Франция блокирана, стачкува срещу пенсионната реформа

Стачката е историческа по мащабите си
5 дек 2019 08:40, Елка Василева
15
Франция блокирана, стачкува срещу пенсионната реформа
Снимка: БТА

Франция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна, предаде БНР.

Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги - това ще бъде днешният ден на французите.

Парижкото метро е почти замряло - не работят 11 линии. Ж.п. компанията „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост, но стачката се усеща и във въздуха - съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета компанията „Изи джет“.

Учениците също ще останат без уроци - стачкуват над половината френски учители, в Париж те са близо 80%. Болничният сектор ще работи на забавен ход.

Още по темата

Обявени са 240 митинга срещу пенсионната реформа, която предвижда универсална пенсионна система и отмяна на десетките специфични пенсионни режими.

Мотивите на протестите обаче са по-широки, лидерите на т.нар. „жълти жилетки“ не закъсняха да ги подкрепят.

В Париж  над 6000 полицаи ще се борят с евентуални безредици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Така така, а ние сме си добре, какво ни е. Пенсиите 150 Е, средната заплата за страната я надхвърля 400Е, я не, здравеопазването ни е под 0та, образованието и то, селата са празни, жив човек няма, ядем вносни *** и храната ни е най-нискокачествената в Европа. Но затъва пък можем да ядем и да пием,да пълним количките по магазините все едно света свършва и ще празнуваме както подобава, а тъпите французи да стачкуват.
12
2
 
2
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
МбапеТО е "французин" колкото ВАРСЕЛОна и ВАРеВал печелят "честно" и "не са подпирани" от съдиите. Ама кой както си мисли, че мисли, че му разбира.
11
4
 
27
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Френската пенсионна система е най благодатна в Европа.Тя е до 62 години за държавните служители,НО всеки навършил 65 години и без 1 ден стаж,получава 500 евро пенсия.Ако си с такава ползваш безплатно определено количество електроенергия,градски транспорт,отопление,лечение,интернет.Също така не плащаш данъци.А за осигурявалите се е 70% от заплатата плюс добавки.За това казват ,,Пенсионер във Франция - БОГ.Е как няма да стачкуват,но на държавата и тежи доста!!!
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега не само Франция , а цялата Западна Европа ще се ограничава , защото има милиони мигранти за изхранване, а парите недостигат. Защо обаче ги доведоха те да си отговорят.
9
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7На колко години да те пенсионират? Ами да направят всички пенсии по модела на втория стълб. Колко си внесъл, толкова ползваш. Тогава се пенсионирай и пеленаче. Държавата е във валутен борд, не след дълго ще минем на евро. От времето на Виденов не можем да печатаме пари колкото си искаме. На 54 съм и вървя на пушка. Сега съм "знам и мога". Най-продуктивната възраст. Каква пенция, к'ви пет лева? Родителите ми на толкова са се пенсионирали и в момента също са "пушки". Не се спират.
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Така ли се прави? Някой им дал безрасъдни привилегии като на полицайте и военните у нас. Сега парите не стигат, а те не искат да се разделят с привлегийте. Пак питам: така ли се прави? Изнудваш другите, за да продължаваш да си ползваш ПРИВИЛЕГИЙТЕ!
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние българите и да я направят възрастта за пенсиониране 100 години отново няма да излезем.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват пари за изхранване на милиони мигранти от Арабдсия свят. Сега Французите ще си плащат за колониите , които ограбваха и ядоха скариди и черен хайвер.
5
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Аз сщо имам такъв ужасен спомен от учителската стачка, беше тотално оплюване на учителите, които били виновни за тъ......пите им деца, и не ги били възпитавали!?
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се прави! А не като нас. Тук каквито и експерименти да си правят ние тихичко си псуваме в кръчмата или зад екрана и ако някой реши да протестира вместо да го подкрепим започваме да го оплюваме. Примери колкото искаш. Помните ли голямата учителска стачка, например? Е, тогава всички дружно ги оплюхме, а ако ги бяхме подкрепили можеше да стане нещо хубаво за всички, защото стачката щеше да прерастне в национална с повече искания, но неееее! Е, за това ще ни доят като овце!
3
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
До 2:Е,тука винаги съм се забавлявал с избирателното поднасяне на новините.
2
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не напишете и една от основните причини за стачката,а именно вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години?
1
5
 
29
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Всъщност хазната на Франция одавна е изпрaзнeна от самите французи и има само дългове, дългове и дългове!!!