След влизането в ЕС: Хърватите масово емигрират в Европа

Демографският въпрос е в основата на оцеляването на хърватската нация
17 дек 2019 18:30, Елка Василева
69
След влизането в ЕС: Хърватите масово емигрират в Европа
Снимка: архив, Reuters

В очите на своите балкански съседи Хърватия е щастливата избраница, която успя да се присъедини към ЕС преди шест години. При все това жителите й продължават да емигрират масово, мотивирани от проблеми, които подкопават целия регион, пише Франс прес.

Хърватия ще поеме на 1 януари за първи път ротационното председателство на Европейския съюз, а правителството й се пита как да сложи край на масовата емиграция, която обезлюди от 2013 година цели области в тази държава с излаз на Адриатическо море.

В градовете и селата в източната и централната част на страната табели с надпис "продава се" са закачени на къщи, напуснати от обитателите си, заминали да търсят по-добър живот в по-богати европейски държави.

"Все по-рядко се чува детски смях", оплаква се 50-годишната Вишня Кошич, която продава зеленчуци на пазар в Петриня, чийто всеки осми жител я е напуснал през последните 10 години.

Още по темата

"В малките градове няма работа", казва тя.

Нейният съпруг Марио разбира защо хората напускат. "Ако бях с 20 години по-млад, щях да си купя еднопосочен билет и да замина", уверява той.

От 10 години в Хърватия износът нарасна, а европейското финансиране се стича в страната. Средната заплата от 862 евро месечно обаче не може да се мери с тези в други държави. Хърватия освен това не е подмината от корупцията и шуробаджанащината, които царуват навсякъде на Балканите.

Всъщност, като отвори вратите на ЕС, присъединяването ускори емиграцията. Днес 15,4% от хърватите в трудоспособна възраст живеят в друга европейска страна - най-голям дял след Румъния, според Евростат.

"Предложение, което не можех да откажа"

Хърватия имаше при последното преброяване на населението през 2011 г. 4,2 милиона жители, от тях обаче 190 000 души са напуснали страната от 2013 година. И тъй като официалната статистика не отчита онези, които не са обявили своето заминаване, специалистите изчисляват, че реалният брой на населението е с 300 000 души по-малък.

Според проучване на Загребския университет от ноември над две трети от хората емигрират по икономически причини. Втората най-често посочена причина е умората от корупцията.

"Хората имат усещането, че икономическото им положение е лошо, но не виждат как може да го променят, тъй като "правилата на играта" са твърдо определени, системата е корумпирана", казва авторът на проучването Звонимир Галич, преподавател по психология в Загребския университет.

Ана-Мария Хота държала в продължение на 10 години в Загреб фризьорски салон, който вървял добре.

Два месеца след влизането на Хърватия в ЕС обаче тя заминала със своя съпруг, компютърен специалист, и двете им деца за Ирландия - предпочитана дестинация за хърватските емигранти наред с Германия и Австрия.

"По-добрите заплати бяха само една от причините", обяснява 37-годишната Хота, която сега работи на две места в Дъблин - като фризьорка и в областта на дигиталния маркетинг. Другият мотив "това е корупцията, недосегаемостта на политиците, заподозрени в незаконно присвояване на средства и нетолерантност."

Провинциалните райони бързо се обезлюдяват, но образованите младежи от Загреб също си стягат куфарите, предизвиквайки "изтичане на мозъци".

"Получих предложение, което не можех да откажа", обяснява Иван Кърпелник - 26-годишен компютърен специалист, който от август работи в Германия.

Срив

"Тук трудът и усилията са много по-ценени, отколкото в Хърватия", казва младият мъж.

Други страни нови членове на ЕС от Източна Европа преживяха същото нещо след присъединяването си.

Хърватия обаче има малко население, което я прави по-уязвима от масовата емиграция на нейните жители, подчертава демографът Степан Стерч.

Той добавя, че раждаемостта е ниска и страната е на ръба на "демографски срив", който не е добра поличба за икономиката като цяло, да не говорим за пенсионната система.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението Хърватия е предпоследна в ЕС след България по данни на Евростат. Икономиката, която е силно зависима от туризма, изпитва недостиг на работна ръка и разчита на емигранти от региона - от Босна, Сърбия и Косово - за да функционира.

Правителството признава, че има проблем, но му е трудно да обърне тенденцията.

Президентът Колинда Грабар-Китарович, която ще се бори за втори мандат на изборите на 22 декември, заяви неотдавна, че "негативните демографски тенденции" са "най-голямото предизвикателство" пред Хърватия.

