От утре Европейският съюз ще живее на кредит

Изчерпал е природните ресурси, които може да се обновят за година
Обновена: 9 май 2019 16:07 | 9 май 2019 10:53, Елка Василева
55
От утре Европейският съюз ще живее на кредит
Снимка: архив, Reuters

От утре, 10 май, Европейският съюз ще живее на кредит, защото е изчерпал природните ресурси, които планетата може да обнови за една година, сочи доклад на неправителствената организация Глобал футпринт нетуърк, цитиран от световните агенции.

"От петък европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живее като тях, то човечеството ще е изконсумирало всичките природни ресурси, които планетата може да обнови за една година", подчертава неправителствената организация в доклада си, който се публикува две седмици преди европейските избори.

Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, въглероден отпечатък . . ., ако човечеството потребява колкото европейците, то то би имало нужда от 2,8 сини планети, отбелязват авторите на доклада.

В ЕС живеят 7 процента от населението на света, а те поглъщат 20 процента от биокапацитета на Земята.

Това положение се влошава непрекъснато: през 1961 година денят, в който е бил надвишаван този показател, е бил 13 октомври. Нещата да варират според регионите - тази година Люксембург е достигнал прага още в средата на февруари, а Румъния ще го прекрачи в средата на юни.

Това е дефицит, който ние продължаваме да увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от други страни и от бъдещите поколения, със съжаление констатира Световният фонд за дивата природа.

В световен мащаб хората също потребяват много над възможностите за възобновяване на ресурсите и всяка година денят на достигането на този праг идва по-рано. През 2018 година това беше 1 август, а през 1997 година - краят на септември.

Призоваваме политиците да вземат мерки, отговарящи на висотата на залозите. Решения има, но те трябва да бъдат задействани още сега, призова френската мореплавателка Изабел Отисие, която е президентка на Световния фонд за дивата природа във Франция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
14
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Причината за глобалната екокатастрофа е желанието на Запада д априлапа Русия заради ресурсите. Затова се напомпа балонът на високият стандарт на живот и тов абе превърнато в житейска цел за народите от ИЗточният блок. А всъщност това е "червейчето на кукичката", с която се изловиха шараните. След туй, жизненият стандарт на запада, започна, бавно и полека да се смъква. Както се вижда, високият жизнен стандарт на европците е за сметка на смъртта на останалите народи
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи от утре трябва да ядем и пием 2.8 пъти по-малко - това ли е великата идея? Ами да вземем да лягаме и да умираме, за да угодим на зелените талибани направо.
25
7
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Понеже от далече прозира, че си тъпичко и си ръсиш опорки срещу братушките. Да те светна само, че Русия като площ е десетки пъти по-голяма от всяка европейска държава. Та едно е парите от туризъм на един малък Люксембург да отидат за няколко хиляди километра обща пътна мрежа, друго е да поддържаш стотици хиляди километри магистрали, ЖП линии и какво ли още не. Така е ... Русия има много ресурси, но е и най-голямата по площ държава.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно що е то биокапацитет и кой гуру-шаман определя неговата стойност, която очевадно е някаква непроменима констнатна величина?
23
1
 
11
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Когато континента се пренасели е съвсем логично о потреблението да нарастне до свръх потребление. Не знам колко време и средства са отнели на въпросната организация да стигне до това заключение, но на мен ми се вижда съвсем естествено. Решението може да бъде само внос на природни ресурси, или връщане на мигриралите извън Европейския съюз. Тогава потреблението ще спадне. Ще спадне и добивът, поради намаленото търсене.
22
0
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
2- в космоса има забрана от сивите човечета за хората да хвърчат . 3 - а за безплатен ток , забрави ! Може би за останалите след армагедона .
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 3 (Българин)Еееех, Българинооо, ееех господин Ганев, закърпи ли си потурите, господин Ганев, лъсна ли опинците?В САЩ били принтирали долари, майтап да видиш!!!Че ти имаш ли си представа господин Ганев, че в САЩ се използват навсякъде кредитни карти? Даже дебитните са рядкост, навсякъде пазаруват с кредитни карти и това е отдавна, от десетилетия, не от сега!!!Принтирани долари евентуално в супермаркета, а ако те видят да пазаруваш с пачки банкноти ще те помислят за наркотрафикант!
20
3
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Аз дървета съм виждал много, даже съм засаждал най-вероятно доста повече от теб. Няма такова положение в природата като отсичане и край, след мен и потоп, живота винаги избуява, него го имало много преди нас, ще го има и след нас. Да гората винаги ще се възстанови колкото и да сечеш, това не е проблем, даже е полезно за самите екосистеми. За 5-10 години се оформя млада гора, която ще се развие и ще е много пъти по-жизнена и устойчива от една вековна гора - обновлението е в основата на живота!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13, ти май дървета си виждал само в парка? Отсичаш 50-100-годишни дървета и за 10-15 те се възстановяват, така ли? Я обратно в първи клас. За това време няма шанс да се възстанови и иглолистна гора дори, какво остава за широколистна, която се предпочита за дървесина. Да не говорим, че масово се обезлесяват много по-големи площи от споменатите 100 дка, което води до ерозия, свлачища, промяна в екосистемата и т.н.
18
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До тук води материализма и желанието на западните корпорации да трупат печалби за сметка на природата. Как навремето ползвахме електроуреди по 10 години и нагоре, а сега всичко се прави с цел след втората, третата година да трябва да го смениш с ново. Тонове храна се изхвърля на *** от западните държави, а в същото време в Африка гладуват милиони деца. Просто трябва да се смени материалистичната матрица, в която сме попаднали с други по-висши ценности.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен нас. Ние винаги мислим за планетата Земя и затова не потребяваме много. Екологията на първо място.При нас всичко се рециклира. Специални каруци обикалят по кофите за да взимат всичко за рециклиране.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕдинКакво е петрола и природния газ "умнико"? Напълно органични ресурси! Природния или блатен газ, може да се получава при гниене и практически е неизчерпаем ресурс. Петрола може да се синтезира по синтетичен път. Урана също може да се добива по изкуствен път, но е доста по-скъпо от добива му от руда.
15
0
 
11
 
! Отговори
изводи преди 4 години
1. Значи не можем да си позволим бежанци и мигранти. 2. Време е за производство в космоса. 3. Време е за кулата на Тесла и безплатен ток по цялата планета.
14
1
 
11
 
! Отговори
има значение преди 4 години
да кажат кои са държавите, които го правят, а не общо за ЕС!
13
17
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ако отсечеш 100 декара гори, което е сравнително малка територия, тя ще се възстанови сама в рамките на 5-10 години с млада и здрава гора. Залесяването като цяло една голяма глупост, то създава повече проблеми отколкото решения.
12
3
 
3
 
! Отговори
Един преди 4 години
Ако се разбие тази статистика, в основата ще стоят невъзобновяемите енергийни източници (петрол, газ, уран...) Когато те свършат, тогава щем нещем ще спрем да живеем на кредит. Така, че положението не е толкова страшно :) ще ги ползваме доде има...
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали искахте капитализъм? Е, получихте си го. Що се оплаквате сега?
10
7
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Специално Европа днес е много по-залесена от преди век, но нищо ти си вярвай на секта простотиите. Зелените гуру-шамани имат неизчерваем резерв от простотия, а такива шарани като теб са лесна мишена.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по лесно е да отсечеш 100 декара гори, отколкото да залесиш толкова.
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада гледа със алчни очички и протяга алчни ръчички към девствените простори на Русия , но стратегическите ракети му охлаждат ентусиазма.