Плашат ромите в Португалия с... керамични жаби!

Предупреждават за риск от "етническо" преброяване
31 май 2019 17:30, Елка Василева
65
Плашат ромите в Португалия с... керамични жаби!
Снимка: архив, Reuters

На португалските роми все още често им се случва да ги държат далеч от кафенета и магазини с керамични жаби, поставени на входа, казва Алмеринду Лима, активист от тази общност, обезпокоен напоследък от проект за преброяване на "етническо-расовите" малцинства.

В ромската култура се смята, че жабите носят нещастие и някои използват това вярване, за да покажат на ромското малцинство, че не е добре дошло, поставяйки керамична жаба на витрината си, пише Франс прес.

Темата присъстваше в творба на португалската режисьорка от ромски произход Леонор Телиш, наградена на фестивала "Берлинале" през 2016 г. със "Златна мечка" за най-добър късометражен филм.

Алмеринду Лима смята, че суеверието около жабите и ромите е "просто градска легенда", но въпреки това се чувства наранен от "прикрития расизъм и перфидна дискриминация", изразена чрез наглед безобиден предмет.

Роден в от Томар (Централна Португалия), Лима наскоро се оженил и се преместил в окръг Брага в северозападната част на страната, където му било "много трудно да намери апартамент под наем", споделя той пред АФП, убеден, че е получил много откази по простата причина, че е ром.

"Институционален расизъм"

Няколко организации, които представляват тази общност, състояща се от 40 до 60 000 души, предупредиха за риск от "неправомерно използване" на "етническо-расовите" данни, които - за първи път в Португалия - може да бъдат събирани при следващото общо преброяване на населението, планирано за 2021 г.

"Настоящият обществено-политически контекст в Европа, белязан от засилване на влиянието на популистките движения, което не подмина и Португалия, буди опасения от неправомерно и "расовизирано" използване на данните", заявяват в комюнике организациите.

Работна група към португалския Висш комисариат по миграциите, от която социалистическото правителство поиска да обърне специално внимание на въпроса, даде в края на март положително становище за събирането на информация за етническия произход на хората, живеещи в Португалия.

"Опасяваме се от законодателство на институционалния расизъм", обяснява Алмеринду Лима, който представлява ромите в работната група, подчертавайки, че "всяка информация от преброяванията е публична".

Мярката обаче се подкрепя от организациите, които защитават правата на хората от африканската имиграция.

"Държавата има нужда от точни и подробни данни, за да се бори срещу расизма", защитава я ръководителят на организацията "Ес О Ес Расизъм" Мамаду Ба, давайки пример с мерките за положителна дискриминация при достъпа до образование и жилища.

Антиромски активист

Националният статистически институт, който трябва да се произнесе по въпроса през юни, се обяви за "най-компетентната институция за защитено събиране, обработка и съхраняване на данните" и разкритикува "нелегалното събиране на данни", практикувано от полицията или болниците.

В допитване на Португалския католически университет 80 процента от анкетираните казват, че одобряват включването на въпрос за етническо-расовия произход при бъдещото преброяване, а 90 на сто са изразили мнение, че някои групи са жертва на дискриминация в Португалия.

Правителството смята за "необходимо да разполага с данни", както препоръчват международни институции като Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация, но държавният секретар за гражданството и равенството Роза Монтейру, която казва, че разбира "всички опасения", отбелязва, че "сега трябва да се проучи кой е на-подходящият начин за събирането им".

Португалските роми са особено притеснени от влизането в политиката на една спорна личност - Андре Вентура, който привлече общественото внимание с обвиненията си към ромите, че живеят "почти изключително от държавни субсидии".

Вентура стана известен с участията си в телевизионни дебати, посветени на футбола. Той обаче оглави листата на коалиция, получила 1,5 процента от гласовете на европейските избори, което означава близо 50 000 гласа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: ромиПортугалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние трябва да пропагандираме и защитаваме в Европа ПРАВАТА НА РОМИТЕ, защото е в интерес на БЪЛГАРИЯ. Докато *** европейци живеят в утопичен сън, ромите с всеки изминат ден напускат нашата мила Родина и отиват в Европа. Следователно, трябва да се присъединим към Дойче веле и Франс прес - тъпите западни медии - и да насърчаваме същите идеи. Ромите също са хора и да са живи и здрави, милите, но на хиляди километри от нашата скъпа България, за която те не са пролели и капка кръв. Бай, бай!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ние, българите, по презумция сме лошите? А сега като ромите наводниха Европа, каква стана тя? Всички ПРОПИЩЯХА от ромите. Нали? Значи не ние сме лошите, защото в цяла Европа: немци, французи, белгийци, италианци, унгарци, чехи, поляци, португалци, шведи, датчани, англичани - вече не ги искат и не ги понасят. Е, братя роми, викате и плюете българите, но истината е, че никой не ви жилае и никой няма да ви търпи безобразията като нас, които ви спасихме от Втората световна война, ама защо ли?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това показава, че и в Европа живеят като у нас - на гърба на държавата.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49:Не са политиците виновни за това,че са продажници на народа си,А САМИЯТ НАРОД!!!Той сам си създава политиците,"избира" ги,гледа ги,като теле,как политиците го мамят,лъжат,продават на чужденци,и грабят безкрай...а телетата стят,мълчат,или само отвреме навреме някое теле да измучи!Толкова!Ама иначе,народът от телета,непрекъснато стои и чака "някой"(политик,партия,чужда държава,марсианци...),да го "оправят"!Чака и мучи!Мучи и чака...и се стопява като народ,но си остава сбирщина от телета!!
43
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
По добре със война *** да превземат Европа отколкото политиците да им се гъзурчат. Европа е прекрасен континент но с политици продажници и предатели. Българските политици унищожават българския език и дано Господ тях ги унищожи. Защото половината думи които говорят трябва да превежда преводач. Вместо да се гордеят с българската писменост и език; те ги унищожават.
42
1
 
