Жозеп Борел: Европа да се научи да използва езика на силата

Йоурова иска механизъм за върховенство на закона
Обновена: 8 окт 2019 10:08 | 8 окт 2019 09:56, Елка Василева
14
Жозеп Борел: Европа да се научи да използва езика на силата
Жозеп Борел. Снимка: Reuters

ЕС трябва да се научи "да използва езика на силата". Това заяви на изслушването си пред европейските депутати номинираният за бъдещ първи дипломат на съюза Жозеп Борел.

Той предупреди, че ЕС трябва да действа единно, в противен случай рискува да бъде смазан от суперсилите САЩ и Китай, предаде ДПА.

През последните 30 години светът "се промени драматично" към по-лошо, каза Борел.

Той отбеляза, че към международния ред "е отправено предизвикателство от логиката на политиката на силата, която е много по-несправедлива, непредсказуема и склонна към конфликти".

Търговията, технологиите и финансите се използват като "политически оръжия", добави Борел. По думите му наред с другото Европа се сблъсква с "несигурност за международната роля на САЩ", нови заплахи от изток и нестабилна обкръжаваща среда.

"Това не е желаният от ЕС свят, но съм убеден, че разполагаме с нужното, за да се изправим срещу тази предизвикателна заобикаляща ни среда", каза той.

Борел определи ЕС като "финансова суперсила", чийто дипломатически капацитет е един от най-силните в света.

Той обаче призова съюза да действа единно на глобалната сцена.
"Или казано в едно изречение: ЕС трябва да се научи да използва езика на силата", заяви 72-годишният кандидат за дипломатическия пост.

Номинираната да наблюдава върховенството на закона в новата ЕК Вера Йоурова подкрепи на своето изслушване орязването на еврофондове при тежки нарушения, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Чехкинята е номинирана за заместник-председател в новата ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността. Тя заяви, че иска животът за правителства от ЕС, които нарушават върховенството на закона, "да стане по-труден" и изрази подкрепа за това за борба с нарушенията да бъде използвано разпределението на евросредствата.

"Ние няма да санкционираме", заяви обаче пред депутатите Йоурова.
Вместо това по думите й в бюджета трябва да залегне механизъм за върховенството на закона, който трябва да бъде задействан единствено когато има опасения за надзора на фондовете.

Предшественикът й, заместник-председателят на ЕК за върховенството на закона Франс Тимерманс, застана начело на усилия за справяне с това, което той определи като погазване на основните демократични принципи на ЕС. Полша и Унгария бяха подложени на дисциплинарни процедури, а Румъния е под наблюдение.

Йоурова похвали работата на Тимерманс, но заяви, че ако ЕП я утвърди, тя ще има различен подход в работата си и на поста ще се възползва от познанията си за региона.

Йоурова сега е европейски комисар по правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Аврам Бозов преди 4 години
Не знам Тръмп какъв е, но безработицата е рекордно ниска от 50г.насам,едва 3.5%
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия по времето на Николай ||, разликата между най-богатите и най-бедните е била 6 пъти.Сега при Путин,е 15 пъти!Величие ли...?Като писа един руснак в мрежата - Да де,ама по време на император Николай нямаше Росгвардия!
9
3
 
5
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
1.САЩ бяха най-великата сила в продължение на 70 г.,но сега е трудно да говорим за величие в страна,изпаднала в разпри и затънала до гуша в конфликти и дългове.И Тръмп не е велик -поне засега!2.ЕС можеше да бъде велик,но не стана-предпочете да стои зад САЩ и да се подчинява.А лидерите в ЕС-оперетна работа,водевил!А и дълговете...!?3.Китай никога не е бил велик,макар и многоброен,обаче наваксва и ще бъде велик!3.СССР беше велика държава,но Русия още не.Но Путин е велик!Извод -учете китайски
8
2
 
3
 
! Отговори
Едно уточнение преди 4 години
Велика сила е Русия. А сажд беше, понеже бай Дончо иска да я направи пак велика, което значи, че не е велика.Китай е бъдеща велика сила, но не и велика сила.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния успяха да бутнат корумпираното правителство, защото не беше част от ЕНП. В България въпреки всички доказателства за корупция на всички нива на властта, правителството е безсмъртно, защото е част от ЕНП. Та представете си как ще прилагат бухалката за тежки престъпления срещу върховенството на закона. Иначе в България и Румъния циклите са същите - взимат се заеми, като дойде време за плащане оставка и опозицията поема удара. И после пак. Само че в Румъния поне им вдигат заплатите.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно ми звучи това изказване от испанец, при положение, че испанците са кученца на САЩ. Но има и нещо друго, което е много по-страшно - Испания е била империя и знаем какви ги е вършила. Та, ако са решили да използват "езикът на силата", нещата са грозни. Забележете как европейският идеал започва да изчезва и да се заменя от желанието за власт и за контрол над всичко и всички.
5
4
 
17
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
...омръзна ми от 70-годишни дърти козли, дето искат да потопят в кръв цялото население на ЕС, само защото ламти за някой долар повече! Какъв си ти бе да определяш живота и смъртта на младите в ЕС?! Кой си ти да крадеш бъдещето на хората?! Рептил!
4
4
 
22
 
! Отговори
Про-Европа преди 4 години
Въоръжаване на Германия с ядрено оръжие. Създаване на обща Европейска Армия без САЩ/Русия. Разкарване на всички американски бази от територията на Европа. Водеща роля на Германия и Франция. Стрелба на месо по външните граници за всички нелегални. Изселването на всички мигри, араби и африканци от Европа. Заличаване на лихваро-капиталистическият картел, който ограбва Източна Европа. Стимулиране на бялата европейка да ражда чрез финансова помощ и жилища. Забрана на всички *** нпота и комитети.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празните приказки на разни изкуфели психолиберални ***, които живеят в свой измислен свят далеч от реалността, за "мека сила", ценности и т.н. вече не правят впечатление на никого. ЕС отдавна си изпя песента.
2
1
 
13
 
! Отговори
Фантасмагории преди 4 години
Няма как да стане , след като във военно отношение е един пигмей.А езика на силата може да се използва само от силни военно империи/справка с историята/
1
4
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НАСИЛИЕТО РАЖДА НАСИЛИЕ