Преди развода с ЕС двойно повече българи искат уседналост в Англия

България се намира на 6-о място по общия брой на подалите заявления
64
Преди развода с ЕС двойно повече българи искат уседналост в Англия
Снимка: Reuters, архив

16 500 българи са подали декларации за уседналост в Обединеното кралство само за август. Два пъти повече са нашите сънародници, кандидатствали по схемата спрямо тези искащи уседналост през юли, когато броят има е бил едва 6900 души. Това заяви ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов за "Монитор“.

Още по темата

Последните два месеца българските граждани търсят по-интензивно информация за Брекзит, съобщава още Асенов. От службата по трудови и социални въпроси разясниха, че кандидатстването по схемата протича относително спокойно и много рядко до посолството пристигат сигнали за проблеми, свързани с кандидатстването. За същото нещо говорят и данните от анализ на британския Хоум офис, обхващащ подадените заявления до края на месец юни 2019 година. До тази дата от подадени общо 43 280 заявления на български граждани, броят на невалидните е 20, а на оттеглените - 30.

Към края на месец август общият брой на подалите заявления е 70 600.

По абсолютен брой на подадените заявления България се намира на 6-о място, сочат данните на Британското вътрешно министерство.

Анализ на Библиотеката към Камарата на общините (House of Commons Library) отчита относителния дял на кандидатствалите граждани от всяка една държава членка спрямо числеността на общността. По този показател България продължава да заема първо място със 70%. На второ място се нарежда Австрия с 59%, следвана от Португалия с 52%. По-надолу в таблицата се подреждат Италия и Испания с приблизителни 50%, а Словения, Малта и Финландия се нареждат със скромните 24%.

Всички български граждани, които желаят да продължат да пребивават в Обединеното кралство след Брекзит, е необходимо да се сдобият със статут на уседналост. По разпореждане на посланик Марин Райков посолството е създало необходимата допълнителна организация, за да може напълно да се отговори на нуждите на българската общност във Великобритания, съобщават от службата по трудови и социални въпроси в Лондон.

Правата на нашите сънародници след Брекзит ще бъдат гарантирани чрез Схемата за уседналост, като всички български граждани, които пребивават в Обединеното кралство и желаят да останат там, трябва да кандидатстват по нея, коментира Васил Асенов.

Крайният срок за кандидатстване по Схемата за уседналост е 31 декември 2020 г., а при постигане на Споразумение с ЕС крайният срок ще бъде 30 юни 2021 г. Българските граждани, които разполагат с удостоверение за постоянно пребиваване (Permanent Residence) също трябва да кандидатстват за статут на уседналост. Единствено изключение са българските граждани, които притежават британско поданство, заяви експертът.

Българите, които планират да се преместят в Обединеното кралство след Брекзит, ще трябва да отговарят на бъдещите имиграционни разпоредби. Към настоящия момент такива все още не са приети, като намерението на британското правителство е да разработи точкова имиграционна система по подобие на тази в Австралия, обясниха от службата по трудови и социални въпроси в Лондон.

Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък навремето купих три помещения и апартамент в Бургас, с пари от гурбет,които сега отдавам под наем и кракът ми няма да стъпне никога повече в отвратителната Англия !! Обикалям си из България сега,супер ми е.Страхотна природа,гледки,море...И не се правете на безкрайно щастливи-Вие гугбетчийте.....знаем как е...колко са цигарките ,а бирата,а ресторанта,а кафето,а посещение в Кю гардън.Или вие сте шастливи скотове,отказали се от всичко за една храна !
34
6
 
11
 
! Отговори
Бум преди 4 години
Познавам доста хора,които живеят от 10 години в Англия,единственото което имат са 30 годишни заеми за къщи.Познавам и доста хора в Бг които за 10 год. си купиха жилище и въртят бизнес.Който е финансово неграмотен ако ще и на Марс да отиде ще си е същия ***.Колко харчиш и за какво е по-важно от това колко изкарваш.Ако не знаеш как да накараш парите да работят за теб,цял живот ти ще работиш за тях....
33
2
 
8
 
! Отговори
Томова преди 4 години
До Тина и Гост. Напълно съм съгласна с Вас.Живеем в Еър -учителка по математика и инженер,от малък град сме.Тука работим по специалностите си и нямаме намерение да се връщаме.Намерихме нормален живот,спокойствие и добри доходи.Образованието и здравеопазването са безплатни,цените на основните хранителни продукти са като в България,че и по ниски.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво спорите и си губите времето.Варианти бол.Както в Англия,така и в Бг можеш да вземаш и много,и малко.Важно е къде човек е по-щастлив.Има и прекарани хора със заеми,които дерзаят в Англия и са наистина бели роби.Има и добре уредени такива.Аз рабитих за British HF -шофьор.Работата е ок ,но не ни понесе обкражението от българи,съжителството с тях,невъзможността за разнообразие,когато почиваш.Защото храната и дрехите са евтини,но услуги,транспорт,цигари,алкохол и атракциони УЖАС !
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам откъде правите някакви умозаключения на някакви незнайни статистики? До преди няколко седмици имаше почти противоположна информация. Явно си мислите, че това е интересна новина за публиката, но статистиката не винаги отразява правилни тенденции. Просто не всички имат време да извършват някакви действия по план, а отлагат до последно. Да има и такива, които не са нашълно информирани, но по-голяма част от пребиваващите там са наясно, а някои просто не са убедени дали искат да останат.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DEM 30Как е здравеопазването в територията на пълнословието? Как е социалната политика за обикновения българин? Какви са правата на българския работник и спазват ли се от всички работодатели в страната? Има ли корупция и шуробаджанащина в администрациите, судебната система и пресата?Мога още много въпроси да задам с които да подчертая фактите. Затова загивате, затова ви чешат ромите често и ефективно, защото сте сляпи водени от луди.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се концентрирате в/у чужди държави няма смисъл. Живея в Англия. По-важното е да си зададете въпроса, защо в България ви дерат с цени, сметки, данъци, липса на помощи и др. На този "стандарт" в БГ, минималната заплата трябва да е 1400-1500, а средната да бъде 2500.. или другия вариант е заплатите ви си остават така мизерни, но цените отиват 2.5 пъти надолу! Къде отива разликата българи юнаци? Защо са ви толкова високи цените и ниски заплатите :) Некадърен мениджмънт, продажници, крадци. Това е
28
1
 
