Световната заплаха е факт: Първа жертва на коронавирус в ЕС

14-дневна карантина за всички, завръщащи се в Пекин
15 фев 2020 14:15, Петя Славова
105

Първата жертва на коронавирус в Европа е потвърдена. Пациентът е китайски турист, който починал в болница в Париж, съобщава Independent.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин потвърди, че възрастен китайски турист е починал от заразата.Досега Франция е регистрирала 11 случая на вируса от общо 63 851 в световен мащаб, съобщава Reuters.

Вече се говири, че Ковид-19 е новата смъртна заплаха за човечеството.Симптомите му са са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Усложненията са тежка пневмония, задушаване, сепсис и септичен шок. Ваксина няма, използва се кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства.

Още по темата

Умират предимно възрастни - от 50 до 80-годишни и хронично болни при близо 60 000 заразени в Китай са излекувани десет процента от тях, а 2 % от заразените умират. Сред излекуваните е и 3-месечно момиченце, а носители на вируса са и новородени, припомня "Дарик".

Всичко започва на 30 декември. Офтмалмологуът доктор Ли предупреждава колегите си за нов вирус, който поразява бързо и смъртоносно. Той е предупреден да не създава паника. Месец по-късно младият китайски доктор е сред умрелите от коронавирус, което предизвиква недоволство сред хората, затворени в Ухан.

Следват и политически реакции и уволнения. Китай дава над 10 милиарда евро за болестта. За дни се строят нови болници, президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян застават начело на щаба за борба с болестта.

Съобщава се и за първите заразени чужденци, които блокират цели кораби със заразени пътници. Паниката идва и в България. Изследват се и българи които пристигат от Азия, засега те са здрави.

В същото време Пекин разпореди 14-дневна карантина за всички връщащи се в града под заплахата от наказание. Властите налагат мярката в опит да овладеят разпространението на смъртоносния коронавирус.

Над 1 500 са вече починалите, а повече от 67 000 са заразените в глобален мащаб, предава Bulgaria ON AIR.

Само за един ден починалите в Китай са 143 души. Властите започнаха масова дезинфекция и изолиране на използваните банкноти като част от усилията за спирането на разпространението на новия коронавирус.

"Ние използваме ултравиолетова или високотемпературна дезинфекция. Преустановихме разпределението на банкнотите между провинциите и спряхме разпределянето на касови бележки в силно засегнатите райони, за да намалим притока на хора и риска от разпространение на вируса чрез банкноти", разказа Фан Ифей от Народната банка на Китай.

Американското посолство в Токио вече има подробен план за доброволна евакуация на американски граждани, които са на борда на круизния кораб. Утре чартърен полет ще ги превозва. А пътниците на круизен кораб, който беше отклонен от пристанищата около Азия заради опасения, че може да пренесе новия коронавирус, най-накрая пристигнаха в Камбоджа.

Докато Китай се бори със заразата, вманиачен мъж, който не може да излиза навън, тренира в малкия си апартамент. Бегачът изминава разстояние колкото за един ултрамаратон, за да поддържа форма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
I s virusa shte e kato sas zimata !!! V Balagaria vsichko e na samotek !!! To za obiknovenni bolesti niama lek I specialist ta za epidemia ..ili pandemia !?!!! Molete se I palete sveshti ...da ne se sluchi !!! V cialata darjava ima niakaolko chitavi bolnici v Sofia,Varna,Polvdiv ...I tova e !!! Drug e vaprosa ..za dostapa na horata do zdraveopazvane !!! Daite da ne se zablujdavame !!! Molete se ..da ne plamne ..!!!
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юстияновата чума, после бубонната, после испанската...Пак ли фармацевтичните компании са виновни?
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като минат още три четири вируса и ваксинациите няма да са пожелание. големите фармацевтични компании губят милиярди така. затова не може.трябва всичките по развити страни на човек по 2-3 ваксини по 20-30 евро че инак кога ще приберат 100 милярда зелено? те губят защоти не се ваксинираме. трябват вируси за да започнем.ето в такъв свят живеем. хората са се самозабравили.
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре че някой се сеща от време на време я да забие няколко самолета в небостъргачи, я да създаде терористична група, сега модерното е вирусите. всичко е бизнес и пари на гърба на хората.а й налага се да има нещо което да ни сплоти като нации, дори и враговете ще се обединят над общата заплаха.наред са климатичните проблеми или промени.
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ваксъри си заминаха за отвъдното ваксинирани тази година от познатите вируси? Има статистика, защо не я публикуват?
55
6
 
