Дивите гъби в Бавария са радиоактивни

Все още пазят спомена от Чернобил
10 окт 2019 22:45, Павел Гълъбов
14
Дивите гъби в Бавария са радиоактивни
Снимка: Pixabay

Някои видове диви гъби в Бавария все още носят следи от радиоактивен цезий-137 повече от 30 години след Чернобилската катастрофа, предаде ДПА.

Още по темата


От Германската федерална служба за радиационна защита поясниха, че сред въпросните видове са седефената гъба, жълтата рогачка, канеленоседефената манатарка.

"В екстремни случаи едно-единствено ястие с тези гъби съдържа повече цезий-137, отколкото се поглъща от други хранителни продукти за цяла година", заяви ръководителката на службата Инге Паулини. Тя призова събирачите на гъби да избягват екземплярите в силно засегнатите райони, пише БТА.

Гъбите, които се продават в магазините, са безвредни, отбеляза Паулини.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
по принцип гъбите имат свойството да натрупват някои метали (и тежки вкл.), както и някои специфични съединения ( и отрови ) в големи концентрации, дори самите гъби като вид да са безвредни могат да отровят консумиращите ги
13
1
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
От обедненият уран цезий-137 не може да се получи. Радий, Радон може, но не и цезий-137. Но уран-238 е много опасен при поглъщане заради алфа-разпада.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си мисля, че им се види малко тая радиация, след като онзи ден европейските управници приеха да позволят внос на риба от Японско Море (до Фукошима).Ама то е ясно, капиталиситческата радиация е полезна. Нали заради това мирните криле на НАТО разпръснаха уран в бивша Югославия който дойде и БГ. Да не говорим ,че пак се канят по повод Косово и Албания да "торят" района.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те там гъби не ядат само бира наливат
10
0
 
17
 
! Отговори
познато преди 1 година
Отговора за тази смислена и информативна статия е последното изречение:"Гъбите, които се продават в магазините, са безвредни"Напомня ми на нашето:Прасетата и кокошките ви са заразни и трябва да бъдат унищожени. Безвредни са тези от ЕС и САЩ...
9
1
 
5
 
! Отговори
ПеШу преди 1 година
Украинската радиация не прощава, украинците да плащат обезщетения на ЕС.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или пазят спомена за бомбардировките с обеднен уран на Сърбия. За гъбите в Сърбия кога ще има статия. Там е използван уран в количество над 100 пъти повече от това в бомбите в Хирошима и Нагасаки. За гъбите в западните части на България кога ще пишат - тук раковите заболявания след обеднения уран над Сърбия са нараснали 7 - 8 пъти, а в Сърбия над 30 пъти. Политически е некоректно да се пише, нали сме съюзници?
7
2
 
16
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Между другото радиоактивните изотопи имат свойството да се завират в храната! 1985 година имахме упражнения за измерване на радиоактивност, събирахме пепел от пепелниците пред МЕИ, ХТИ и Лесо-то в продължение на седмица докато напълним една ваничка. Сравнихме броя разпади за 24 часа със парче пица (изсушена и стрита) от "Свинята" - закусвалня от другата страна на булеварда. Пицата удари тавана с около 50% по-висока активност от цигарите. :)
6
3
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Тази Паулини говори пълни глупости.
5
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както ни учеха навремето по предмета "Основи на комунизма", съвеската радиация е много полезна за човека. Така че германците са едни много големи късметлии.
4
1
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Спасението на гъбарите е да си носят гамаспетрометър, пещ за изсушаване на гъбите и оловен контейнер за такива измервания. Така ще могат да измерят точно изотопите, основни и продукти на разпадането след като наберат гъбите щото обикновен радиометър не може да го хване това.
3
3
 
17
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Значи Чернобил е ударил само гъбите.ДивитеВсичко останало е цветеНе е ли по вероятно цезия да е от някоя по скорошна авария която са скрили от обществото
2
0
 
10
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Е то защото на друго място да по-малко радиоактивни...
1
5
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
По-голяма тъпотия не успяхте ли да измислите!