7
 
! Отговори
раша бг е наша преди 4 години
ПАК ФРАНС ПРЕС ЗАПОЧНАХ ДА ЧЕТА КАТО СТИГНАХ ФРАНС ПРЕС ПРЕКРАТИХ ТАЗИ НОВИНАРСКА СЛУЖБА СЪС ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СА МНОГО ЛЪЖЛИВИ И ПРОПАГАНДНИ
41
3
 
35
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До Анонимен...Този материал само потвърждава, че ромите не са желани никъде в Европа.Време е да потеглят обратно към Индия където им е мястото... И във самата Индия ги ненавиждат тъй като са от най низшата каста. И там като ги видят, крият децата си. Как ги различават от себе си е друг въпрос. Аз не мога да различа дж.ипси от индиец - всички са ми толкова еднакво нечистоплътни, грозни и мръсни.
40
6
 
3
 
! Отговори
ROMA преди 4 години
eto tazi novina 4akam cial zivot - da mi osmisli zivota : romite v balgaria sa syper - e estestveno ima iskly4enia koito sa i loshi -to kade vsi4ko e idealno ...........
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега ще забранят жабите и тяхното споменаване.
38
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нашите роми дори не са чували за керамични жаби, че носят нещастие, така че при нас няма да сработи
37
0
 
30
 
! Отговори
до привет от Германи преди 4 години
Потрай малко и ще видиш как с времето се променят нещата. Там тези процеси тепърва ще започват. И ако са толкова толерантни, защо от Франция например даваха мило и драго да разкарат нашите 'роми'?
36
36
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На кривия макарон ромите са му виновни ! Забелязвате ли ,че дискриминация и омраза към ромите има само в икономически слаби и нестабилни страни с некадърно мнозинство ,което винаги си избива комплексите чрез ромите ! Защо в Германия няма дискриминация към ромите ?! Няма жаби пред заведенията , няма надписи - забранено за роми , няма митинги само срещу ромската престъпност и прочие !
35
28
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На кривия макарон ромите са му виновни ! Забелязвате ли ,че дискриминация и омраза към ромите има само с икономически слаби и нестабилни страни с некадърно мнозинство ,което винаги си избива комплексите чрез ромите ! Защо в Германия няма дискриминация към ромите ?! Няма жаби пред заведенията , няма надписи - забранено за роми и прочие !
34
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този материал само потвърждава, че ромите не са желани никъде в Европа.Време е да потеглят обратно към Индия където им е мястото.
33
1
 
41
 
! Отговори
Керамична жаба преди 4 години
Самоубийствено е за която и да е нация, ако допусне здрави, млади хора да живеят "почти изключително от държавни субсидии".Какво трябва да направи, за да оцелее, всяка една нация, в състава на която има големи общности, за които този начин на живот е станал традиция:1) Или принудителен труд, за да издържат и себе си, и своето потомство.2) Или лишаване от гражданство, ако друга държава е приканила тези общности да се преселят на нейна територия (например, ако тази държава е тяхна прародина).
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия Затова па мога да ти покажа един куп български пианисти и цигулари, отдавна станали световни величия... Я дай един световен ***-пиянист?...:):) Голям праз, че бил кларинетист ! За чалга образование не се иска...
31
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияС Иво Папазов нито един българин не може да се сравни ,ако ще и 10 дипломи за музикално образование да има ! Българските кларнетисти с дипломи се страхуват от кларнета , а при Иво Папазов е точно обратното , кларнета се страхува от Иво Папазов ! Талантлив ром , няма музикално оразование но обра всички международни награди !
30
0
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
То само жаби да бяха нужни, кучета, бодлива тел и заредено оръжие обикновено трябват ;)
29
0
 
19
 
! Отговори
ПРИВЕТ от България преди 4 години
Купувайте си имитации на ЖАБИ , слагайте ги пред домовете си , и около къщите си .ТЕ се страхуват .
28
44
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Видяхте ли бе " образовани и талантливи " българи , видяхте ли как ромска режисьорка от португалски произход печели най-голямата филмова награда ! Въздух под налягане сте ! А ромът без никакво музикално образование от България Иво Папазов спечели почти всички световни награди за кларнетисти ! Покажете ми един български кларнетист завършил музикална консерватория ,който да е по-добър от Иво Папазов ! Дори и образовани пак сте некадърници !