Не националистите са проблема пред старите кучета в ЕС

Резултатите дават шанс на по-малките сили за по-голямо влияние
27 май 2019 21:52, Бойчо Попов
10
Не националистите са проблема пред старите кучета в ЕС
снимка: Ройтерс

На изборите в неделя гласоподавателите очаквано се отдръпнаха от двете основни политически партии в Европейския съюз, но в крайна сметка те не отидоха при разбунтувалите се популисти.

Вместо това Зелените се оказаха едни от най-големите печеливши от вота, извоювайки си ключова позиция в следващата политическа програма на блока.

Зелените ще са четвъртата по големина партия в Европейския парламент, след като делът им нарасна от 7% на 10%, показват последните данни за вота на избирателите от понеделник сутринта, съобщава Bloomberg.

Значителните ръстове на подкрепата им в страни като Германия и Франция, подчертаха успеха на движението, докато системните политически сили като християндемократите и социалистите отчетоха комбиниран спад на местата в новия парламент под 50% за първи път. 

По-голямото фрагментиране в 751-членния орган дава на по-малките проевропейски сили шанс да извоюват по-голямо влияние, особено що се отнася до избора на ново ръководство в Европейската комисия.

Зелените вече изпратиха сигнал, че ще поискат висока цена за участие в проевропейска коалиция на мнозинството, за да помогнат в противопоставянето срещу евроскептиците и крайнодесните.

"Искаме да имаме тежест в преговорите", заяви Филип Ламбер, белгийският сълидер на фракцията на Зелените в ЕП, преди да бъдат обявени окончателните резултати от вота. Той обаче увери, че неговата партия иска "измерима, проверима и осезаема промяна" като награда за своята подкрепа.

Зелените се основават върху две често пъти противоречащи си политически линии – действия на местно ниво и скептицизъм спрямо глобализацията от една страна и силен проевропейски инстинкт и отдаденост на мултилатерализма от друга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Партията взела най голям процент на тия избори е партия БРЕКЗИТ ;) ОЧЕВИДНО Е КВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ С ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ .
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зелените се основават върху две често пъти противоречащи си политически линии действия на местно ниво и скептицизъм спрямо глобализацията от една страна и силен проевропейски инстинкт и отдаденост на мултилатерализма от друга."Линиите не са противоречащи, противоречието възниква между идеите на либералите в ЕС и желанията на мнозинството от населението. Това, което либералът никога няма да може да разбере е, че е управляващо малцинство.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем на ЕС е, че припознава в Русия опонент, което е геополитически неадекватно.Проблем е, че Корпоративна Европа е шизофренна в желанието си хем да е пазарно ориентирана, хем да е социално ангажирана.Проблемът е най-вече за слабите икономики, които бяха пожертвани в името на европейските ценности.
3
2
 
13
 
! Отговори
Релтих Флода преди 4 години
В Германия на зелените им викат дини. Отвън зелени, отвътре червени! Организациите на Сорос направиха всичко възможно да направят 16 годишните в Германия да гласуват и успяха. Масово лапетиите облъчени за климатични промени и гей бракове гласуваха за леви във всичките им туморни разклонения..... Хубавото е че националистите в Германия също взимат гласове!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на ЕС е евроатлантическата му ориентация, защото САЩ-другият бряг на Атлантика имат глобална ориентация на политиката си.Така ЕС се превръща в апендикс на САЩ, а САЩ от своя страна не се чувстват ангажиращо обвързани с ЕС.Нещо повече, САЩ нямат интерес от силен и независим ЕС.
1
1
 
9
 
! Отговори
Истинският проблем преди 4 години
Проблемът се състои в това, че някои политици от най-висшите кръгове в най-мощните европейски държави докараха нещата дотам, че да възникнат политически организации от типа на Крепост Европа.Такива организации възникнат тогава, когато обществото се чувства заплашено, не намира закрила от страна на умерените политически формации и затова създава нови, чрез които се опитва да противостои на заплахата. После нещата се развиват според поговорката за изпуснатия от бутилката д..у..х