Номер едно сме – страната с най-мръсния въздух в ЕС

В борбата с този проблем вървим в обратна посока
22 авг 2019 12:55,
150
Номер едно сме – страната с най-мръсния въздух в ЕС
Снимка: pixaBay

България поведе още една класация сред държавите в Европейския съюз. Страната ни е с най-мръсния въздух и с най-много смъртни случаи, причинени от този факт. Основната причина е високото ниво на фините прахови частици.

Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване.

"Вървим в обратната посока. Продължава да се говори за изключения от нови правила за емисиите за въглищни централи, даване на отсрочки - с цел да се запази икономиката, но плащаме други суми за здравни разходи", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс".

По думи на Петър Киров от AirBG.info няма последователност във вземането на решенията за справянето на екологичните проблеми в България. Той коментира, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

"При серния диоксид имаме много ясен източник на тези емисии - изгаряне на въглища или нефтени продукти. При него проблемът е, че той може да засили вече съществуващи състояния, свързани със сърдечни и белодробни проблеми", обясни Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Най-уязвими са децата и възрастните хора.

"Става въпрос за управление на енергетиката на държавно ниво - трябва да има ясна последователна позиция какви мерки да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на справянето с екологичните проблеми", смята Петър Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛАЗОНевидимия,тихия,всекидневния ...убиец на родното ни население и то при неработеща икономика!Дишай българино,дишай!Ми да се молим на Фолксваген да дойдат да им работим евтино, ще им дадем терен, халета без пари, и данъци няма да плащат, всичко ще си изнасят и ще продават на запад на западни цени, ние само ще им работим евтино, най-евтино, това е инвестиция и ще има икономика!
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг бие рекорди - бедност , смъртност , мръсен въздух , пенсии , заплати , корупция , уникални сме .
47
1
 
2
 
! Отговори
Ама Фандъшка преди 4 години
Каза обратното...
46
2
 
3
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
Невидимия,тихия,всекидневния ...убиец на родното ни население и то при неработеща икономика!Дишай българино,дишай!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли нещо по което да сме на предпоследно място !
44
0
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Както пее Бичето:"Кой сега е номер едно?Защо сте толкова гадни?"
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият план на Герб е откъде ,колко да присвоят!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българите винаги сме 1
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБай ти Тошо скри за радиацията на Чернобил, камо ли да ти дава отчет за Менделеевата таблица на Кремиковци, Девня или нефтохимите. Тогава за това не се говореше изобщо! За Свищов и Русе - да не говорим.Лошо, много лошо, че сега управлява слугинажа на Тошо.
40
0
 
8
 
! Отговори
ФПЧ преди 4 години
С фини прахови частици (ФПЧ) въздухът се замърсява най-вече от изгарянето на твърдо гориво - въглища, дърва, но и от автомобилни гуми, пластмаси и т.н. За България има два основни замърсителя с ФПЧ - тецовете на въглища и битовото отопление на твърдо гориво. Допълнително замърсяване има и от неизмитите улции, но то през зимата, когато замърсяването е над нормите, е в пъти по-малко от замърсяването от отоплението. Замърсяването с азотен диоксид - само при ТЕЗ Марица изток 1, 2 и 3.
39
11
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ПО ВРЕМЕТО НА БАЯ ВИ ТОШО, МИЕХА ЗАДНИЦИТЕ НА ЦЕЛАТА ПАРТИЯ БКП, ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕНАРОДА, КОЛКО СА СЕ УСРАЛИКОМУНИСТИТЕ!!!ГОЛЕЕЕЕЕМА ГРИЖА ИМ БЕШЕ!!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само лоши новини. Борисов е герб как ще чистят въздуха? План имат ли?
37
11
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Вие правешкочобанските селяни хрупахте и чернобилски марули... и дишахте въздуха на агрии, кацемета, и други социалистически мастодонти... но ако не друго... си останахте ***, като едноклетъчен организъм
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При бай ви Тошо всеки ден миеха улиците - сутрин и вечер.Сега мият около къщите на суджуците.Обаче са учудени че имало твърди частици във въздуха, което им дава повод да забраняват на едни или други коли да се движат из града, да вдигат всяка година незаконната такса за паркиране и какви ли не още щуротии.Ами вземете мийте София, г-жо Фандъкова и вместо за застроявате незаконно всяка педя, на която чудно как все още има дървета и трева, направете паркове.Но по-лесно е глоби такси за стадото.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета!Периодично пускат статии на тази тема. Готвят ни някаква балтия - ще видите.Дали ще е за автомобили, дали с нови еко такси ще се оскъпят енергоносителите (а може би всичко накуп) - ще видим!Никой не се е загрижил за здравето ни, пък и мръсният въздух и изобщо въздухът - държавна граница не признават.Как пък го пресметнаха/измериха точно за България. И като е така, министърът на околната среда да подава оставка. Нали?
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер едно сме страната с най-мръсния въздух в ЕС. В борбата с този проблем вървим в обратна посока.Гарантирано от ГЕРБ!Преди време, докато режеше лентички Вожда заяви, че ще изпреварим и ще станем номер 1 в Европа по някои работи.Аз си мислех, че както винаги бръщолеви глупости, но признавам, че не съм бил прав. Ето - 1 сме вече в Европа поне по едно нещо.
33
0
 
20
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
....ама пък има банани по магазините....
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както от Демократична България казаха (Не помня Радан Кънев или Христо Иванов беше) - по направление чиста околна среда сме с нищожно усвояване на евросредства, понеже там най-трудно се краде. Усвоява се саниране, строителство и какво ли не, но за чист въздух няма далавера затова дишаме ***. Ама докато народът вярва и избира все едни и същи тутманици, що да не го лъжат,
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости!!!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия забраняват на дизелите да влизат в градовете, защото въздухът им е много чист. Лъжи на евроатлантическите ни приятели. С такива приятели не ни трябват врагове.