Дания дадена на съд, прави гръцко сирене

"Фета" е защитена мaрка в ЕС, прави се само от овче и козе мляко
30 ное 2019 11:57,
65
Дания дадена на съд, прави гръцко сирене
Снимка: Pixabay

Европейската комисия даде на съд Дания заради отказа ѝ да принуди местните компании да продават бяло саламурено сирене под името "Фета".

Според европейското законодателство "Фета" е гръцка регистирана марка, която може да се произвежда по точни правила и продукти и само на територията на Гърция. Всички останали производители трябва да брандират продукта като бяло саламурено сирене.

"Фета" е гръцка марка от 2002 г. и се произвежда само от смес от овче и козе мляко, като има регламентирани правила за срока и условията на зреене.

Брюксел се опитва да убеди Дания да се откаже да използва името от почти две години, но без успех. Копенхаген е сред най-големите производители и износители на твърдо бяло сирене в Европа.

Освен че намалява печалбите на гръцките производители, използването на чуждата мярка пречи и на преговорите на ЕС с трети страни, когато уговаря квотите и условията за закрила на европейските стоки по света, твърди Европейската комисия.

Предстои съдът на ЕС да се произнесе по спора, като при потвърждаване на позицията на Еврокомисията, може да се стигне и до финансова санкция за датската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В германскире супермаркети Реве се продава така нареченето Балкан сирене от 200 гр. и никой нищо не казва , поради причината че Консумацията е 150 %Сиренето е менте на оригиналното сирене
23
5
 
12
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
"Миналото е важни, но настоящето е по-важно"Без минало няма настояще, а бъдеще пък съвсем! Това гърците го знаят много по-добре от теб. Историческата истина обаче е само една и тя няма нищо общо с Гърция, гърците и пропагандата им. Те са крадци на територии и на история.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пижо Съвсем се уляхте шкембепатриотите. "Шопската салата" е рецепта на Балкантурист от 50-60-те години на миналия век, както и още една камара храни, които невежите смятат за традиционни български. Например боб, картофи домати, царевица... Тези храни са в менюто на българина от стотина години. Преди това са били екзотика, като бананите през комунизма.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам рекламата от сега:По-добрата фета. Гърчулята ще си набият пореден автогол.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Джин Атанасоф е американски гражданин, така че е ...
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато зареват за опрощаване на още милиарди, малко ще го секнат ...
18
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"даже и "българските" братя Кирил и Методи са родени във Византия днешна Гърция" Абе даже и Джон Атанасов и Никола Тесла са родени в САЩ, ама не са нито САЩианци нито византийци, нали бе, абдаааал!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хан Те те е иТе вече си имат местен Туборг и Карлсберг
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СПАРТАКМиналото е важни, но настоящето е по-важно.
15
7
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Така се защитават държавни интереси. Да питам, обаче, къде е българското правителство да защити нашите интереси и да даде под съд Гърция?! В цяла Европа, вече 20 години, се продава българско кисело мляко, с наложена марка от Гърция. Българската шопка салата се продава като гръцка салата! И т.н. и т.н. Почти всички национални български пордукти са откраднати от Гърция!
14
3
 
16
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 години
Когато по нашите земи, нашите предци траките са правили сирене и вино гърците са били по дърветата в северозападна Африка.Исторически факт!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания под фета разбират бяло саламурено сирене, правено от краве мляко, подобни на нашето бяло сирене. Когато кажеш фета, се има предвид жяло сирене, а не другото сирене, което ние наричаме кашкавал.Просто ще ползват друго име, за да опишат бялото сирене.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България такова сирене не съм ял, та се чудя, на какво отгоре са претенциите на псевдопатриотите".А аз се чудя на простотията ти. Но ще ти обясня защото нямаш акъл да го направиш сам. Когато в сиренето се слага само мляко, то става прекрасно. Когато му набутат палмовото масло, подобрителите, овкусителите и консервантите то става годно само за такива като теб и блокира мисловният им процес. Сега разбра ли?
11
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех че големи чалга разбирачи тука, даже и "българските" братя Кирил и Методи са родени във Византия днешна Гърция но бай *** се мисли за най велик, били му откраднали фетата
10
4
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Патреотаре стига сге ревали.Фета е марка а бяло саламурено сирене е продукт.Няма как да има защита продукт произвеждан в много държави.Проблема на нашите производители е че не регистрират марки а после реват
9
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сиренето ни е Фета, колкото мастиката ни е Узо, и колкото гроздовата ни ракия е Метакса. Едно е сигурно, с македонците сме един народ, защото сме същите грандомани/комплексари.
8
2
 
13
 
! Отговори
Хан Те те е и преди 4 години
В отговор гърците могат да произвеждат датска бира. То чунким само бирата остана да не е гръцко изобретение. Това, сирене, кисело мляко, турско кафе ...всичко е измислено в Гърция.Бе какво говоря аз, те гърците самото мляко са измислили първи...
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СмехЕми защо България не го е наложила като своя марка ? И млякото ни откраднаха и сега цял свят го знае като гръцки йогурт... България сама се пр*бава както винаги...
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой какво е измислил, но гръцката фета е страхотна. Нашето също е хубаво, но е различно. В България такова сирене не съм ял, та се чудя, на какво отгоре са претенциите на псевдопатриотите. Уж тук е измислено, а никой не го прави, или не може.
5
4
 
28
 
! Отговори
Сафридис Малякис преди 4 години
Единствените гръцки изобретения на тоя свят са подлостта, лукавството, рушветчийството и секса между мъже. Да бъдем коректни и да им признаем гореспоменатите цивилизационни достижения като гръцки.