Заради COVID-19 ЕС се затваря - остава да се реши откога

Ограниченията са за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни
18 мар 2020 07:22, Елка Василева
17
Заради COVID-19 ЕС се затваря - остава да се реши откога
Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. Снимка: БГНЕС

Лидерите на страните членки постигнаха съгласие външните граници на ЕС да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

„За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия“, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция с лидерите на Евросъюза.

„Получихме голяма подкрепа от страните-членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници“, заяви на свой ред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, предаде БНР.

Още по темата

Мишел подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита. Той съобщи, че предвиденият Европейски съвет отново ще се състои посредством видеоконферентна връзка.

Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика, каза Шарл Мишел, като така и не се ангажира с конкретен срок.

Европейската комисия е започнала днес обществена поръчка за ръкавици и маски, а вчера - за дихателни апарати. В нея участват 24 страни членки. Фирмите имат 6 дни, за да подадат офертите си, след което участничките могат незабавно да подпишат договора.

Ето какво написа тази вечер премиерът Бойко Борисов във Facebook:
"Днес на заседание на Европейския съвет взехме решение за затваряне на границите на ЕС с трети страни. Изключения ще бъдат правени за лекари и медицински служители. Движението на тирове, които превозват стоки, също няма да бъде спирано. Много е важно да не се блокира производството, за да не счупим икономиката ни.

Въпреки това, всички собственици на заводи трябва да предприемат необходимите предпазни мерки, за да защитят работниците си – в противен случай ще бъдем принудени да ги затворим. Аз искам максимално да запазя държавата – нашата България. Ще помогнем на бизнеса, но трябва внимателно да харчим парите и фискалния ни резерв".

От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че забраната за влизане на територията на ЕС ще бъде приложена от Германия "незабавно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ЕСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до. цял свят. от. гл. шеф на тайно разузнаване. вписахме на всички. никой не е дошъл при нашият румен йорданов. за да му провери компютара. че той нищо не вписва. полицията в гр. кюстендил е за проверка за взимане на рушвети. всичко от нас е[ заснето. ]
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ чакаше нареждане от ЕС за затваряне на границите.Това не е грижа за запазването на българския народ.Показа че е васал на брюкселските зелки и не може да взема самостоятелни решения за благото на народа ни.Никога не може да бъде като Орбан.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички събития показаха колко неадекватен е този ,,съюз'' .
10
1
 
1
 
! Отговори
KamKam преди 4 години
До АнонименНе сте информирани.В Африка има много диагностицирани с Covid-19 и карантина в някои страни. И времето ще застудее през Април и зимата ще настъпи през Юни в Южното полукълбо.Ще видим как ще се развие епидемията там.TC
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новините по Ал Джазира, снощи - 2100 в Италия KILLED ( убити )
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв съюз ..??? Още при установяването , че ядем второ качество храна трябваше да има много остра реакция ....!А това за границите дори няма и да коментирам....те и кометар незаслужават
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затвориха вратите ,а театъра кога ще го закриваме?
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво става с бежанците. Или те се прибраха по Сирия, като разбраха за вируса
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е най-великия политически проект в историята. Англогoведарите се опитват да го унищожат и да превърнат европейците в роби на корпорациите им. Няма да позволим! Ако трябва ще воюваме. Ако трябва ще се съюзим с Дявола (Китай и Русия) и ще ги унищожим. САЩ ще се разпаднат преди ЕС, помнете ми думата. Vive L'Europe!
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безкрайно закъсняло решение единственото правилно ще е да се изолират брюкселските вируси непрекъснато бълват безумие.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То вируса отмина докато тия затворят границите.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Късно е либе за китка
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ТИРОВЕТЕ от Иран и Турция ще ги спрем ли ?