Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
0
 
! Отговори
Тролин преди 6 месеца
Това планирана атака на руските служби. Залагат на стари конфликти. Едно е да признаеш, че северно македонския език е норма на българския, а друго е всъщност да твърдиш, че кирилицата, Кирил и Методий, Климент, Гоце, Миладиновите братя не са българи, а че са македонци тоест по произход антични македонци. Руснаците искат да си построят радиоелектронната кула в Сърбия като триангулационна точка. Много правилно, че ББ не реагира. За какво да реагира на този кьор фишек.
158
1
 
2
 
! Отговори
Бъгарин преди 6 месеца
historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html. Вижте братя тая сръбко македонска пропаганда кой допусна в org то да се вкара тази помия и Бойко си мълчи както винаги май ние продал отдавна някой да му го изпрати това да видим какво ще отговори ама публично по бТВ разпростанете
това докато нее прекалено късно.
157
1
 
1
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 6 месеца
И да не би да говорят на езика на Александър Македонски?
156
3
 
2
 
! Отговори
CЛАВА УКРАИНЕ! преди 6 месеца
Обичам македонците!!! Слава Македонии! Героям Македонии Слава!
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
макето иска своят език и нация кои сте вие българите да им казвате не те неси признават че са българи макар че в историята няма преписи и исторически доказане на тази нация истор. е доказано че е имало ос. македония в днешна гърция както с киевска рус е доказано че са чисти руснаци ане украинци те си искат украйна русия им даде а вие бг не пречете на хората както си искат тека да се наричат това е демокрация.нека сами да си ядат попарата турците в бг се имат за бг а бг им казва не вие сте бг тур
154
4
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 месеца
ПЕНДаровки е прав, наистина има анахронизъм в БГ позицията за езика, само дето няма македонска нация, за езика няма смисъл да се коментира, нека го приемем за мекедонски.

Истината е, че Македония намя бъдеще, както и Бълфария впричем (вижте демографията, управляващите избрани от народа, отношенията между хората). Т.е. този спор за македонска нация и език и българската е безсмислен. Ние българите се само/затриваме (и това не е непременно лошо), а македонци просто няма - това е сръбска измислица.
153
3
 
8
 
! Отговори
Боже! преди 6 месеца
Не трябва Б.Б. да се дава лесно на "македонците",истината е,че сегашният диалект ,на който се говори в Македония е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,с някои нарочни промени,наложени от Комунистическия режим, ние сме потомци на Българи,избягали от Македония и сме си чисти Българи...другото е лъжа и не знаем на кого служи тази лъжа..така и така се призна за отделна държава,но нека се знае и запише официално,че езикът им идва от БЪЛГАРСКИЯ! ДАНО БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОГЪВА НА ПРОВОКАЦИИ И ЗАПЛАХИ!
152
7
 
4
 
! Отговори
Метиляви оФце преди 6 месеца
Македонски етнос в Античността е съществувал. Тук гърците лъжат - Александър Македонски е говорилс македонската фалангата на македонски,а с гръцките войски на гръцки. "ФилИпика" е гневно изобличително слово на най-известния гръцки оратор Демостен срещу окупатора Филип.Демостен цял живот е правил това. После Рим латинизира македонците,а по-късно най-богатите бягат в Константинопол за защита от варварите. През 6-7 век славянското море залива Балканите чак до Пелопонес.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наш тиквун със сигурност няма да дебатира.
150
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Македонският език е факт от 1947 година.
149
2
 
11
 
! Отговори
Русомраз преди 6 месеца
Ами като толкова много знае Пендаловски, ще гледат ЕС от някое по-високо албанско минаре...
148
3
 
13
 
! Отговори
:))) преди 6 месеца
До Анонимен
"Българите са насила славянизиран Народ"

По-голяма глупост не бях чел
147
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Замисли се, Маке!

Замисли се кои са наистина лъжците и кои имат интерес да разделят един народ на две!
146
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През 862 – 863 г. Борис I сключва военен съюз с крал Лудвиг II Немски и преговаря с него за приемане на християнството в България от Римокатолическата църква. 
145
0
 
2
 
! Отговори
До 148 преди 6 месеца
А кой сайт е първокачествен да знам
144
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Християнизирано Племе от Византия
143
16
 
8
 
! Отговори
Маке преди 6 месеца
Дори и сърбите допуснаха и обявата на хърватски,босненски и черногорски езици за самостоятелни.
Само българите упорито се пънат срещу нещо, което самостоятелно си съществува от 75 години, което се изучава от десетилетия в стотици университети по света, и което се признава като самостоятелен език от почти всички международно-изтъкнати езиковеди.
142
4
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 144 преди 6 месеца
Какво му е насилата? Ние сме иобретили славянската писменост и сме дали първия църковнослужебен език на славяните. Какви сме, ако не славяни?
141
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българите са насила славянизиран Народ , за тва Историци мълчат да няма скандали
140
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македония трябва да се определи за жертва на масово престъпление срещу човечеството и промиване на мозъци и набързо да се направи възвръщане, че иначе просто е резил. Идентичността им не е утвърдена, още има шанс.