Дано Северна Македония започне преговори с ЕС от 4-ия опит!

Македонският външен министър Димитров е оптимист
17 фев 2020 10:17, Елка Василева
17
 Дано Северна Македония започне преговори с ЕС от 4-ия опит!
Никола Димитров. Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров изрази оптимизъм след срещата на лидерите от Западните Балкани с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел.

"Смятам, очевидно е, че този регион, който представлява една стая от европейската къща, без да е изцяло включена в нея, е голям приоритет за този Европейски съюз, за този председател и тази Комисия. Мисля, че ако правим нещата както трябва, има достатъчно политическа енергия и фокус, за да постигнем обща победа - за ЕС и за страните и хората от региона", заяви Димитров след срещата, цитиран от БНР.

Той каза, че новата методология за начало на преговори за присъединяване дава повече на тези, които постигат резултати и наказва тези, които отстъпват. "Ако обединим политическата воля за реформи в региона и на ЕС, ще бъдем на прав път", подчерта той.

Още по темата

По-рано македонският парламент се разпусна. Това се случва два месеца преди предсрочните избори в страната. В Брюксел Никола Димитров съобщи, че страната му е приела последния закон, който би трябвало да отстрани пречките за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

На влизане за неформалната среща ЕС-Западни Балкани той заяви, че самолетът му е кацнал едва при четвъртия опит.

"Успяхме да се приземим на четвъртия път - направихме три обиколки отгоре заради времето. И аз направих сравнение с опитите ни да започнем преговори за присъединяване. Не можахме да се присъединим на три заседания на Европейския съвет, надявам се да успеем на четвъртия опит," каза Димитров.
 
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни, че Западните Балкани винаги трябва да усещат своята европейска перспектива. Тя коментира новата методология за започване на преговори. "Ние ревизирахме методологията си и в този си вид тя трябва да създаде и възвърне доверието на всички страни в този процес, тъй като тя ускорява стратегическите реформи. От друга страна, тя създава надеждна перспектива за Западните Балкани, че ще се присъединят към ЕС навреме. Искаме също така да прокараме пътя за Северна Македония и Албания за начало на преговори с ЕС, ако е възможно, преди срещата на върха в Загреб," каза Фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Ако толкова ти е домачнело за Макетата отивай и взимай тяхно поданство, аз съм против да се пресединявът към България.
13
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
А дано......АМА надали.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13.По-добре да не идват при нас. Толкова мързелив народ не съм виждал. Толкова безпочвено претенциозен народ не съм виждал.А и 100 години им наливат у главите омраза към България, че ще се видим у чудо с тия продажници.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всичко може да стане много лесно. Т.н. Северна Македония да се обедини с България. Веднага ставате част от ЕС. Айде стига српска пропаганда. Българи сте. На бялото не може да кажете черно.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако приемат Македония в Европейския съюз, шиптарите ще познаят, че ще имат граница с България.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-далече от макетата, по-близо да цивилизацията.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Niama natsia makedontsi rovorili na slavianski.imeto makedonia e otkradnato ot gretskata istoria i makedonua se kazva severnata tast na gertsia
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, кво ще ги дъвчат тия неандерталци там? До 90-та година бяха роби на Сърбия, но с манталитет, че са центъра на вселената. Ако българите са 80% ***, тия са 100%.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще сме големи ***, ако допуснем Северна Македония в ЕС без тя да е изпълнила всички условия, поставени от нас! Две държави, но: един народ, един език, една история (поне до 1945 г.)!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 5Какви македонци дириш, от години е шиптарска провинция. Дано Макрон им каже пак No, че нашите разбойници ги знаем какви предатели са за шепа финикийски знаци.
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре дошли братя македонци в ЕС !Така всички българи ще се събираме под един покрив, напук на Кремъл и продажната русофилската шайка в България.
3
2
 
15
 
! Отговори
Lima преди 4 години
Македонци в ЕС е като да използваме таралежи за възглавици. Това племе нито се кара нито се води. Вечно са контра на каквото и да било, вечно са опозиция, все недоволни от нещо, все се изкарват прецакани и така до безкрай. Наред с това те са най-великата нация както на планетата, така и в околностите. Дядо ми казваше: "На македонец главата му увира половин час след като омекне камъкът с който е затисната."
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да блокира Македония докато Македония не се разпише под становище за историята съставено от международна комисия. Нека немски, френски и британски историци да напишат становище и България и Македония да се разпишат.
1
4
 
12
 
! Отговори
77 преди 4 години
Ще започнат със сигурност.Но ще продължат най малко 20 години.Ако преди това не бъдат замразени .Особено ако Вмро които са националисти и под Руско влияние дойдат на власт . Ако тази партия спечели изборите няма начин да не стигнат до конфликти с България и Гърция.Което ще е пагубно за макетата.