но и либералните демокрации, свободните общества. Това трябва да бъде изяснено на всеки, който например избира „Алтернатива за Германия“, казва Юнкер.
 
Той говори и за факта, че европейците знаят твърде малко един за друг. „Хората в Лапландия нямат представа какво правят сицилианците. Но ЕС се нуждае от общи правила за всички. Така че трябва да се справяме повече с чувствителността на другите. Ако ръководителят на правителството на друга страна изисква нещо, ние не трябва непременно да се съгласяваме с него, но поне да се поставим в неговата позиция“, казва още председателят на ЕК. И дава за пример непримиримостта на германците спрямо бюджетните своеволия на Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе аз отдавна казвам че ЕС е Вавилонска кула която ще се срути с гръм и трясък ама вие рупате ли рупате. Епа рупайте.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГерманците са по-коректни и с тях може човек да се разбере,за разлика от много други държави в ЕС.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДали са ни 17 места в европарламента. Защо няма общи избори и общи европейски листи? Да гласуваме за чужденци и да не пращаме някакви жалки 17 човечета да стават милионери без работа.---Един чужденец,никога няма да свърши добра работа за наша или друга държава,която не е неговата държава,нито познава проблемите в другите държави,правилно е всяка страна да си изпраща хората!Чужденеца няма да свърши по-добра работа от местния,напротив,по-зле ще я свърши.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ССкромни в малките неща."Затова лиЕвропейският съюз отсъди да плащаметакса мощност.Значи подтискаш хоратаза техните проблеми и ги филмираш за светло бъдеще(големите неща).Нераз-брахте с танте, че настъпихте мотиката.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали са ни 17 места в европарламента. Защо няма общи избори и общи европейски листи? Да гласуваме за чужденци и да не пращаме някакви жалки 17 човечета да стават милионери без работа.
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германец скръндза шеф на ЕЦБ ще е катастрофа. Трябва да е италианец, грък или Кристалина Георгиева.
15
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До10. Този съюз е образуван по естествен път. Да се улесни свободно движение на хора, стоки, услуги. И е възможно да не си роден когато е създаден .От три малки държави "БеНеЛюкс" в края на шеисетте години. СССР е създаден политически, но беше едно икономическо джудже. СССР демонстрираше военна сила и мощ. С скромна финансова възможност.И се саморазпадна. ЕС няма как да се разпадне , а ще граничи с Китай.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тогава не само ЕС ще бъде приключен, но и либералните демокрации, свободните общества. Това трябва да бъде изяснено на всеки, който например избира Алтернатива за Германия, казва Юнкер."Тоя пак размаха плашилото. Хората ако са решили да гласуват за "Алтернатива за Германия", значи ще гласуват за "Алтернатива за Германия", люксембургски алкохолико! Нито е забранено, нито е незаконно! Май си мечтаеш за еднопартиен режим в комунистически стил, а?
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименAй мерси!Що не идеш при Тръмп, Путин или още по добре - при Ердоган
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но какво ще се случи, ако националистичните партии от дясната и лявата палитра на ЕС спечелят надмощие? Тогава не само ЕС ще бъде приключен, но и либералните демокрации, свободните общества. Това трябва да бъде изяснено на всеки, който например избира Алтернатива за Германия, казва Юнкер."Чакай малко бе, кой е казал, че ЕС трябва да бъде управляван от либералите? Ти ли ще ми го налагаш като задължение? И кой си ти, че да даваш наклон на хората за кого да гласуват и за кого не?
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми налегне ли те ишиас,забравяш за либидото.Та Жан-Клод Юнкер да ходи да се лекува и да остави ЕС на по-младите като Орбан.
10
6
 
17
 
! Отговори
Домино ефект преди 4 години
Няма да се изненадам ако се разтури този изкуствен съюз наречен ЕС.През 1990 година СССР и НРБ фалираха за 24 часа.Така че и ЕС е пътник без билет.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие налагайте ИК и после очаквайте либидото.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този самозванец трябва да бъде арестуван, никакъв председател не е кога сме го избирали ? Ще гласувам само за крайнодесни партии дано и Меркел да я натикат в затвора.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си този клоун как стои до Тръмп, Путин, Ердоган и после защо ЕС е слаб...
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eгати алчните бездарници! Дано си отнесете парите в гроба!
5
1
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
и виагра не помага вече ......
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното нещо беше да станем по-големи в големите неща и да бъдем скромни в малките неща.Не съм съгласен по-добре да сме скромни в големите неща и големи в малките.
3
1
 
19
 
! Отговори
www преди 4 години
ОЩЕ НЕ Е ИЗТРЕЗНЯЛ ..
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наздраве, другарю Юнкер да живее Европа!