Галъп: Европейците искат ЕС, но се страхуват от разпадането му

Само 42% от британците се чувстват европейци
21 май 2019 18:48, Йордан Бързаков
41
Галъп: Европейците искат ЕС, но се страхуват от разпадането му
Снимка: Reuters

Макар и обединени в привързаността си към ЕС, европейските гласоподаватели са разделени в очакванията си за бъдещето на Съюза, сочи ново изследване на световната социологическа асоциация "Галъп Интернешънъл".

Данните показват, че гражданите на Великобритания остават дълбоко разделени по въпроса за Брекзит, а мнозонството от анкетираните от двете страни на Ламанша са единни в страховете си, че в Европа може да има „ефект на доминото“ (ако Великобритания напусне, да я последват и други).

Оказва се, че по-голямата част от гражданите и на ЕС, и на Великобритания смятат, че Брекзит ще навреди повече от съюза, отколкото на Обединеното кралство. Нито европейците, нито британците обаче са убедени, че Брекзит най-накрая ще се състои.

Интересно е, че цели 39% от европейците и 27% от британците вярват, че все пак Великобритания ще остане част от Европейския съюз. От "Галъп" коментират, че това означава, че несигурността ще продължи да доминира в политиката на ЕС. Най-големи оптимисти за оставането на Обединеното кралство в рамките на ЕС, се оказват източноевропейците - цели 48%.

Социолозите изчисляват, че огромната част от жителите и от двете страни на Ламанша искат повече гъвкавост от ЕС в преговорите за Брекзит, така че да се постигне споразумение възможно най-бързо. Това, казват анализаторите от социологическата агенция, предполага, че ако има несъгласие по текущата сделка, то не е между обикновените граждани, а между политическия елит.

Повечето от британците са гласували за Брекзит, защото само част от тях се чувстват европейци (42%) и именно тук проучването разкрива голямата разлика с Европа, където 71% от гражданите на ЕС се приемат за европейци. Съмненията, породени сред поданиците на Обединеното кралство, са следствие на десетилетия на антиевропейска реторика, обхванала британската преса. Факторът идентичност е в сърцето на проблема.

Всеки втори (49%) очаква предстоящите избори за нов Европарламент да имат положително въздействие, докато 41% смятат, че изборите няма да доведат до промяна в ЕС. Положителни очаквания имат шест от десет сред онези, които се идентифицират като граждани на ЕС, докато негативните очаквания доминират (65%) сред тези, които се чувстват по-отдалечени от ЕС.

По-големи оптимисти за положителна промяна са хората от Южна Европа и от новите страни членки, докато тези, които живеят в западните и северни държави, са по-скоро песимисти.


 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Пънкар преди 10 месеца
Няма нищо по-хубаво от това да има война.Въпроса е да си от страната на победителите!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво да очакваш от този съюз - източени фондове, двойни стандарти на храните и хората.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Галъп само лъжат.
29
0
 
0
 
! Отговори
Няма да стане ... преди 10 месеца
Боклученце мелето тепърва започва, а това дето го искаш само насън ще го видиш ... Срив на цялата "цивилизация" такава каквато я помниш. Христос е стария, младият свят е Севера. Аз съм за младите .... Ще вали, ще вали, ще вали, защото пет години беше суша с месеци без капка дъжд ...
28
0
 
2
 
! Отговори
Ей ... преди 10 месеца
Първо бъди човешко същество, после се определяй по етнос. Човешко е да видиш лъжите които те заобикалят и да правиш нещо, колкото и малко да е да ги спреш ....
27
1
 
0
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 10 месеца
А аз искам най-накрая (като нормалните държави) да легализираме гей браковете и да приемем ИК.
26
1
 
0
 
! Отговори
Последно преди 10 месеца
И няма живо същество и няма звяр, който смъртта един ден не настига. Защото Гората и Водата са господарите на тоя свят пълен с живот и така ще бъде завинаги. Защото гората расте след вулкани и огън и даже след ядрена експлозия, защото водата прави живота и водата отнема живота ... Човекоядката? Само в българският език Смъртта е в женски род. Вода също ... Така както човек не може да бъде вечно жив, така не може и да е вечно мъртъв. С едно изключение Христос, защото никога не е съществувал ....
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние сме преди всичко БЪЛГАРИ , а ЕВРОПА е само едно географско понятие !
24
0
 
5
 
! Отговори
Есе преди 10 месеца
България сама сега трудно ще изкара дълго.
Или трябва да е в ЕС,или в балкански съюз които не е възможеш заради интереси и други влияния(не европейски)
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до Есе


Абе господине... Те всички тея войни същите хора ги предизвикават бе... За да се обединим после и да ни управляват, толкова ли ти е теудно да схванеш, че борбата е за съвсем друго...
22
6
 
2
 
! Отговори
Есе преди 10 месеца
Разпадне ли се ЕС следва война,ама тогава и да пишете и да мрънкате все все тая.
Ако не ви хареса просто го променете.
21
4
 
7
 
! Отговори
ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ЛЪЖИ преди 10 месеца
огромното мнозинство от народите в Европа са против ЕС - 75% от западана европа и 60% от източна европа искат този гнусен ротшилдски кибук наречен ЕС да отиде в историята

политическите марионетки на юдо-масоните потъпкват волята на народите от десетилетия !!!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европейски съюз -това не е истински съюз на народите ,а съюз на една клика съставена от неолиберални сатанисти ,пияници и извратеняци !
19
1
 
0
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 месеца
Ако наистина се страхуват - да започна да избиват крайнодесните плъхове.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неолиберализмът е чумата на 21-и век ! Много по-опасна и по-разрушителна от нацизма и комунизма, взети заедно ! А зад него стои скрит, главният и глобалният злодей - ционизмът !
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европейският съюз е минало !
Това сега е осъществен талмудистки проект, с мераци за нова франко-германска империя... ...оригиналните европейски народи ги пишете бегали, почтеният труд е изритан в ъгъла, а Християнството е подложено на гонения !
16
3
 
8
 
! Отговори
Прокариот преди 10 месеца
Европейците искат само Бойко! Кажете истината. Бойко цар на Европа и Атлантида!
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно абсурдно е хем да искаш обединена Европа ,хем да искаш Европа на отечествата.Или ще има обединена империя или ще има кърпеж от държавици .Смешно е да отиваш да браниш национални интереси в Европейския парламент .Ако искаме силна Европа реално трябва да има обща държава.Да сте чули сенатора от Айова да отива да брани интересите на Айова от федералното правителство .Всичко тук е доста примитивно обяснено и разни шашкъни подменят нещата.
14
3
 
7
 
! Отговори
Папата (Антихриста) преди 10 месеца
Яде, пие Бай Ганьо и изобщо не го интересува как ей така една клетка става човек...

Лъзнаха го през Комунизма, сега го лъзгат и с ЕС... Един и същи САТАНИЗЪМ, но под друга форма!!! колко надежди еййй така си отидоха...

Разбиха ценностите през Комунизм, а сега ще ни вкарат гей браковете, скоро очаквам и педофилите да ИМАТ ПРАВА!!!
13
5
 
1
 
! Отговори
Папата (Антихриста) преди 10 месеца
Kaк пък хората не разбраха, че една клетка не може случайно да се нареди в човек!

Основната политика е Христос-Сатана... Останалото са подробности...