Захариева зове: ЕС да започне преговори със Скопие и Тирана

Всички трябвало да изпълняват обещанията си
31
Захариева зове: ЕС да започне преговори със Скопие и Тирана
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в Солун пред колегите си от Западните Балкани, че подкрепата на България за европейската им интеграция продължава, и ги призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз - да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Република Албания и Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Още по темата

"Не се обезкуражавайте, напредвайте с реформите заради вашите граждани, не само заради Брюксел и заради изпълнението на задължителните критерии - вашите граждани заслужават да живеят в правови, демократични и проспериращи държава", каза Захариева на първите дипломати от региона по време на организираната от гръцкото Министерство на външните работи конференция „От Солун до Загреб" в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

"Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от „изтичане на мозъци", заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз.

"На тази маса всички говорим в един глас. След срещата на върха в Солун 2003 по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година организирахме отново среща на върха, посветена на разширяването, а сега всички очакваме и срещата в Загреб т.г. Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Република Албания и Република Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме", каза Захариева.

"Третото ми послание е, че новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония", заяви българският вицепремиер.

"Много е важно и изпълнението на договорите за добросъседство - това показва зрялост и увереност, че когато нашите съседи седнат до нас на съветите в Брюксел, където се решават много тежки въпроси, трябва да са решили всички отворени въпроси със съседите", каза Захариева.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

"Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани - се казва в заключителната декларация на срещата. - Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз."

Участниците приветстваха още инициативите в рамките на Берлинския процес, който тази година се председателства от България и от Република Северна Македония.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А българия вместо да зове само може ли да започне да внася в европейския бюджет повече от колкото присвоява за да има и за новите присъединили се страни? Или с чужда пари е лесно?
27
0
 
1
 
! Отговори
Поручик Галицин преди 1 месец
Мале, мале, мале, много ни е интелигентна тази жена. Нали!
26
0
 
3
 
! Отговори
Одисей преди 1 месец
… на това заседание премиерът на Холандия си носеше книга и най-демонстративно я чети, без да се намесва в разговорите. Ами като дойдат още сега и Западните Балкани? Ами те са по-гладни и от нас … И те ще искат фондове , помощи и т.н. Та техните ръководители искат и те да получат от меда ...Но нашата Екатерина си приказва ...Все едно и също..
25
0
 
2
 
! Отговори
Одисей преди 1 месец
Пепел в очите… Тя пътува постоянно до Брюксел и знае какво е настроението в кухнята: авторитетни западни медии постоянно цитират изказвания и коментари на европейски политици (за разлика от нашия премиер и шарената рокля с перчем), които познават детайлно проблемите на Съюза. На заседанието на ЕС преди 5 дена не се постигна споразумение за бюджета: Вишеград, Румъния и България искат повече пари но, Англия вече не плаща. Дания, Холандия, Испания казаха: за всичко да говорим, но не и за пари ...
24
0
 
3
 
! Отговори
АК-47 преди 1 месец
Мили Боже, тази жена как се облича... Никаква елегантност, нищо изискано, няма ли някои от протокола да я посъветва, ама те не разбират от тази дума. Поне някоя приятелка да намери...
23
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
До Анонимен 14 Ще се отзовем на твоята молба приятел.Никога повече деградивната русофилска партия на власт.
22
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Що бе Захариева ? От какъв зор ?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво зове тая пазарджишка селянка бе, кой я слуша тая?!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая оправи България ,а се загрижила за други държави,явно че зависи от нея!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
Кух профил преди 1 месец
Тая пак изкърти мивката с новия си пеньоар.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анатема,безродници! преди 1 месец
Не вярвам,че всичките тези ,на фотото - Слуги, Безродници и Предатели!? Все се надявам,че някой от тях да е по-читав.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анатема! преди 1 месец
Дали Чумата и коронавирусът ходят и по овцете ?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво са на ЕС две страни с преобладаващо мюсюлманско население?
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тези
които искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското
управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да
станем тяхна собственост!
Страхувам се,да не станем втора Украйна!
Моля,ви!
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тези
които искат да свалят правителството искат да ни сменят европейскотоуправление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!
Страхувам се,да не станем втора Украйна!
Моля,ви!
13
1
 
6
 
! Отговори
Ед Де Гуй преди 1 месец
Да се не връща! Амен
12
4
 
16
 
! Отговори
Тъкмо преди 1 месец
ми беше домъчняло,за тази герберастка калинка.Сигурно е много палава в кревата.А,очилцата й бих ги напръскал със.....
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С новата методология има клауза, когато преговорите зациклят или ако по договорена вече глава не се спазват условията или има връщане назад по напредъка - то нещата се връщат изцяло в изходна позиция. Тоест почват от нулата. Честито на северномакедонците. Те една табела с новото име на страната не могат да опазят и бълнуват да си връщали старото име-та ще има доста да почакат.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8
Не живота на Биби и Захариева не зависи от това,но имиджа им зависи!
А те, особено Биби ,иска да гради имидж из целите Балкани!
Иска да е като Крали Марко,възпяван от всички балкански народи!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой държи данс,на кого жената работи в ДАНС?
Не е ли на Цецо?