Грижите на българина: Заплатата, доходите, разходите и... миграцията

55% вярват на Европа, 25 на сто - на българското правителство
5 авг 2019 16:16,
74
Грижите на българина: Заплатата, доходите, разходите и... миграцията
Снимка: архив, БТА

Цената на живота и притокът на мигранти са двете най-сериозни грижи на българина. Това става ясно от публикувано днес изследване на Европейската комисия, направено във всички държави членки.

Запитани за най-належащите проблеми в България, 46% от анкетираните посочват покачващите се цени и издръжката на живота, всеки трети е загрижен от състоянието на здравеопазването, а 27% от състоянието на икономиката. 72% от анкетираните българи смятат, че икономическата ситуация у нас е много тежка и само 20 на сто са доволни.

В същото време почти половината от българите са доволни от условията, при които работят (48%) и финансовата ситуация на семействата им ги устройва (46%). 64% от анкетираните не намират да има подобрение или вложение в положението им, а 48% и в хала на държавата. 23 на сто обаче виждат, че България върви напред, а 19% напредват и в лично качество.

В европейски план българите се вълнуват най-вече от миграцията (46%) и от тероризма (36%), 15% изтъкват икономическата ситуация в ЕС, а 13 на сто инфлацията и растящите цени.

За разлика от останалите европейски граждани, които поставят след миграцията климатичните проблеми, само 10 на сто от българите смятат темата за важна.

Традиционно българите имат по-голямо доверие в европейските институции, отколкото в българските. 55 на сто от анкетираните вярват на Брюксел и само 25% на българското правителство и 17 на сто имат доверие в българския парламент.

59% са положително настроение към ЕС, а евроскептиците в България са около 11 на сто от анкетираните. От предимствата на еврочленството българите ценят най-високо свободното пътуване (87%), следвано от възможността за обща отбрана (70%) и общата външна политика (64%). Европейската валута - еврото има най-малко поддръжници сред българите - само 40 на сто я смятат за важна, а 45% са против. Повече от половината българи (54%) биха подкрепили ново разширяване на ЕС.

12 години след влизането на България в ЕС 55% от българите се смятат за европейски граждани, а 46% не се чувстват такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лесно е да си недоволен и да мрънкаш.Но който и да управлява,няма да ти даде даром,ей така.Вместо да словоиздеятелсташ тук,потърси начин да се ограмотиш и специализираш в нещо,за да имаш аргументи за по-добър живот Швейцария няма да станем.Такава ни е орисията,а може би МАНТАЛИТЕТА.Така че ако си мързелив и с примитивен ум,ще си траеш .Не може да искаш 1500лв.заплата,а услугите,които ползваш от частника да са с текущите разценки.И ако в пекарната вземат 1500лв колко ще струва хляба? Помисли
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 9 преди 4 години
Абе и ти не си от най-грамотните.
11
5
 
22
 
! Отговори
Българин вярващ преди 4 години
Верваме в ЕС, ЕС ни крепи, иначе нема леб, лебо е по-важен от всичко, ако не беше ЕС нямаше да можеме да ходиме да береме ягоди и да миеме улиците в Германия, нямаше да имаме леб да ядеме! ЕС е най-доброто нещо което се е случило на България за нашата 1300-годишна история.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 2Не че нешу ама да ми изкарваш правупису о сайт дето новините са написани неграмотно е смешноаре лек денпрепинателни също нема да слагам
9
15
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
*** !!Научи правописа ,оправи си словореда и тогава разсъждавай на всеслушание !
8
4
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Друг път 55 вярват в ЕС и 25 в правителството. Фейк нюз.
7
5
 
5
 
! Отговори
До родител преди 4 години
"българина) като теб със сигурност
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
M
5
2
 
35
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
25% вярват на правителството, ама друг път. Погледнете резултатите от последните избори над 70% изобщо не вярват на така наречените политици и не гласуваха, а управляващата ни шайка от гербави *** и разни войводи едва събра около 13% от имащите прави на глас.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При такива новини се дава и линк към изследването, но ... няма.
3
10
 
54
 
! Отговори
родител преди 4 години
Българина се чувства ,и е роба на Европа !!! Вече 30 год. живее в глад ,мизерия ,лъжи , и за това децата му бягат като чумави от тук ,а ромите си наглеят ,крадат и убиват безнаказано !!
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
незнам кое е по-голям проблем - че само 25 % вярват на правителството или че дори 25% вярват на правителството
1
0
 
38
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
"25 на сто - на българското правителство"25% вярват на това което наричаме правителство ?това вече е проблем"12 години след влизането на България в ЕС 55% от българите се смятат за европейски граждани, а 46% не се чувстват такива."Само за информация 55 + 46 = 101