Ефектът Чернобил: Туристи прииждат към град, който едва не бе заличен

Уейли Бридж се спаси "на косъм" заради скъсана язовирна стена
3 сеп 2019 19:50, Нели Христова
7
Ефектът Чернобил: Туристи прииждат към град, който едва не бе заличен
Снимки: Reuters

Преди няколко седмици един град в Дарбишър го грозеше опасност. Заради повредена язовирна стена Уейли Бридж за малко не бе заличен от картата на света. Дупка се появи в съоръжението, а местните власти положиха кански усилия да я запълнят, за да не се скъса стената. Хиляди жители на града бяха евакуирани.

За щастие развръзката беше положителна – Уейли Бридж не потъна под водите на язовира. И изведнъж туризмът процъфтя.

Кафета и магазини отбелязват рекорден брой посетители, хотелите пък са получили много резервации в последния момент. Местните вече свикват да чуват въпроса: „Къде е язовирната стена?“ Туристите ги питат това толкова често, че управниците на града са си мислили да сложат табела.

"Ефектът Чернобил“ - така го наричат повечето местни граждани. Разбира се, както Мартин Томас, член на съвета на града, казва: "Тук няма опасност от радиация“.

В хубав и слънчев ден не е трудно да разбереш защо в Уейли Бридж идват толкова много хора.

Местните са около 6000 души, а в градчето има страхотни пъбове, кафета, магазинчета и арт галерии. Градът е наистина красив, но до сега местните си го пазиха в тайна. Ала нещастието, което можеше да го сподели, го постави във всички новинарски емисии по света. "Това място винаги е било прекрасно, казва 65-годишният Клър Томас пред The Independent. - Но беше тайна. А сега вече всички знаят за него. Хората го видяха по телевизията и дойдоха да се убедят сами.“

Но много от туристите са силно заинтригувани и от опасността. По думите на Томас повечето от тях пипат каква е била обстановката през тези седем дни, когато спешните работници са кръжели из града, а жителите му са били евакуирани.

Градът вече си има перфектната история, която включва трагедия, геройство и общност, която остава сплотена. А това помага на приходите – малкото кафе на Томас е направило оборот от близо 2000 лири, откакто евакуацията приключи на 8 август. Миналата година по същото време сумата била едва 804 лири.

Снимките от спасителната операция пък се оказали толкова интересни на посетителите, че фотографът, който ги направил, ги събрал в книга. Само за няколко дни продал 75 копия. А до днес има продадени 400.

Изглежда сякаш едно малко бедствие може да бъде в помощ на летния сезон?

"Не мисля, че нервите ни ще издържат нещо подобно отново, казва Линдзи Силий, която държи галерия за бижута в града. - Но сега, ние като бизнесмени, трябва да надградим това и да се възползваме максимално от новия си имидж.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
efekta na преди 4 години
..prostite laiachi sreshtu Rusia !!!
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо после да си запазват билет за онкологията. Тая радиация не се маха поне едно 10к години.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас е познат като ефектът на стадото. Един балък тръгва да пресича на червен светофар и още няколко овце стоящи на тротоара автоматично го последват без да им протече мисъл в главата.
3
0
 
4
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Оборота на кръчмата е по-голям, защото лирата се обезценява с минути. Това, което можеха да си купят миналата година, тази не могат да си го позволят.Близо 30%, за последните 5 години.Нещо, както с българския лев, но не чак толкова ужасно.
2
0
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Ми руснаците да пуснат тук там по една ядрена, пък после местните да благодарят за туристите.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американския сериал е виновен. Да пуснат един сериал за Комсомолск-на-Амур та да живнат малко, да си построят канализация с парите.