Правната комисия в ЕП "скъса" двама кандидати за комисари

Румънският и унгарският кандидат са в конфликт на интереси
26 сеп 2019 15:25, Елка Василева
5
Правната комисия в ЕП "скъса" двама кандидати за комисари
Снимка: архив, Reuters

Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария), предложени да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС, нямат необходимата подкрепа на правната комисия на Европейския парламент. Това потвърдиха евродепути след днешното закрито заседание на парламентарната комисия, предаде БТА.

Евродепутатите от правната комисия трябваше да оценят кандидатурите от гледна точка на конфликта на интереси.

Въпреки изпращането на допълнителни въпроси и получените отговори евродепутатите не са стигнали до мнозинство на мненията, че Плумб и Трочани могат да бъдат еврокомисари.

Изслушването на кандидатите за еврокомисар от Румъния и Унгария, което бе предвидено в ресорните комисии в Европейския парламент следващата седмица, се отлага, съобщи междувременно БНР.

Унгарецът Ласло Трочани трябваше да бъде изслушан във вторник в комисията по външни работи, а румънката Рована Плумб - на следващия ден в траспортната комисия. Това обаче няма да се случи след днешното решение, с което също така се препоръчва на новия председател на Европейската комисия да вземе мерки, без конкретно да се посочва какви да бъдат те.

Плумб трябваше да отговаря защо не е декларирала два изтеглени заема на стойност близо 1 млн. евро, а Трочани - за юридическа кантора, която е основал през 1991-ва г.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че процедурата засега е отменена, което обаче не означава, че кандидатите непременно ще бъдат заменени. Тя уточни, че решението какво ще става от тук нататък е изцяло в ръцете на Европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си бяха турили след името фамилиите Гаргамел или Кукундел щяха да минат.
4
0
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Типично евро лицемерие.Разследваната за плагиатстване на дипломата си,непоказала никакви качества като министър в Германия фон дер Лайен става за шеф на комисията,но предложените от две държави с резерви към европолитиката кандидати за комисари ще бъде намерено как да бъдат прецакани.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да погледнат и нашия жираф колко имоти има в България!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се готви Скумрия Габриел.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейският парламент ще се опъне на някои източноевропейски кандидати. Трябва да има няколо скъсани на изпита. Европейският съвет ще го нахока и Европейският парламент ще клекне.