Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
11
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Ако Андрешко не иска да работи на друг за "жълти стотинки", може да стане сам капиталист.А защо не иска, сами си отговорете !
170
7
 
14
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Германец да дава бакшиш е все едно евреин да върви и да хвърля пари.
169
9
 
5
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Надали заплатата му е 1500 бруто? Малко съмнително. Отделно на ден сигурно прави по 50-80-100 евра от бакшиши. Германците си оставят бакшиш почти винаги. Така че от бакшиш прави поне 600 евра с които си поема квартирата ,храната и разходите . Ако е подал и за детски допълнително взима 250 евро.
168
0
 
21
 
! Отговори
Отъ Германия преди 4 години
Мога да отговоря на доста въпроси тук на хора които са виждали Германия на картичка1) Храната в Германия наистина е с около 30% по-евтина. Много храни са със 7% ДДС.2) Наемите са ужасно скъпи - в Хамбург почват от 12 евро/м2. Сами сметнете.3) Има и допълнителни задължителни разходи за отопление и поддръжка общи части средно 3 евро/м24) Жилищата са кът. На оглед се явяват 20-30 желаещи да го наемат. Собственика избира наемателя с конкурс. Искат трудовия договор, автобиография, пари в банката.
167
0
 
25
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Нещата са,, малко" преиначени... Лично съм имал контакт с тези ни сънародници... Ако чуете какви обноски имат и какво им е мисленето, ще разберете и защо са в такова положение! Имам и съжаление към тях, но така е по целият свят...! Не можем да помогнем на всички! Идват тук неподготвени, не знаещи език, вярват в дядо Мраз, и попадат на измамници с български или турско-сръбски-албански корени...
166
2
 
7
 
! Отговори
Дочо преди 4 години
До ГочоМоже ли само да ми припомниш този твой идол по това време ли някъде заръча да се напише македонския език и даде Македония на Югославия? Лошото на днешните т.нар. патриоти като теб е, че сте толкова неграмотни, че не знам как и до *** ходите без проблеми. Резултатът е такива като Мартин.
165
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така си е. Без чужд език можеш единствено да станеш министър председател на България.
164
18
 
16
 
! Отговори
Гочо преди 4 години
Както е казал великия Георги Димитров на немците: когато ние имахме Кирил и Методий, Германия въобще я нямаше и хората ви говореха на немски само с конете си. Така че не ни я хвалете Германия. Тя е една илюзия за наивници.
163
12
 
12
 
! Отговори
да преди 4 години
на мързеливите винаги им е виновна Българиято за това минималната залата у нас им е все в устатана минимално заплащане работят хора,които не умеят нищо !!!!!и не не е нужно всички да сме IT специалисти за да се изкарват пари с труд и умения..айде да ви изпреваря баналните извинения на мързеливци !!
162
0
 
13
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
До Всъщност/Може да е следвал лесна и полярна специалност в България,като:социология,политология ПР,икономика,но това са специалности, които се предават по наследство или по партиина протекция
161
2
 
35
 
! Отговори
Спас преди 4 години
В България безработицата намалява защото хората мигрират и населението се свива. Ако всички българи от Европа се върнат в България безработицата ще е 50%.
160
3
 
33
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Хората като Мартин са странна порода - разбирам да е толкова квалифициран, че е отишъл там да работи нещо, което България не може да му даде като възможност за развитие, а той - куриер. Работа на такова ниво тук има колкото щеш. Имам чувството, че много хора тук ги е срам да работят работата, която биха работили в чужбина. Най-вероятно съседите му тук знаят, че той "много добре се е устроил, рботи за някаква немска фирма, ценят го, бонуси..." Абе всеки сам си решава.
159
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...Абсолютно потвърждавам. То не може само да си мрънкаш. Това са държави, в които ако покажеш поне малко усърдие и научиш езика, няма да останеш на ръба на оцеляването. А има и много примери за хора, които са се напънали (работейки почасово) да завършат и университет там, на които доста врати са им отворени и си живеят съвсем нормално.
158
11
 
7
 
! Отговори
wqw преди 4 години
егати балъка.. тоя мартин :D в софия може да изкара същите пари в спиди, но пък животът в бг си е евтин и приятен
157
4
 
25
 
! Отговори
... преди 4 години
Кажете на Мартин да научи немски и лично, ще го уредя в склад на Нето Маркен комисионер. Ако иска и фиша ще му покажа. С две недели работа 2218 ойро чисто. Хората не разбират, че езика отваря много врати.
156
23
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
в България гладен може да си само ако си мързелив и некадърен
155
15
 
20
 
! Отговори
да преди 4 години
в чужбина живеят като плъхове и нямат пари за хляб, но по сайтовете се подиграват на Българиямалко ви е
154
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младеж-Мартине,ела при нас в Боколандия да видиш къде с'ерат гладните мечки!
153
6
 
7
 
! Отговори
Стойчев преди 4 години
Ако си *** и знаеш 5 езика в колцентъра ще ти дадат 1500 лв. За съжаление *** с 5 езика в България има много малко. Търсят се такива кадри защото истинските инвеститори като Фолксваген бягат далече от България.
152
3
 
24
 
! Отговори
да преди 4 години
ааа,без такива статии..в България всичко е лошо,а на Запад всичко е прекрасно - там всичко,което лети се яде и е като по филмите :)))))))