Правителството обяви тази година поредица от мерки за насърчаване на младежите да остават в страната и да правят деца. Демографският въпрос е в основата на "оцеляването на хърватската нация", заяви през лятото премиерът Андрей Пленкович.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: ХърватияЕСемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
А долупосочените чий преди 4 години
Като гледам миграцията на работната сила след Втората световна война май не е толкоз свързана с политическите системи а със икономическото развитие на съответните държави. Бившият соцлагер просто догонва по миграция държави като Гърция,Турция,Италия,Португалия,Испания. В Мексико нали социализъм не е имало. Що тогова напират на талази къв САЩ? Индийците чий го дирят по цял свят? Нали са най-многобройната демокрация в света?
52
2
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Когато Хърватия влезе в корумпирания и чиновнически ЕС, бях убеден, че ще ги сполети съдбата на милионните обикновени българи. Същото, като в България, корумпирани управници, крадене, крадене и крадене... Българите бягат заради същото, от което бягат и хърватите.
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хърватия средната медиана заплата е два пъти по-висока от българската, но и те бягат от демокрацията и пазарната икономика. Що така?
50
4
 
8
 
! Отговори
Кво се смеете? преди 4 години
На България, бе съветски отпадъци такива?В Хърватия населението се смалява с 1.4 % на 1000 души, от емиграция. В България 0.3% ( 2018) на 1000 души. За 2017, сме се Тополи с 49-50 хиляди мигранти на година. Население под 7 млн. Хърватите при 1.4 се топят с 55-59 хиляди на година, при население от 4100 000 млн. 2/3 от техните емигранти са в Германия.Хърватия и тя, като всички бивши доц държави, е пълен провал.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Ох, умнико! Португалците също са в капитализма, но като се отвориха границите на ЕС масово се изнесоха на север. Италия от кога е капитализъм? Миналия век италианците са едни от най-голямаа диаспорта в Гермаия. Защо след всеки международен турнир в чужбина кубинците подменят отборите си. Защо спортистите им отказват да се върнат в Куба. Куба нали е социализъм? Северна Корея същото. Китай нали също е социализъм?
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако питаме червените ***, Радев и *** със сигурно ГЕРБ са ги прогонили. Макар, че статистиката в последните години сочи изравняване на потоците в България. Като отвориха границите между страните в ЕС португалците масово се изнесоха на север.
47
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
Европа не знае с кого си има работа и кого пусна в кошарата наркотици проституцияубииства всичко това се е пренесло в европа
46
1
 
14
 
! Отговори
До "кумонизъма& преди 4 години
От Козяк "кумонизъма" ли наредиха да се пише.Ашколсун - ставаш за депутат, посланик и кмет.Където мине АНГЛОСАКСОНСКИЯТ ботуш трева не расте, търговията на роби цъфти от И. Европа и пазари, евтина работна ръка..
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, защо така бе, нали хърватските фашисти бяха сред найд-благоденстващите нации в Европа ?
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А до преди 6 години, къде е била Хърватска? В Африка ли, бе моме глупава?А у нас положението какво е? Колко хървати мигрираха в България, знаеш ли?С какви само безсмилици се занимаваш......
43
1
 
12
 
! Отговори
Роко преди 4 години
До Факт!Е сега като не ти е пуснала неква чехкиня дай сега целата нация да им мразиш ...
42
6
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
И там много се краде както тук.Всичко краде от политик до кокошкар.Комунизма уби морала и наложи опаковачен морал ,който когато останеш сам със себеси тази опаковка се изхвърля и оставя една личност-ламя за пари и титли-новия елит -внуци на престъпници....
41
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където е минал кумонизъма, оправия няма! Но при нас е най-зле!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 "става дума за обща тенденция" - наукообразното плещене си е все плещене - Хърватия я напуснали 300 хиляди, а България - 3 милиона !!!!!!!! Каква обща тенденция те гони - това за нас си е национална катастрофа
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Тва комунистите сте много зле. Да не гледаме съседите беше мотото на комунистите и на всяка цена. Затова имаше граници през които не можеше да се минава свободно, да не вземе някой да види нещо дето не трябва. А всъщност тази новина показва, че процесите които наблюдаваме в България съвсем не са уникални (както им се иска да го изкарат комунистите) а става дума за обща тенденция.
38
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнали да гледат съседите, а БГ какво да каже ... Над 2,5 млн напуснаха с еднопосочен а в Харватия само 300000. 25% напуснаха блатото и сме първи в света по намаляващо население.Нещо?
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До защо не в Раша?Щото руския *** най-обича двуличието: хем да обяснява колко е хубаво в Русия, хем да се запъва като магаре на мост когато трябва да избира къде да ходи той и децата му
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕТи да видиш. Ми, айде пали гумите и ти с тях. Че и другите дето милеете за нея. Тъкмо ще се оттървем от навлеци и безделници.
35
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да кажем ние с гайдите?Държавата на победилата мафия, в която единственият начин да се чувстваш добре и на място е да си див, ама много див ceляк, членуващ в правилната партия?
34
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното доказателство, че капитализма не води до добро.