Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз

33% са били подложени на физически и сексуален тормоз
5 мар 2020 21:30, Елка Василева
174
Над половината от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз
Снимка: архив, БГНЕС

33% от жените в ЕС са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. Тези данни съобщи Европейската комисия при представянето на стратегия за равенството между мъжете и жените в Европа, предаде БНТ.

Брюксел отправя призив към държавите-членки за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени.

Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени.

Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. С цел да се премахне неравното заплащане Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки.

За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени.

За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
17
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Петдесет процента,после 33!? Аман от тия купешки статистики.Знаете ли,че е пълно със статистики,че в САЩ над половината студентки биват изнасилвани по университетите.Кой нормален ще си прати дъщерята да учи тогава?Има и статистика,че жените взимат по малко пари от мъжете за една и съща работа.Оказа се,че и в ЕС е така.Аз до сега не съм имал колежка,която да взима по малко от мен!Аман от....вие знаете!
17
4
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Поредният европейски бълвоч, който цели да противопостави половете.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най - обидното нещо за една жена беше да мине покрай нея камион войници и никой да не подсвирне. Ама сега ще ги осъди войниците за сексуалин тормоз. И после що мъжете сме били на изчезване.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези данни на тази европейска комисия много едностранни и дискриминиращи.Редно е да се изследва колко % от мъжете в ЕС са били жертва на сексуален тормоз.
14
2
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
В Израел, порното е забранено.
13
1
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Чакайте чакайте.Те още нищо не са видели! Тия неграмотници.Които дремят и буйстват на моменти пред Гръцката граница.Са майстори на тези изпълнения! То толкова талибанчета,Само жени Европейки са им в главите! Нали имаме лошо име за разкрепостени жени Европейки! Молете се Гърците да ги удържат! Че минат ли и другите милиони след тях.Тясна ще ни се види Европа.На самите нас ' Европейци"!
12
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***: Това е целта, ***. Да няма нормален, естествен секc между мъж и жена, за да не се раждат деца! Затова са и купищата безплатно порно в нета, предлагащо абсолютно всички форми на содомия, инцест и т.н. сексуални девиации. Това порно прави мъжете импотентни - 99% от импотентността на мъжете в наши дни е заради гледане на порно. Затова е и Феминизмът 3-та вълна, който учи жените да са ***, лезбийки, да не раждат, да правят корпоративна кариера и да гледат вместо деца котки!
11
3
 
17
 
! Отговори
ФРИЗЗ преди 4 години
Половината!? Зависи как се брои. 1 жена се разхожда, някой я загледа и й подсвирне и хоп - 1 брой тормоз. Дори и нищо подобно да не й се случи повече цял живот.
10
5
 
37
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Айдеее, почна се наново! Истанбулска конвенция му е майката и *** идеологии! Нали така...
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в един филм някакъв утрепан льохман с пъпки и очила разправяше, че ще осъди всички жени във фирмата, понеже само него не малтретирали сексуално
8
14
 
18
 
! Отговори
З А К О Н преди 4 години
Където и да е, жената е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е безпрекословен роб на мъжа.
7
4
 
39
 
! Отговори
Трол преди 4 години
По наше време това зе наричаше да се закачаш с жени, флиртуване това онова. Днешно време, сексуален тормоз. Ах тази политическа коректност. Ще хванат паяжини жените, щото мъжете ще ги е страх дори да направят намек за нещо.
6
7
 
30
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Поне едно нещо е положително на ислямското нашествие. Ще постави на мястото им нахалните и некадърни лесбийки феминисдтки!
5
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко мъже са жертва на психически тормоз? Или тази статистика не е интересна на бюрократите от Брюксел?
4
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво ли няма да измислят, че да си пробутат Конвенцията?
3
5
 
17
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Овертон-а за ИК ли пак развиваме?
2
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва пияна в дискотеката, бута ти се, вършиш работа и след няколко години "аз съм жертва, насилиха ме", аман от к0вренски номера.
1
4
 
14
 
! Отговори
Старо куче преди 4 години
Това, явно е класация след 2015 година.