Давид Сасоли - от тв водещ до председател на ЕП

Претендира, че е баща на най-значимата жп реформа на ЕС
3 юли 2019 20:40, Елка Василева
22
Давид Сасоли - от тв водещ до председател на ЕП
Давид Сасоли. Снимка: БТА

Италианецът Давид Сасоли, новият председател на Европейския парламент, е бивш журналист, започнал през 2009 г. нова кариера на евродепутат под флага на левоцентристите, предаде Франс прес.

63-годишният Сасоли беше кандидатът на социалдемократите, второто политическо семейство в парламента, за наследник на друг италианец - Антонио Таяни, близък до Силвио Берлускони член на дясната Европейска народна партия.

Изборът му позволява на Италия да запази един от трите важни европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като ръководител на дипломацията), но той очевидно няма да е съюзник на управляващото в Рим популистко правителство.

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

Италианецът социалист Сасоли ще управлява Европарламента

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.

Железопътна реформа

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, той се опитва да пробие на националната политическа сцена, като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но е изпреварен от Иняцио Марино, който по-късно ще бъде избран за кмет.

След този неуспешен опит той се посвещава на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

"Като ръководител на тази политика, представлявах Европарламента по множество официални поводи, като развивах диалог с институциите в държавите от Средиземноморието и Близкия изток", пише той на страницата си в интернет.

Той претендира също, че е баща на "най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз - европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори".

"Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания", признава той. Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането на Алдо Моро през пролетта на 1987 г.

"Ако ми гласувате доверие, ще се борим заедно за съвременен парламент, по-прозрачен, екологично устойчив, достъпен за гражданите", обеща той пред колегите си преди началото на гласуването.

"Нищо не е възможно без хората, нищо не е трайно без институциите", добави той, като цитира фраза на Жан Моне - един от бащите основатели на ЕС.

Давид Сасоли е женен и има син и дъщеря.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам какво става в ЕС ,се питам защо скочихме срещу Тато , ако беше жив идеално щеше да пасне на новия управителен пакет на Европа...след Англия изглежда ,че скандинавците ще се отцепят , към тях май ще се присъедини вишеградската четворка ,защото в момента Полша , Чехия и Словакия са в много добри икономически отношения със Скандинавието - има доста производство ,изнесено в Ц.Европа ще останат Макрончо , слугите на Меркел и затъващите Италия и Испания -ние сме си добре на дъното
15
0
 
5
 
! Отговори
Zohan преди 4 години
Тоя по-пиянски вид има от Юнкер. Определено.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще си отиде а света ще се нормализира
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здрастииии,Бареков !
12
5
 
3
 
! Отговори
ТЕЛЕТА преди 4 години
Руските роби не харесват тази новина
11
4
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Да живее либерализма,да живее социалната политика ,да живее ЕС и правата на човека
10
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕДИН ИШИАС СМЕНИ ДРУГ СОПО-ЛИ ИШИАС!!ПРОМЯНА 0%
9
1
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вижте сега, Сасоли е евреин. След като нашичкият украински евреин с еотказах, веднага го заместиха, с друг евреин, италиански;))) За евреина националността е просто платформа/база, над която той надстройжа служенето на расата си. Затова Синедриона държи здраво управлението на Европа. Иначе, вие си мислите, яе ЕС е нещо различно от Еврейски Съюз;)))
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко поста взеха популистите или ФИДЕС все пак вече са 50 на 50 нещата като проценти. Колко назначиха от Източна Европа и Западните Балкани Свобода, равенство, братство ? Ще върнат ли парите дето им ги даваме за да хрантутят бежанците на Меркел и дер ***. Давам му 3 год на недоносчето и ще го търсим в анaлите на историята после.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще се учуди ли ако тоз е независим журналист платен от Зорош и да има нещо общо с някоя си Магерини ?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако четете глупостите на Радан Кънев от днес трябваше да има бунт ,въстание ,революция ,промяна .Няма такъв *** като Радан защото след два часа беше избран председател .
5
1
 
13
 
! Отговори
Сефте преди 4 години
От пазач на Маргините-премиер,що е то? Хахахахахха
4
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
е хубаво,жив и здрав да е да ръководи "Европарламента"!...все пак възниква един въпрос:-След като ЕС е "Съюз на равноправни държави",защо още от основаването му ДОМИНИРАЩИ са Франция,Германия и Италия,а другите,особено тия от "Изтока", са поставени просто в ролята на ФИГУРАНТИ,"пълнеж"?Всички ФАКТИ говорят за това,че всъщност няма "съюз",а Немско-френско-италианска Империя....Нещо като ПРОДЪЛЖЕНИЕ на "Австро-Унгарската Империя",но малко..."доукрасена" със знаменца..
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давид да се съсулне при съсулките на Мойсей.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тв Водещ Слави харесва това!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде попаднахме сред тези Урсули и Сасоли?