Евроскептикът Борис Джонсън – любовчията с турски корени, израсъл в Брюксел

Той не бива да се подценява. Ще наследи ли Тереза Мей?
27 май 2019 22:00, Елка Василева
158
Евроскептикът Борис Джонсън – любовчията с турски корени, израсъл в Брюксел
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Той има склонност към гафовете, извънбрачните дела и е убеден евроскептик. Той може да наследи Тереза Мей на премиерския пост във Великобритания. Той е Борис Джонсън.

Борис Джонсън има турски предци, роден е в Ню Йорк в английско семейство, но прекарва голяма част от детството си в Брюксел, където баща му работи в европейските институции. Той може да е следващият британски министър-председател, пише Дойче веле.

И все пак Борис Джонсън, най-космополитната личност сред британските политици, е и най-консервативната фигура в процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той е и човекът, който вероятно ще наследи Тереза ​​Мей като министър-председател на Великобритания, след като тя подаде оставка на 7 юни.

Получава името Александър Борис де Пфефел Джонсън, но е известен просто като Борис. Негова запазена марка са непокорната му руса коса и обърканата му реторика. Злите езици отдавна говорят за ексцентричната му природа, включително страстта му към колоездене, измачканите костюми и легендарната липса на точност. Гласоподавателите му простиха политическите изцепки, както и предпочитанията му към красиви, умни жени. Лондонските таблоиди му лепнаха прякора "Борис любовчията" - заради извънбрачните му връзки.

Въпреки това Борис Джонсън не бива да се подценява - в това се увери през тази година и Тереза Мей.

Парадокс във Великобритания: Влизат, за да излязат

След като завършва престижния колеж “Итън”, Джонсън следва класически науки в Оксфорд. В продължение на десетилетия детството му е представяно в медиите като идилично. Но миналата година по-малката му сестра Рейчъл, известна журналистка и анти-Брекзит кандидатка за Европейския парламент разкри пред “Сънди Таймс”, че майка им, художничката Шарлот Джонсън, страда от депресия и „бързо развиващо се обсесивно-компулсивно разстройство“, заради което се е налагало да лежи дълго време в психиатрична клиника. Младият Борис и трите му братя и сестри са отгледани от бавачка, която се грижи за тях, докато баща им Стенли работи като служител в Европейската комисия в Брюксел.

Журналистът Борис Джонсън

Джонсън работи като журналист, преди да влезе в политиката, но и медийната му кариера е изпълнена с противоречия. Първото му назначение е в лондонския всекидневник „Таймс“. Дните му в ‘Таймс” завършват драматично, след като се оказва, че Джонсън си е измислил цитат, който е приписал на преподавател по история от Оксфорд.

Още по темата

Няколко години по-късно той става кореспондент на "Дейли телеграф" в Брюксел и бързо успява да изгради репутация на евроскептик сред колегите си - защитници на ЕС. В убийствена статия на “New Statesman” бившият чуждестранен редактор на “Таймс” Мартин Флетчър пише през 2017 г., че мисията на Джонсън е била да предизвика евроскептицизъм и "да изобличава ЕС при всеки възможен случай".

Свирепата амбиция на Джонсън през годините, прекарани в Брюксел, води до разпадането на първия му брак. Дванадесет дни след развода си той се жени за Марина Уилър, която по това време очаква първото от четирите им деца.

След завръщането си в Лондон, Борис Джонсън се издига до главен политически коментатор на вестник "Телеграф", започва да се появява редовно по телевизията, става редактор на консервативното издание "The Spectator" и е избран за депутат от консерваторите от избирателния район Хенли, окръг Оксфордшир. Афера с негова колежка води до отстраняването му от кабинета в сянка на торите и от първото от многото му изгонвания от семейното жилище.

Политикът Борис Джонсън

Когато бъдещият британски премиер Дейвид Камерън, съученик на Джонсън от “Итън”, е избран за лидер на торите през 2005 г., той категорично отказва да преназначи Джонсън в кабинета в сянка. Така изолиран от Камерън и с окончателно приключена журналистическа кариера, през 2008 г. Джонсън се хвърля в битката за кметското място в Лондон. Джонсън успява да изтръгне от лейбъристите все по-левия Лондон с помощта на подкрепата от австралийския изборен стратег Линтън Кросби, който мъдро го съветва да не привлича вниманието. След изборната победа той е кмет по време на Лятната олимпиада през 2012 г. и успява да затвърди в общественото съзнание. Вторият му мандат като кмет на Лондон подхранва политическите му амбиции. След като си осигурява влизането в парламента, Джонсън оправя поглед и към върховете на партията.

Борис влага целия си политически авторитет и енергия в битката за Брекзит. Обикаляйки страната с червен автобус, той убеждава избирателите, че ще имат само ползи от развода с ЕС. Последвалата оставка на премиера Камерън му позволи да се доближи до Тереза ​​Май. В продължение на две години той бе министър на външните работи в нейния кабинет.