12
 
! Отговори
Тина преди 4 години
Когато при двама работещи в малък град семейството ти е под прага на бедността,а брат'чедите взимат по-вече от работещите,нормално е да се потърси друг вариант.Не разбирам защо плюете по хората ,решили да имигрират,все пак всеки иска сигурност за децата си.Това,че я намират в друга страна е друг въпрос.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DEM 27Фактите ви шамарат всеки ден по няколко пъти така че дебелокожието е временен защитен механизъм който в един момент спира да помага.
26
4
 
3
 
! Отговори
Лондон преди 4 години
Всички сте големи разбирачи.Вторник сутрин е.Захващайте се за работа и стига сте дрънкалй глупости
25
3
 
4
 
! Отговори
DEM преди 4 години
До Анонимен 24ОК приемам, че имаш мнение, но не споделям квалификацията ти, защото аз познавам много стойностни хора, ккоито работим и искаме да си отгледаме децата тук. Имали сме своите причини да напуснем, но сме намерили своя смисъл да останем. Не критикувам никой, решил да емигрир. Това е негов/ неин избор. Спреи да гледаш телевизия и ще осъзнаеш, че човек може да е щастлив и да се чувства добре тук. Кои са ти фактите, че не разбрах?
24
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Те ви плюят и гонят, вие подавате документи за уседналост. Такива антиемигрантски настроения в този размер няма в друга подчертавам развита европейска държава няма.Ама нали английския е по лесен та така.
23
0
 
7
 
! Отговори
До Гост преди 4 години
Съгласен съм с тебе,образованите там живеят нормално,особено в Шотландия.Те в жилищната политика нямат равни,с въведения таван на наеми и ниските лихви по ипотечните кредити.Може всеки месец да плащат данъка на жилището и понякога е равен на вноската за ипотеката ,но с фиксираните малки лихви им е супер.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DEM 23Само не искам да обясняват какви хора са останали в България, защото тук са и роднините им..........Щраусът си крие главата и си вярва че никой друг не го вижда! Българската роднинска обремененост е доста нашироко описана от много български писатели през последните 120 години. Може и да не искаш но фактите доказват какви точно са българските граждани в България от последните 75 години - ОБРЕМЕНЕНИ и Оглупели до търлък!
21
5
 
6
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Само ще цитирам уважаваният Джоко Росич: "Сега всичкото младо се е юрнало да заминава за Англия, Германия и други страни. Питам ги - Що бре? А те ми отговоарят: "Ми 'щото там е убаво." Аз им казввам: "Абре ей, ко***ета! Те са си го изработили. Да запретнем ръкави и у нас ще стане 'убаво." - Да почива в Мир.Щом така са решили нашите патриотично настроени съграждани, тяхна воля. Не можеш да ги спреш. Само не искам да обясняват какви хора са останали в България, защото тук са и роднините им.
20
2
 
18
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Семейството на сина е в Пърт Шотландия.Снахата е медицинска сестра в болница 1900 паунда,сина работи в интернет оператор 1700паунда.Ипотека на жилището-150месечно с лихва 1,5 за 25 год фиксирана,кенсъл такса 150 месечно,газ и ток около 130.Децата ходят на училище ,получават детски надбавки.Храната е по евтина от тука.Затова са там,за нормален живот
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 - няма какво да ми обясняваш житейската истина е една - имаш образование , професия -имаш добра работа,какво са ти виновни германците с добри професии,които си избират къде да работят,много от тях напускат Германия заради наводняването с неграмотници ,включително и от Из. Европа,справки колкото щеш в интернет,когато си *** и на Полюса да идеш пак ще миеш на белите мечки ду..***..тата ..тук не останаха кадърни ,защото и да си образован без протекциите на "популярна" партия си никой
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 161300 паунда на месец??? Е заслужава ли си да си в Англия за такава заплата? Ако масово българите работят за такава заплата там направо им се чудя каква сметка са си правили.Щом не се връщат обратно в Гишевтария значи се чувстват добре!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уседналост = Гражданство или документи за постояно пребиваващи
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да спрете да се правите на остроумни и компетентни!Говориме за ферми и там парите са такива.