ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония за членство

През последните години двете държави се надяват на това
23 мар 2020 17:07, Ния Христова
28
 ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония за членство
Снимка: БГНЕС
Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албанияи Северна Македония, съгласно проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, който беше видян в понеделник от агенция Ройтерс и който се очаква да бъде финализиран тази седмица, съобщи БНР. 
 
През последните години двете балкански държави се надяват на възможност за членство, но страни като Франция и Нидерландия изразяваха скептицизъм по отношение на техните постижения относно демокрацията и борбата с корупцията. Двете членки на съюза имаха притеснения да не се допуснат нови членове на ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит.
 
През последните седмици Париж и Хага отслабиха възраженията си и това даде старт на този процес по присъединяване, през март месец Европа се оказа епицентър на пандемията от коронавируса, който тръгна от Китай. 
 
През изминалия уикенд Гърция все още не беше взела решение по този въпрос, а за присъединяване към съюза се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-силен език по отношение на защита на националните малцинства в Албания.
 
В случай, че няма възражение от държава членка, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците на Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хибридна война: Китай, Русия, ЕС, САЩ, Кореите
4
13
 
13
 
! Отговори
Къньо Раданев преди 4 години
Кво членство бе, тия не разбраха ли, че тоя ЕС е един въздух под налягане? Две от най-старите страни-членки потъват и лъсна ***на тая смешна организацийка. Не ми се мисли, ако вирусът косеше наред без да подбира, какво щеше да стане...
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За глобалистите вируси не съществуват, ето кой подклажда бунтовете и въстанията на жълтите жилетки, глобалистите искат да съборят Макрон задето пречи на СМ. Макрон е един най-обикновен фашист и диктатор и нагаждач жаден за бърза кариера.
2
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
ЕС да каже , защо китайски и руски учени помагат на Италия, а бездарните и некротизирали брюкселски старчета се скриха вдън земя. Интересуват ги само нови членове за да плащат такси. Тази организация е вредна и съставя основно много провалили се политици и чиновници , които получават огромни хартийки, колите самите те печатат без каквато и да е стойност
1
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След кризата е много вероятно ЕС да се разпадне оказа се че солидарността и единството са голи приказки.