Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

Цигарите и алкохолът най-евтини у нас, млякото и яйцата - колкото в ЕС
20 юни 2019 15:15,
236
Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България
Снимка: архив, Reuters

Хранителните продукти в Румъния и Полша са по-евтини от тези в България, показва анализ на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувано в ЕС.

Въпреки че доходите на българите са 50 на сто от средноевропейските, цените на храните са 76 на сто от средните в ЕС.

В България тютюневите изделия и алкохолът са най-евтини в Европа, като прави впечатление, че цигарите у нас са наполовина на тези в ЕС, а алкохолът е около 26% по-евтин.

Що се отнася до хранителните стоки, България е скъсила ценовите разлики. Яйцата и млечните продукти се продават на средноевропейските цени, като те са само 2% под тях. Месото в България е по-евтино с 36% от европейското, хлябът и хлебните изделия - с 38%.

Хлябът и зърнените храни в Румъния са например наполовина по-ниски от европейските, докато месото в Полша е най-евтино в Европа. Млякото и яйцата са по-евтини в Полша, Литва, Чехия и Великобритания.

Храната продължава да е най-скъпа в Дания - с около 1/3 над средните европейски стойности, следвана от Люксембург и Австрия, където цените са с 1/4 над средните и Финландия, Швеция и Ирландия - около 1/5 над европейските.

Австрия е най-скъпата държава в ЕС за месо, Кипър и Гърция - за яйца и мляко, а Дания за хлебните изделия. Цените на алкохола са най-високи във Финландия, а на цигарите - в Обединеното кралство.

Евростат е измерил и цените на Балканите. От сравнението се оказва, че те са по-ниски от българските в Турция и Северна Македония. Сравними с България са тези в Сърбия и Черна гора. Само в Албания те са около 3% по-високи. Във всички балкански държави, с изключение на Македония алкохолът е по-скъп, а цигарите - навсякъде са по-евтини, отколкото в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те българите и при соца всичко необходимо им беше осигурено и гарнтирано, само да работят, ама те гледаха дригите, на Запад, в Сърбия има джинси и касетофони, на запад има киндери и може да станеш милионер, а сега блъскат за чорабжията при демокрацията и брои стотинките да плати парното и тока, и магазините пълни с дънки, аудио системи,телевизори четри ка осем ка намси колко ка, и киндершоколади, гледа българина само какво е в чуждата паница, ама няма пари да си върне борчовете на топлофикаци
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо постоянно се сравняваме с Румъния с насмешка, като доста са ни изпреварили във всяко отношение.
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!!!! Един килиграм свинско контрафиле в Австрия е и под 5 евро. Бензинът е по- евтин. За качество да не говорим изобщо. От една седмица горивата тук поевтиняват, в БГ поскъпват. Литър мляко е около 70 цента. Пълна измама. Баси
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМИ БРАВО, КАКВО ДА КАЖА ?
8
3
 
21
 
! Отговори
р0ботодател в българ преди 4 години
айде, че памука трябва да бъде събран!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е в Хърватия, колко е в Хърватия? Има ли колеги форумци които от години живеят в Хърватия да се включат да кажат колко е в Хърватия?
6
1
 
30
 
! Отговори
муахаха преди 4 години
р0бе, разбрахте ли сега, а средната работна заплата и в 2-те цинирани държави е далеч над тази в плантацията България, айде марш на тръстиката и за храна няма за вас!!
5
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
при нас алчността е наи изразена генетично сме обременени
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-високи цени и най-ниски заплати.Докато гласувате за мафията,така ще бъде.
3
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нормално. България е една прогнила от корупция ко чина.С най-ниските заплати и с най-високите цени.И с най-овчия народ.Едното е следствие от другото и обратно.Сега от първи юли Партията на Суджуците пак ще ви сурвака с нови цена на тока, парното и квото се сетите.
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е така, видях го с очите си, на всичкото отгоре са им и малко по-високи заплатите от нашите. За Румъния става дума. И пак недоволстват по площадите.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния ДДС върху храните е 9%.