ПЕС имала силни позиции за шефове на институциите на ЕС

Левите ще се борят новият председател на ЕК да е Франс Тимерманс
9
ПЕС имала силни позиции за шефове на институциите на ЕС
Снимка: Офис на Сергей Станишев

Президентът на ПЕС Сергей Станишев е домакин на координационна среща на левите лидери и премиери преди неформалната вечеря на Европейски съвет, насрочена за тази вечер в Брюксел, съобщиха от офиса му.

В разговор на най-високо ниво социалистите обсъдиха стратегията си в предстоящите преговори за новите ръководни постове в Европейския съюз в контекста на приключилите европейски избори.

Франс Тимерманс, кандидатът на ПЕС за председател на ЕК също присъства на срещата, на която Станишев и премиерите социалисти дискутираха възможните нови коалиции и перспективите за формиране на ляво мнозинство в Европейския парламент.

"Следващите седмици ще бъдат решаващи както за това кой ще ръководи европейските институции за мандат от 5 години, така и за бъдещето на ЕС. Предстоят интензивни преговори между различните политически сили. Днес с нашите премиери потвърдихме още веднъж, че стоим твърдо зад процеса с общите кандидати и няма да позволим задкулисни решения, с които да бъде подменен вотът на избирателите", заяви Сергей Станишев.

"В тези преговори нашето политическо семейство влиза със силни позиции и високо вдигната глава. Либералите, зелените (които на тези избори имат силен резултат, особено впечатляващ в Германия) и крайната левица още в хода на кампанията се оформиха като естествени съюзници на социалистите, на базата на споделени ценности. Един такъв ляво-центристки блок в новия парламент ще е непреодолим фактор във формирането на мнозинство", допълни Станишев.

"Нашата амбиция продължава да бъде новият председател на ЕК да е Франс Тимерманс. ПЕС и Франс направиха силна кампания, на базата на автентични леви послания и политики. Това също засилва нашите позиции.
В същото време, ЕНП още в изборната нощ започнаха да бламират собствения си кандидат и да обсъждат алтернативни имена. Те са готови на всичко, за да запазят доминиращите си позиции и "стабилността" - да приемат гласовете на крайнодесни, да жертват водещия си кандидат и да пренебрегнат демократичния процес и вота на избирателите, които гласуваха директно за председател на ЕК. Това не може да бъде очакваната от хората промяна", коментира лидерът на европейската левица намека на ЕНП да заменят Вебер и да наложат друг кандидат, който не е участвал в изборния процес. По този начин десницата отрича демократичния принцип на общия кандидат в надпреварата и връща непрозрачността в решението за избора на шеф на ЕК в Европейския съвет.

"Ние ще направим всичко по силите си Манифестът на ПЕС и посланията на Франс Тимерманс за по-социална, по-справедлива, по-устойчива Европа, да намерят отражение в бъдещия политически курс, който ще поеме ЕС", заяви в заключение Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Сергей Станишевеспес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Още по-голям смях в залата, Борисов бил международен политик ( който не знае дори един чужд език)
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че като ги гледам какво представляват прехвалените европейски полтици, Станишко чак взе да ми харесва....
2
0
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Най успешният Български политик (Станишев),само гладните и мизеррни индианци в Бг. не го разбраха защото си знаят банският шаман.Четито на индианците за победата!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Смях в залата - Съселът бил Пес...