Смениха името на българския ресор в ЕК

Мария Габриел се сдоби с най-дългото заглавие в новата Еврокомисия
27 ное 2019 12:00,
32
Смениха името на българския ресор в ЕК
Мария Габриел. Снимка: архив, БТА

Името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел е официално променено. Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред Европейския парламент днес в Страсбург, че от "Иновации и младеж", то се променя на "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж". Така то става най-дългото в новата Комисия, която предстои да бъде гласувана по-късно днес от евродепутатите.

Причината за промяната е недоволството на Европейския парламент, че при разпределението на ресорите е пропусната важна политика като културната, която е гордост за Европа като континент.

Промяната няма да увеличи правомощията на Габриел, която ще има същите ангажименти като по-рано, отговаряйки за образование, култура, младеж и спорт.

В изказването си пред евродепутатите Фон дер Лайен заяви, че животът на всички европейци ще се промени заради промените в климата и цифровизацията, затова целта на следващата Европейска комисия ще е да подготви тази промяна.

Председателката потвърди, че смята да предложи ново законодателство, което значително да намали въглеродните емисии. Тя се ангажира да предложи план за борба с рака, амбициозна програма за развитие на изкуствения интелект и за използване на данните и на иновациите. Европейската комисия ще предложи и нови правила за справяне с миграцията. Урсула фон дер Лайен ще се ангажира с преодоляването на стъкления таван за хора с различна религиозна и сексуална ориентация, както и с проблемите пред кариерния растеж на жените. Като първа стъпка всички нейни еврокомисари ще имат по равен брой мъже и жени в кабинетите си.

Очаква се новата Комисия да започне работа на 1 декември, ако днес получи одобрението на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слагам минус за измислената дума безакълие-- много неграмотност трябва за да използваштурцизми.
29
0
 
2
 
! Отговори
Не преди 4 години
Току що е захвърлила мотиката в градината. И са я извикали, "миче, ела мама, търсят те от Брюксел да те назначат комисарка!"Преобува се набързо и нахилена, хайде на автогарата!
28
0
 
2
 
! Отговори
Ira преди 4 години
Тя пак гледа лакомо и вдъхновено. Важното е да си на престижно място, и астрономически привилегии.0
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато след революцията болшевиките завзели административната и изпълнителна власт, думите "министерство" и "министър" им се сторили прекалено капиталистически и буржоазни. Тогава по предложение на Лео Троцки министерствата станали комисариати, а министрите- комисари. И понеже за Сталин не останало министерство, за него измислили нов комисариат -по националностите.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя е номенклатурен кадър. Както едно време бяха директорите.Няма никакво значение на коя комисия ще е комисар, може и на космонавтиката и астрологията.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23:Близко си,но не съвсем - патката е символ на БЕЗакълието.Просто една развалена плоча,която се върти на едно и също място и каканиже едно и също!Такива екзмпляри се ценят най-много из брюкселските селения,което от своя страна показва, до къде са стигнали в малоумието си, европейските(в империята ЕС),народи и какво бъдеще са си набелязали!
24
0
 
5
 
! Отговори
men преди 4 години
името промениха, обалстите промениха, нови компетенции на председателката не требват. как ты? ми тя златен кадър. от сичко разбира. то дигитализация, то младеж, то иновации, то култура, то дълбоко гърло и простатни масажи. мали мали недей.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смяна на имената, Възродителен процес
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария Габриел е символа на анти-акълието!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани културата, бяха забравили изследванията в името на ресора. А там е програмата Хоризонт 2020 и Еразъм, които разпределят милиарди. Дали са искали да ги пласират другаде, или просто са решили, че се подразбират в Иновациите не знам, но ми се струва много странно да забравиш Науката като ресор. Защото там има ужасно много пари. Вярно, разпределени са предварително, така че нашата Мара да не може да бърка в кацата с меда, но все пак са много.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ккакъвто и дълъг да й го направят ресора, ще си остане същата калинка
19
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
историята се повтаря.."1:1"..както се изрази "Тато" ви за краха на социализма:-"Идеята не беше лоша,но СИСТЕМАТА,която се приложи спрямо него,го уби".СЪЩОТО ще сполети и така наречения "ЕС"..-Като ИДЕЯ ДА,определено,но като "система",начин на функциониране ,НЕ!..Категорично!..Нема да минат и тридесетина години и тая иначе прекрасна идея за Обединена Европа ще последва съдбата на една друга "обединена общност"...Защото тотално некадърни БЮРОКРАТИ възседнаха надеждите на стотици милиони евро
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе те и на Македония смениха името, общото между Македония и дълговратата калинка са, че от тях не зависи нищо. Работят здраво, сменят имена на ресори, 2 години обмислят дали да се смени часовото време, после още 2 години Брекзита и раята гледа доволно и се наслаждава на заплатаджиите нищоправци.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9 Не, ще се "разпилеят" едни огромни пари.
16
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
иначе наистина си е гювеч новия "ресор"..ТУРЛЮГЮВЕЧ..Изрази,които сами по себе си означават все пак нещо,но набутани по тоя начин "в един кюп", крещят:-"ОТБИВАМЕ НОМЕРА!!!!"...."Даскале,не *** убивай!Пиши три на мойта Габриел!То за друго ни я бива,барем да ми стане комисар.."
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последния да затвори вратата.
14
1
 
9
 
! Отговори
Поразителна преди 4 години
Тази усмивка съм я виждал и на друго лице. Поразително, общото между двете е, че са к..
13
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"На дълъг врат-дълъг ресор"../народна поговорка/..
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българин и европейска култура, леле мале!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е ресор, а гювеч. Евро бюрократите копаят и под дъното на некомпетентност.Резултата няма да закъснее.