23
 
! Отговори
до Действай преди 4 години
"С" или "без" проучване на състоянието на болниците в Бг при извънредна/критична ситуация нашето здравеопазване няма да се справи!Липса на високо квалифициран медицински персонал, лаборатории, тестове при вирусна/бактериална пандемия, медикаменти, защитни средства и т.н и т.н..Не разполагаме с фармацевтична база, с изледователски лаборатории и специалисти.Не разполагаме с достатъчна хранителни запаси, "Гражданска защита" е слаба и неокомплектована структура.С една дума - Хаос!
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите ще се ваксинират ли? Май ще са първи на опашката.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българките са най-добри, в западна Европа са известни с професионализма.
52
6
 
20
 
! Отговори
грешката е вярна преди 4 години
не знаете, азиатките, точно щото ядат всичко, какви св и рки правят - не като разглезените бели жени, дето само се мръщат, азиатката не може да му се насити!
51
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е изостанала бедна страна където ядат всичко което шава, а България е напреднала индустриална страна членка на ЕС и НАТО и пенсионерите и бездомниците ровят в кофите и се хранят с огризките на богатите.
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко са жертвите в Европа от дригите познати вируси сред хора имунизирани вече срещу тях? Или имунизацията гарантира 100% сигурност? Защо не изнасят данни, тези данни ги има във свяко здравно министерство?
49
3
 
16
 
! Отговори
Действай те навреме преди 4 години
Хубаво е в страната ни да се вземат предварителни мерки. Да се увеличат запасите от лекарства, да се направи проучване колко могат да поемат болниците, как може да бъдем по-ефективни в критична ситуация. Главното са пристанища и летища. Там трябва или да се спре потока от хора или няма спасение. Ама нали чакаме летен сезон...
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БледолиеияИзлезе че сме наследили доста голямо богатство от нашите дедовци. Y хромозома се предава по бащина линия
47
4
 
11
 
! Отговори
Не бе преди 4 години
До МегачепНа колегата ти е му е като на по-надарен китаец, тоест 7 см някъде.
46
3
 
7
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
И кво ще стане катайцити ша на привзйемат мечтата на бе ге селяндурина.
45
2
 
9
 
! Отговори
Факти преди 4 години
В Германия кандидат-студентите за микробиология трябва да имат среден успех от 0.9 което е 6+, за да имат някакъв шанс да влезат.Този китайския вирус е една от първите лястовици, много вероятно в бъдеще да станат повече
44
11
 
10
 
! Отговори
Мегачеп преди 4 години
"доставях к3ксуално удоволствие известно време на 19-годишна китайка, голяма сладурана и бих казал нимф0манка - едвам и смогвах...."Достатъчно колега, вие сте лъжец! Ако наистина сте имал приятелка китайка, проблемът ви нямаше да бъде как да я задоволите, а как да я опазите от сексуални травми и осакатяване породени от разликата в размерите на половите органи на българските мъже и азиатските жени.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ФактиВ щатите има 13000 лаборатории от типа на тази в Ухан: BSL-3 и 4. Ген-инженерството е много доходна професия.
42
3
 
14
 
! Отговори
в китай преди 4 години
всичко дето шава и не шава се яде! 1.5 милиарда не се изхранват лесно!!
41
2
 
14
 
! Отговори
Др Врабчев,орнитолог преди 4 години
"Какъв специалист е "Офтмалмологуът"?"Отговарям ви колега, това е специалист по очните заболявания на монодцъркелни същества от древногръцката митология, тоест циклополог. Сега ясно ли е?