Онлайн търговията в България – на дъното в ЕС

Само 2% от оборота на фирмите е от интернет продажби
12 юни 2019 17:30, Йордан Бързаков
25
Онлайн търговията в България – на дъното в ЕС
Снимка: Reuters

България се нарежда на последното 28-мо място от всички държави членки на Европейския съюз в панела "Внедряване на цифрови технологии" в доклада на Европейската комисия за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Данните от доклада показват, че българските предприятия се затрудняват да се възползват от възможностите, предоставяни от търговията в онлайн пространството.

Едва 6% от българските фирми продават онлайн (в сравнение със 17% средно за ЕС), 3% от всички реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.

Макар българите да ползват интензивно социалните медии за лична употреба, само 9% от предприятията ги използват за популяризиране на бизнеса си в сравнение с 21% средно за ЕС.

Според изследователите, броят на фирмите с висок индекс на интензивност - такива, които използват повече от една технологии в мрежата - представляват само 7,81% от всички предприятия. Като положителен се отчита фактът, че 23% от дружествата споделят информация онлайн, при средна стойност за ЕС 34%.

Експертите отбелязват, че страната ни вече има готова концепция за цифровизация на българската индустрия и национална стратия, финансирана от фондовете на ЕС, която би трябвало да ускори този процес.

Уточнява се, че за България е важно да се възползва от финансираните от ЕС проекти, които ще насърчат сътрудничеството между предприятията и научноизследователските центрове. Те би трябвало да улеснят трансфера на знания, да подпомогнат създаването на фирми в резултат от научната дейност на университетите и да привлекат капитал.

"Устойчивостта и резултатите от тези проекти са от жизненоважно значение за бъдещите инвестиции както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на мерките с незадължителен характер.", се казва още в доклада.


25
Още по темата: Онлайн търговия
Още от ЕС
Възможно ли е? 30% от българите никога не са използвали интернет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
КиРо преди 1 ден
Ами много ясно, къде да бъде ?!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поръчваш артикул за 5 лв, а транспорта ти излиза 7 !!!
Когато транспорта излиза по-скъпо от артикула е нормално да е така !!!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо се очудвате?
Баща ми е на 81 г,технически грамотен е,но не знаи и не е ползвал интернет.мисля че за хора на подобна възрас + е нещо съвсем нормално!
19
2
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
Нормално когато транспорта ти излиза по скъп за поръчки от БГ отколкото например от Англия
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
офф аман от "експерти" кво да ползва икономиката, като работи предимно на ишлеме и производство на заготовки с ниска добавена стойност. Кво да продават онлайн, като нямат краен продукт. Внедряването на няква автоматизация или "цифровизация" в таъв тип икономика е нерентабилно и практически никога няма да се възвърне, като инвестиция.
Фондовете най-вероятно ще налеят пари в една-две големи фирми но без ефект като цяло в-у икономиката
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато пазаруваш в магазин контактуваш с продавача- човешко същество, но при покупки онлайн нямаш контакт и това е една от причините за човешката самото във века на комуникациите.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По принцип не е лошо, но като всяко нещо в България, то не е като в другите държави. Големи сайтове за дрехи и обувки при доставка искат да платиш и тогава да ги пробваш.Плащаш доставка, стоката и тогава мериш в офиса на куриера и като не ти стане ги връщаш за твоя сметка и чакаш 1 седмица да ти върнат парите.В Англия си поръчвам 3 чифта очила, идват до у нас,пробвам и им ги връщам за 0 (нула) лева
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези които не пазаруват онлайн са пълни задръстеняци. В Европа 60%от стокооборота се осъществява онлайн. Даже Black Friday вече прави по - големи обороти онлайн, отколкото традиционното пазаруване от молове и магазин.
Няма да казвам колко време се пести, което може да се използва за други активитети. Удоволствието от шопинга остава, само че се избягват основни търговско-маркетингови трикове на продавача.
14
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 1 седмица
До Анонимен
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе стига глупости. Аз поръчвам онлайн от обувки до сървъри. И много други хора го правят. Онлайн търговията съсипва конвенционалната, защото не се плаща за работници за наем на магазин и много други. И така цената за крайния потребител пада.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това абсолютно фалшива новина. Аз нямам възможност да ходя по - магазините и всичко си копувам онлайн - телевизор, смартфон, дрехи, бельо... Моите приятели и те така, всичко онлайн. Има много по-голям избор.
11
5
 
2
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 седмица
Нали знаете парен каша ду ха те в магазина, че те гледат в очите и те лъжат, а какво остава за онлайн търговията.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо хората нямат пари за разлика от европейците,второ повечето търговци са мошеници.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре или зле за онлайн търговията на родните производители разбрахме. Но като сме зачекнали темата, нямаше да е лошо да се спомене и малко статистика за врътките и измамите, както и нЕкои порочни практики на онлайн хитреците. Което донякъде би обяснило и последното място...
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен6
Спестява 2 часа?
и за какво ти ги спестява?
Да стоиш 2 часа вкъщи и лъскаш порно.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен5
тая опорна точка в руското посолство ли ти я дадоха?
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много соц мухляции има за това. Аз пазарувам от 10 год основно през интернет. Рядко ходя в магазин. Даже и хранителни продукти доставят вече до дома, което спестява 2 часа .
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите пазаруват онлайн основно стоки втора употреба от сайтовете за обяви.
Техника, дрехи, и коли.....
90% от хората не могат да си позволят нови стоки.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След Наредба 18 и тези 2% ще изчезнат..
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами че кой има доверие да пазарува онлайн бе сеяндури. Дядо ми е казал, когато пазаруваш принципа е ръка да пипне око да види. В днешното Мутренско време доверие никому дори на родата защото за пари и те ще те изиграят.