"Земетръсен" удар от крайна десница върху кабинета на Меркел

Западни издания за регионалните избори в Германия
2 сеп 2019 11:43, Елка Василева
72
"Земетръсен" удар от крайна десница върху кабинета на Меркел
Снимка: Reuters

Крайната десница нанесе "земетръсен" удар на намиращото се под обсада коалиционно правителство на германския канцлер Ангела Меркел, пише британският в. "Таймс" за вчерашните регионални избори в две източни германски провинции, които са сред централните теми в днешните западни печатни издания.

В редакционна статия германският "Меркише алгемайне", който излиза в столицата на провинция Бранденбург - Потсдам, пише, че "силата на крайнодясната Алтернатива за Германия, но и спадащите възможности за обединение между Християндемократическия съюз и Социалдемократическата партия промениха политическия пейзаж в Бранденбург".

"Това кара участниците да бъдат по-прагматични и склонни към компромис. Балансирането на конкурентните интереси ще става по-трудно", прогнозира изданието. "Но това не е краят на демокрацията, както мнозина се опасяваха", заключава регионалния вестник.

Авторитетният "Франкфурнер алгемайне цайтунг" отбелязва в редакционен материал за изборите в провинция Саксония, че "в края на краищата близо три четвърти от гласоподавателите в Саксония в неделя дадоха гласа си за партии, които не искат да имат нищо общо с Алтернатива за Германия и нейното люшкане между радикализъм и екстремизъм. А повече от една трета решиха съдбата на своята провинция, като прецениха, че е най-добре тя да е в ръцете на ХДС".

Още по темата

"Нещата в Саксония обаче никога няма да са такива, каквито бяха през двете десетилетия след обединението. Макар че няма да е възможно да се сформира правителство, което да се противопостави на ХДС в провинцията, всекидневната политика на двамата коалиционни партньори ще бъде с повече предизвикателства за партията и няма да е непременно по-убедителна."

ФАЦ заключава, че всяка коалиция е резултат от пораждащия безпокойство факт, че до момента не е открит начин АзГ да бъде маргинализирана.

Изданието "Политико" прави пет извода, които могат да се направят след регионалните избори във ФРГ. Първият е, че голямата коалиция, наричана от германците GroKo (ГроКо) е омаломощена, но не е вън от играта. Едва ли изборите ще доведат до незабавно разпадане на коалицията, но бъдещето й не е вече така сигурно.

Вторият извод е, че "Алтернатива за Германия" е по-близо от всякога от това да спечели реална власт. Засега всички партии в германския федерален парламент са твърди в отказа си да се коалират за съвместно управление с АзГ. Въпросът е колко дълго ще продължат да спазват това обещание, ако крайнодесните продължат да постигат резултати като тези вчера. Поглед към Европа показва, че няма да е много дълго.

На трето място е изводът, че 30 години след обединението Германия остава разделена държава, двете й половини се раздалечават, а не се сближават. Независимо от резкия спад в безработицата и годините на икономически растеж в региона като цяло много източногерманци се чувстват изоставени. Това че около 3,5 милиона млади хора са напуснали родните си места, за да се заселят в Западна Германия в търсене на по-добра работа, носи особена горчивина за жителите на провинцията, които смятат, че така бъдещето им е ограбено.

Най-голям демографски срив има в селските райони, където АзГ е най-силна. Избирателната активност беше относително висока, но главният печеливш от нея беше АзГ, защото хора, които не бяха гласували на предишните избори, излязоха и дадоха гласа си за тази партия.

"Не всичко, което блести е зелено", обобщава четвъртия си извод изданието "Политико",цитирано от БТА. Стремителното нарастване на подкрепата за Зелените в Германия през последната година е факт. Партията се представи по-добре отпреди, но под очакванията. Което означава, че едва ли зелената вълна има изгледи да се превърне в цунами.

Да кажем добре дошло на новото нормализиране на нещата в Германия, е последният извод на "Политико". Едно от общите неща между източните и западните провинции е раздробяването на местния политически пейзаж. Следвоенна Германия въведе 5-процентен праг за влизане в парламента, за да се предотврати връщането към политическата фрагментация, свързана с предвоенната Ваймарска република, където присъствието на поне 10 партии в парламента водеше до политическа парализа, което пък допринесе за възхода на нацистите.