"Сърцето и душата на партията"?

Политическият стратег на Лейбъристката партия Джон МакТърнан е съгласен с бившия премиер Тони Блеър, че Джонсън е човекът, който им трябва сега на торите. "Те се нуждаят от кандидат, който може да обедини партията им", казва той за Дойче веле. “Той трябва да "надцака" Найджъл Фараж и да се възползва от факта, че много от избирателите на лейбъристите смятат лидера на опозицията Джереми Корбин за недостатъчен патриот. "Ако консерваторите загубят изборите за ЕП, Борис може да помогне на много депутати-тори да запазят местата си в парламента", казва МакТърнан.

Амбър Руд, бивша колежка на Джонсън в кабинета, заяви по негов адрес през 2016 година, че Джонсън може и да е сърцето и душата на партията, но не е човекът, с когото би искал да се прибереш у дома". Скоро ще стане ясно дали и другите тори мислят като нея.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вампир!
46
3
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
англия върви към затриване с тези измислени политици да се махат по скоро ида не се бъркат повече в световните работи
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е съвсем пълна информацията за произхода му. Всъщност дядо му по бащина линия е черкезин. По майчина линия обаче има френско-английски произход и е потомък на крал Джордж II. Има също така и еврейска жилка и носи българското име Борис ( кръстен е на руснак, познат на родителите му)
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има турско с руско-еврейски корен по линия на пра-дядо си по права мъжка линия, в резултат от емиграция от Русия в Турция след революцията доколкото помня. потенциален кремълски подставник, уви!
43
8
 
17
 
! Отговори
Абе толерасти преди 4 години
нали обичате толкова много "бежанците"такива похвални слова пяхте за пакито кмет на Лондонщо не се радвате сега на Министър прецедател с Турски корени !?
42
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който и да е следващия премиер, ще поведе държавата към крах. Турския блондин си е перде от всякъде. Ако е той начело има шанс да станат неформална колония на САЩ чрез "взаимноизгодна" търговия.
41
4
 
8
 
! Отговори
Лао Дзън Ич Ни Санши преди 4 години
"Жълти зъбки... нерви лабави" - определение за английските политици (всички до един)
40
6
 
12
 
! Отговори
Преял Гербер преди 4 години
До ИстинатаТо красив англичанин няма. Както няма и красив евреин. Всички са криви, все едно си ги бил с лопатата. Главите им са като картина на пикасо КРИВИ! КРИВИ! ИЗКРИВЕНИ...Блякс
39
4
 
10
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Този е известен политик, само защото е РУС, ГРОЗЕН и прави ПРОВОКАЦИИСамата истина.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти е кеф , като го срещнеш да му размажеш физиономията ....а че е вербован да разрушава ЕС то е ясно.....а руснаци , ингилизи и американци не искат силна Европа ...но е неизбежбо , Европа ще става все посилна и обединена ...затова вой и писъци от изток и запад ....джафкащо русо пуделче срещу мощна Европа ....също като онова хипофизното кутре...
37
1
 
2
 
! Отговори
Фенаси Керимов преди 4 години
Добре ве Джони!
36
1
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Русичък Грухлю
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те в Тесалоники са хамити тия в Израел са семити, траките нямат нищо общо с юдейските племена чист еврейн е тоя семит или хамит все тая.
34
6
 
3
 
! Отговори
Бело Море преди 4 години
НЕ Е турчин има Гръко Тракииско потекло от Солун. Thesaloniki
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСАЩ са зле е вярно зад Иран са Русия и Китай и СК и Венецуела САЩ са сами народа на ЕС симпатизира на Русия и ЕС ще попадне в гражданска война ниой гражданин на ЕС няма да тръгне срещу Русия за да гази кал в Сибир и да ритне камбаната там сигурен бъди. Пий си хапчето и си лягай. САЩ нямат никакви шaнсове
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УилиТурците са вземали кръвен данък дори самите турци сега не знаят кой от тях е евреин и кой турчин и кой кюрд Представи си го тоя с една малка шaпчица на темето точно на такъв мяза.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСЬЩ нямат пари за такава война най-много да насъскат СА сзещу Иран петрола ще стане 60 лв за литър и света ще пукне като куче без история Те се надяват петрола да поскъпне и петро-долра ама хората просто нама да купуват петродолари САЩ са бита карта и скъсляци.
30
2
 
4
 
! Отговори
Уили преди 4 години
Ама как прилича на турчин.... и името му едно такова типично турско ... и явно много се гордее с турските си корени та постоянно ги демонстрира .... и със сигурност е мюсулманин ..... няма как другояче . Мухахахаха.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Садик Хан и Борис Джонсън срещу триполовота *** чак се двоумя на чия страна да ръкопляскам пригответе си пуканки и бира и гледайте сами. Тереза Мей като е англосаконска дюкюнтия какво свърши Сега всички грехове ще паднат на несретника Борис.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом дядо му е турчин това да управлява империята му е в кръвта. Ще се справи.