Джонсън предупредил Макрон: Няма да има отлагане на Brexit

Великобритания готова да напусне без сделка
Обновена: 7 окт 2019 08:59 | 7 окт 2019 08:42, Елка Василева
21
Джонсън предупредил Макрон: Няма да има отлагане на Brexit
Борис Джонсън. Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Борис Джонсън е предупредил френския президент Еманюел Макрон, че няма да има отлагане на Brexit, насрочен за 31 октомври и му е казал, че има последен шанс за постигане на споразумение, заяви говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

Както заявил Джонсън в телефонен разговор вчера с френския президент, "Европейският съюз не бива да е погрешно убеден, че Великобритания може да остане в ЕС след 31 октомври". Премиерът повторил, че няма да иска ново отлагане на Brexit, въпреки че закон, приет неотдавна от британския парламент, го задължава да поиска отлагане, ако не постигне споразумение с ЕС. Джонсън нарекъл този закон "акт на капитулация", който според него отслабва позицията на Великобритания в преговорите с ЕС.

Джонсън настоял Макрон да положи усилия за постигане на споразумение за Brexit. Той информирал вчера френския президент и португалския премиер Антониу Коща за новото си предложение за Brexit, което бе хладно прието в Брюксел, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

"Това е шанс да се постигне споразумение - споразумение, подкрепено от депутатите и съдържащо компромиси от всички страни", заявил пред Ройтерс високопоставен източник от Даунинг стрийт 10. "Обединеното кралство направи голямо и значимо предложение, но е време и Комисията да покаже воля за компромис. В противен случай Великобритания ще напусне без сделка", добавил източникът пред Ройтерс.

По-малко от месец преди 31 октомври и преди предстоящата на 17 и 18 октомври среща на лидерите на ЕС Джонсън заявил на Макрон, че "това е последна възможност да се постигне споразумение, каквото иска всяка от страните, за да можем да вървим напред и да изградим ново партньорство между Обединеното кралство и ЕС", заявил пред Франс прес източник от кабинета на британския премиер. "Но за да стане това възможно, ЕС трябва да направи същите компромиси, каквито направи Обединеното кралство през последните седмици и месеци", заявил Джонсън на френския президент според източника от неговия кабинет.

Макрон казал на Джонсън във вчерашния телефонен разговор, че в края на седмицата ще бъде направена равносметка, за да се прецени дали е възможно споразумение" за Brexit, заяви Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. "Преговорите трябва да продължат ускорено в следващите дни с екипа на Мишел Барние, за да се направи равносметка в края на седмицата", заявил Макрон.

Британският премиер ще продължи днес разговорите с европейските лидери, а неговият министър за Brexit Стив Баркли, който вчера отиде в Холандия, ще продължи и утре обиколката из европейските столици, добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"ЕС настоява за ЯСНИ ПРАВИЛА"Е това е най-големия виц до тука.
17
1
 
3
 
! Отговори
Били преди 4 години
След брекзита ще им увиснат вирнатите носове. Тея са по глупави отколкото ги мислех
16
3
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
МРАЗЯ МОНАРХИИТЕ И "В ЧЕРВАТА СИ " !!!!! НО , ЕВВАЛА НА "КРАЛИЦАТА -ИМПЕРАТРИЦА" -БАБИШКЕР -- -ЗАЩОТО ПОСТАВИ БАШ-МЪЖ ЗА ПРЕМИЕР !!!! БРЕКЗИТ -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ...-НЕ МОЖЕ ХИТЛЕР И ПАТЕН ДА СА ПОБЕДИТЕЛИ !!!!!!!!!!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън е задължен да поиска отлагане, но ЕС и неговият нов главатар - Макрон, не е длъжен да приеме отлагане. Макрон ще откаже отлагане по искане на Джонсън.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя го предупредиха, че ще влезе в затвора ако не изпълни решението на парламента за отлагане ако няма сделка и пак си продължава със своето. Очаквам скоро да му острижат сламата по главата.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Великовритания излезе от ЕС с нея е свършено.Шотландия ще излезе от Великобритания.
12
6
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
До 11,ЕС иска не само ясни правила. Единството и цялостта на ЕС ще бъде разрушена, ако се приеме предложението на Великобритания за ирландската граница.Единственият разумен изход от това трудно полужение е рязаната карабина да си ходи, нов референдум и оставане на Великобритания в ЕС.
11
6
 
6
 
! Отговори
Кимо преди 4 години
Думите ми помнете, и да ги изкара без сделка, гаранция либералите ще отложат решението и ще го изкарат нелегално както стана с кралицата. Просто УК няма да бъде пусната да излезе... Много пари са това.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по британски. Но този път май няма да мине. Този ще го бесят. ***
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС настоява за ЯСНИ ПРАВИЛА, понеже това не е като да Идеш кИфтета и да драскаш глупости в днес-а, капиш май френд?
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До жони БорисовЕС настоява да има пълен контрол над границите и икономиката на британия и британците да продължават да плащат вноски само без да имат правото да гласуват. Тоест да останат всички лоши страни на ЕС. То не че има хубави.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зихтпункт, изчезвай там, откъдето си излязъл, екскремент рядък...
6
7
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Но за да стане това възможно, ЕС трябва да направи същите компромиси, каквито направи Обединеното кралство през последните седмици и месеци"Джонсън би ли казал, какви точно компромиси е направила GB?Той наясно ли е, че следва фактически разпад, ако EU приеме компромиса за Северна Ирландия!? ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, има един скрит коз.Пъхнал си го е отзад този коз и там го е скрил.
4
4
 
5
 
! Отговори
жони Борисов преди 4 години
Какви компромиси предлага Лондон и какви компромиси иска от ЕС? В какво се състои ндии рпи сделсделката според Джонсън? Напримерр как ще се реши въпросът с двете Ирландии при сделка и без сделка? Ще бъде ли спряно движението на хора, стоки и капитали между Британия и ЕС? Би трябвало, след брекзит. Иначе всеки може да изнудва нас в ЕС.
3
6
 
5
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
Джонсън май има скрит коз в ръкава. От 1месец насам по медиите текат съобщения , финансирани от правителството, че фирми и граждани трябва да се подготвят за излизането на Великобритания от ЕС на 31октомври.
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много бодро го дава турчина, но скоро пак ще ходи с молба в папката до големите батьовци да му отложат глупостите.Приискало му се да командва, но не знае, че ЕС не е махленска седянка, а организация на 27 държави, които няма как да разиграваш. Ще го разбере, но по трудния начин.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прическа тип Желю Жeлeв.