Независимо от възхода на АзГ ФРГ не изглежда застрашена от падане в хватката на авторитаризма. Но политическата й система става по-разделена, по-малко предвидима и по-демократична, според някои, заради включването на по-голямо разнообразие от възгледи. Резултатите от вчерашните избори дават сигнал, че упадъкът на преди господствалите "народни партии" (Фолкспартайен) и раздробяването на политическият й пейзаж ще продължат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Германияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
34
 
! Отговори
В посока към преди 4 години
Във Финландия,Швеция,Норвегия,Германия,Ирландия и Исландия между 10 и 15% от населението страда от хронична депресия и тия държави оглавяват челото на списъка. Отделно скандинавците най-често се самоубиват.Немците започнаха да зацепват до какво ги води lибеrастната dженdърия. И на мен социалните да ми отнемат детето ..ще превъртя ама в посока към тия посткомунделски ***.
27
0
 
31
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Сега ......разбрахте ли защо искаме Северен Поток 2 .......към Дахау .....ахаа я я
26
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мунчовци, свръхпроизводството и липсата на пазари ще накара западните държави да се изяждат една друга, а наличието на милиони мигранти ще налива масло в огъня. Така че бъдещето на ЕС не е розово.
25
1
 
42
 
! Отговори
Явно преди 4 години
Баh тоя Путин със военен бюджет 15 пъти по-малък от този на САЩ и НАТО как е такава смъртоносна заплаха!Че и в изборите в САЩ се набърква,че и в Брекзита,че и на жълтите жилетки дава пари,че и на немци,австрийци,италианци,сърби,чеее и у нас!!! Явно lиберастите са като щрауси и не схващат какво,защo и как се случва.
24
2
 
39
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Китайците работят... Нямам нищо против тях.Работи и ти... И си купи заводи - шемет
23
4
 
40
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
И как ще минем в нелегалност бе гуфри те сега китайците са купили компания за производство на влакове в Германия.И китайците ли са бели ариици.Миналия път се съюзихте с дръпнатите японци срещу белите Франция Англия и Сащ.Немски клоуни.Изберете АзГ да видим кво ще стане.Едно големо нищо.
22
7
 
40
 
! Отговори
до Циник преди 4 години
Като е толкова хубаво в източна Германия, а и, както разбрахме, пълно с висшисти и такива с докторски титли, защо не си продадеш дупката във Франкфурт и да идеш в Кемниц? Ще си сред свои. Може и да си го прекръстите обратно в Карл-Маркс-Щадт
21
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До русофилТочно така е. Контрамерките срещу Просия трябва да бъдат 24 часа в денонощието, 365 дни в годнината. Всеки знае разликите между Западна и Източна Германия. Източна Германия, панелки, изпотрошена инфраструктура, дрипльовци, стотинкаджии по улиците, значителен процент фенове на Просия. Западна Германия, модерни сгради и инфраструктура, хора със самочуствие, демократи. ЕС трябва да се събуди и да изгони мърлячите обратно в Просия.
20
6
 
41
 
! Отговори
FCKAFD преди 4 години
Много ерудирано се изказваш. Да нямаш докторска титла и ти?
19
0
 
48
 
! Отговори
Циник до русофил преди 4 години
Аз от 20 години съм в Германия... Това не значи, че трябва да обичам чичо ти Copoc
18
4
 
45
 
! Отговори
Цини до 17 преди 4 години
Ти четеш ли бе?Предпочитам Путин, пред БХК, и "Америка за България"... Не ми обяснявай!
17
10
 
35
 
! Отговори
русофил преди 4 години
До *** до русофилВсеки си има вкус, казало кучето... Мисля, че нямаш проблем, да заминеш за Просия, особено ако си от по-старите поколения и знаеш руски. Там ще си по-близо до Путин.
16
14
 
31
 
! Отговори
русофил преди 4 години
До русофилСхемата за финансиране е разобличена още преди години. От доста време е известна веригата кухи фирми с която Просия финансира всяка една от тези "десни" партии, а те са десетки. Всичко го има в интернет, единствената бариера пред информацията е неграмотността и промитите мозъци на гласуващите. Най-големия враг на света, това е Просия, призовавам да не се гласува за такива "десни" партии, защото е самоубийство.
15
8
 
44
 
! Отговори
Циник до русофил преди 4 години
Предпочитам партия финансирана от Путин... Вместо финасирана от Copoс..
14
13
 
37
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Алтернатива за Германия са една от многото "десни" партии в ЕС, финансирани от Путин. Просия цели разпадане на европейския съюз да малки държави като България, които да контролира много по-лесно, а не чрез завоалирани заплахи. Тогава качеството на живот също ще им падне, ще стане като в България, 10% по-добре от Просия и 20% по-добре от Африка. Няма да изгонят африканците, а те сами ще спрат да емигрират там, както в България.
13
11
 
40
 
! Отговори
Циник до 12 преди 4 години
Такива - неолиберални екоталибани, като теб, има и у нас ***!Заразата стигна и у нас.. Като Африканската Чума по cвинете
12
14
 
43
 
! Отговори
Циник до 10 преди 4 години
НПО - Простотии... "скритата безработица" в Германия е около 5000 000 души...Араби и африканци - работници От умрял - писмо
11
15
 
42
 
! Отговори
FCKAFD преди 4 години
Хаха, пожелавал им бил. Нема толкова много пр.ости хора в Германия. Виж на изток такива бол -- затуй смешници като Орбан, Салвини и прочее идват на власт.За щастие в Германия заразата е контаминирана в източните провинции. При супер интелигентните, с по две докторски титли. Смешници...
10
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 4 години
"Свалихте" темата от списъка...
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да ги изгонят ама няма щото иначе нацията им от пенционере е умрела.