Пак сме на дъното: Парите за здраве у нас - най-малко в ЕС

Продължителността на живот е най-ниска сред европейските държави
Обновена: 9 яну 2020 19:24 | 9 яну 2020 13:45, Елка Василева
61
Пак сме на дъното: Парите за здраве у нас - най-малко в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43 на сто от публичните средства. Това каза пред журналисти Ане Шпрангер, научен сътрудник към Факултета по мениджмънт на здравеопазването в Техническия университет в Берлин по време на представяне на доклада за състоянието на здравеопазването в ЕС през 2019 г. в частта за България. По думите й би трябвало тези разходи да се намалят.

Болничният престой в страната ни е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, като в България средният болничен престой е пет дни, посочи тя и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС.

Според Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. От публичните средства 34 на сто се разходват за болнично лечение, каза още тя.

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52 на сто от средствата са публични, добави Шпрангер. Разходите за здравеопазване в България на глава от населението - 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС.

Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, като до преди две години показателите ни са били еднакви с румънските. Румъния вече е с по-добри показатели за продължителност на живота.

Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, каза още Шпрангер.

В България все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки националната задължителна програма.

Много голям дял от населението не е здравноосигурен - близо 10 на сто, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност, добави тя. Близо 10-14 на сто от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

Има доста голяма гъстота на лекари, особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерни, показват още данните от доклада. Едва 15 на сто от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри, добави още Шпрангер, цитирана от БТА.

Отчита се увеличаване на разходите за промоция на здравето, но ефектът не е очакваният, добави още тя. По думите й трябва да се обърне внимание на предотвратимата смъртност и на подобряване на амбулаторната грижа.

Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения. Има предизвикателства пред устойчивостта на системата за здравеопазване в България, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЕРБ ! АЗ СЪМ *** И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ ,ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАТЕ .,НАЛИ ?
57
2
 
6
 
! Отговори
До Обективен преди 4 години
Вярвай ми нищо не сме копирали, казва ти го човек, който е живял няколко години в чужбина. В развитите държави има контрол върху всеки ресурс на държавата, тука няма никакъв контрол никъде, затова нещата не работят.
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направа ли милион, емигрирам с целата рода.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравната ни система за нищо не става, а неграмотните депутати си взимат паричките и им е през оная работа. Последно реформи са правени преди 20 години.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По лошо стечение на обстоятелствата за мен, ми се наложи в последните 5 години често да посещавам няколко държавни и няколко частни болници. За работното време веднага прави впечатление, че в държавните болници лекарите работят над 8 часа, а в частните болници под 8 часа. Не мога да се оплача нито от лекарите, нито от медицинските сестри и санитарки и в двата вида болници.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да е истина, но на фона на други бюджетни разходи,тези в здравеопазването са страшно много!И много очебийно е работното време на лекарите - между 4, 5 часа?Ако всички,работещи извън държавния бюджет,я карат така,да закриваме страната!
52
4
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
Много добро здравеопазване!На 1 място в света сме по достъп до лекар.Браво на Борисов!!!
51
6
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Най-лошият вариант за България е копирането на чужди, добре работещи в тази чужбина правила. Винаги се забравя, че тези правила работят в някаква среда, която в България я няма и копирането на нещо уж добро, неизбежно води до влошаване на нещата в България. За 30 години не се ли нагледахте до какво води копирането на чуждия опит? Това е една от причините да сме най-зле в Европа.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година често се срещаха хора на над 90 години. Сега почти няма такива, а хората масово измират на 60-70 години. Дора Габе умира през 1983 на 95 години. Леда Милева умира през 2013 година на 93 години. Сега познавам само един човек на над 90 години, а преди 1989 познавах над 20 такива.
49
2
 
3
 
! Отговори
ha преди 4 години
До шматкаАко бяха копирали, нямаше как да крадат. Затова не го направиха
48
0
 
4
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Мисля че 31 идва от извънземното. Интересен модел, но нека той да тръгне из родината и го обясни на вегетиращото неградско население как дв взема кредити и да сключва здравна застраховка. Дано той и всички други като него, живяли или учили в Америка, не влезат в политиката и започнат да въвеждат американските правила в обществото. Тогава ще побързаме да вземем кредит и първо всеки да си купи най-напред един Колт М 1911 .
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябва здравеопазване. Важното е да има банани и тоалетна хартия. Заради тях махнахте соца и го заменихте с демокрация и престъпност.
46
1
 
6
 
! Отговори
Одисей преди 4 години
Научихме от Интернет че България е от страните в СВЕТА, с най-бързо нарастващ военен бюджет. Нашият премиер наскоро заяви че в НАТО ние сме непосредствено след САЩ по процентни разходи от БВП за отбрана. И така ,първо да стабилизираме разкапаната армия и след това да мислим за лекари, сестри, цени на лекарства и т.н. Защото врагът не спи! Да държим барута сух, така както обещахме на нашия стратегически партньор. Наричат ни васал, но ми звучи по-приятно и по-безобидно от бананова република ...
45
2
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
В здравеопазването всичко е с краката нагоре.Виждат че са некадърни защо не копираха от най добрата система в Европа и да се приключи
44
2
 
12
 
! Отговори
бай х преди 4 години
пазарджишкия доктор с коронарографиите 50 000 *12 = 500 000 по всички пътеки се изписват и надписват пари до дупка контрола е 0 / зероо / на месец от далавери в една болница се крадат минимум 500 000 /от директора до пазача / х 350 болници х 12 месеца = 2 100 000 000 лева се изпаряват на година , за здравееопазване се плащат от бюджета и здравни вноски 5 милиарда лв за 5 милиона население и пак няма пари ... трябва контрол и реформи
43
1
 
15
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ех, Другарю Борисов,кЪт са сетя преди Коледа,как се хвалехте,че всичко в държавата е СУПЕР...,такъв смЕх ме избива,че....Абе притеснявам се,дали не съм полудял,защото е за РЕВ,НЕ ЗА СМЯХ!!!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До промяна 31В ЕС сме. Стига сте ни давали за пример САЩ!Какви са заплатите в САЩ? 250$ ли?
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За здраве дават най- малко пари, ама за въоръжаване сме на 1. място.
40
5
 
6
 
! Отговори
До шубета преди 4 години
Държавата да му плаща, т.е. аз да работя и да му плащам за да се излежава.Няма как да стане.
39
2
 
4
 
! Отговори
Граовец преди 4 години
Не се наядоха тия бе. Все за пари приказват. Като гледа човек коментарите, явно не ходят на работа. Или май, това им е работата . . .