Какви промени ще насъпят след Brexit на 31 януари?

Обединеното кралство ще стане страна с ниски данъци?
20 дек 2019 10:28, Ния Христова
18
Какви промени ще насъпят след Brexit на 31 януари?
Снимка: Pixabay

Разводът между Европейския съюз и Великобритания върви с пълни сили след парламентарните избори в кралството. След категоричната победа на премиера Борис Джонсън той обеща, че страната ще напусне съюза на 31 януари.

Тази дата ще даде началото на битката за това как раздялата ще проработи. По-голямата част от дейността на бизнеса и ежедневния живот ще останат непроменени, докато ЕС и Великобритания не се договорят за въпросите относно търговията, сигурността и паспортите за домашни животни. Анализатори смятат, че крайният срок е доста амбициозен, като се има предвид, че подобни споразумения отнемат години, съобщиха от Bloomberg TV Bulgaria.

1. Не е ли приключил Brexit вече?

Brexit не е приключил, само споразумението към него. След изборите на 12 декември, консервативната партия на Борис Джонсън спечели с мнозинство от 80 места. Въпреки това, законодателството за приемането и провеждането на Brexit трябва да се одобри от парламента без да има очевидни препядствия за осъществяването.

2. Как ще изглежда Brexit в началото?

Една от първите крачки по Brexit беше промяната на облика на новоиздадените паспорти. Други признаци за промяната остават невидими за момента:

- Свободното движение на европейските и британски граждани в и извън блока ще остане същото;

- Ще влезе в сила сделка, защитаваща правата на повече от 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, както и на около 1 млн. британци в блока. Това ще позволи на тези жители да останат в страната, в която се намират, да получават пенсиите си и да имат достъп до здравни услуги;

- Великобритания ще плати сметката за развода. Това значи общо 33 млрд. пауда (43 млрд. долара) за Кралството;

- Плановете за избягване на граница между Република Ирландия и Северна Ирландия ще бъдат приведени в изпълнение, въпреки че няма да влязат в сила до края на транзитния период.

3. Какво остава неуточнено?

Изготвеното законодателство за Brexit не засяга въпроса за това как  ще изглеждат отношениеята между Обединеното кралство и ЕС след края на преходния период, който ще продължи до декември 2020 г. Предполага се, че двете страни ще подпишат договор за свободна търговия, но нищо не е сигурно до този момент и всичко е въпрос на политически преговори.

Чуждестранните компании, които са базирани във Великобритания, но изнасят стоки за ЕС все още не знаят какви ще са условията за търговия през Ламанша, които се очаква да се въведат през 2021 г.

Очаква се през следващите месеци да се водят сериозни спорове между Великобритания и ЕС. Основните опасения са, че Кралството ще се превърне в регулиран „Сингапур на Темза“.

Какви още промени ни очакват четете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
"ще насъпят" - ...
17
4
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
наи голямото нещастие е липсата на вноската на англия 50 милиарда за750 безделници в Брюксел е това не могат да го преглътнат
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На огромна част от Европа и на голяма част от Българите им се искаше ,това ,коета стана ,да не ставаше !Но,..глас-Народен ,Глас -Божи !!!Всичко останало е ..бла бла ..блаааааа!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсъноглу не решава и не управлява сам. А Британия отдавна не е империя и никога няма да бъде пак.
14
2
 
1
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
Brexit процес в който всяка проблемна точка, може да отложи, блокира или отмени. За това Б. Джонсън толкова много иска да ограничи преходния период до декември 2020г. Това на практика значи твърд Brexit.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексит ще има. Но те си мислят, че с нахалство ще спечелят супер сделка и ще имат само ползи, но супер сделка няма как да има, защото това ще значи края на ЕС. Перчемлията от белия дом ги лъже и той, че ще има суперсделка със САЩ, но и тя няма да се състои. Та като загубят пазара на ЕС ще се усетят за какво дърво иде реч и ревнат да отменят Брексита.
12
2
 
7
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
В Шотландия се притесняват, че ще се възроди национализма.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания започва Прехода.Ще стане една Югославия на Темза.Ще гледаме дали ще има Милошевич на Темза.Евроатлантиците ще станат смешни с реакциите си към британските "Преход", "Югославия" и "Милошевич".
10
2
 
9
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 4 години
В Шотландия 500 000 хиляди души са се подписали под петиция за отделянето от UK!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това май е някакъв виц .. тия ще продължават да излизат още 10 години ...
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да кажат ...че ще гонят българските роби ли ...
7
2
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
На Жонсън, приоритет не му е благоденствието на UK, а бързото излизане от EU. Негова си работа, а уж е образован.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как до ден днешен президент и/или премиер не излязоха с мнение какво ще става с гражданите на БГ в GB след Brexit?Какво е мнението на "Външно" и съответите министри, посланници и консули?Или гражданите на БГ "кучета ги яли"?
5
2
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
От сега виждам как Жонсън омаза пейзажа.Забравете всякакъв ред и законност. За един месец само дограмата на посолствата не могат да направят.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според имиграционната им политика българите сме в трета категория ,можем да останем само като сезонни работници .Хилядите трябва да стягат куфарите .
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да изгонят българите ...
2
8
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 1Според мен ще излязат, но само по документи. Идеята е да могат да спират/връщат хора. Нищо повече. Ще могат и да отказват да дават пари. Всичко друго ще си остане както преди.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви промени няма да настъпят. Тия няма да излезнат, само говорят и плашат гаргите.