Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни

Единствената взета мярка е да не се яде прав в ресторантите
26 мар 2020 10:14, Нели Христова
202
Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни
Снимка: БГНЕС

"Тук сме на друга планета", казва Лахан Конов, българин, който живее в Швеция. Нашите сънародници там са притеснени, тъй като държавата не взима почти никакви мерки за борба с коронавируса. Случаите в Швеция са 2500, но социалният живот в страната продължава да кипи с пълна сила. За това Конов решава да вземе мерки сам - той се изолира на 200 километра от Стокхолм.

Още по темата

"Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500", казва Конов пред БНТ. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

Той се е изолирал в малка къща в гората. Тя епълна с провизии за достатъчно време.

"Тука не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни. Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг", казва Конов.

А само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2-милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение. Училищата, институциите и ресторантите работят, а в тях е пълно с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува.

"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво", споделя Конов.

Дори планинските курорти, които стана ясно, че са разпространител на болестта, също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая сутрин ген. Мутафчийски на брифинга излъга като каза , че в Стакхолм имат 50 легла за интензивно лечение. Тук се посочват 90. Моля утре журналиста, автор на статията да направи запитване към генерала дали излъга съзнателно или не е знаел цифрата и е импровизирал?
25
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с омекотяването на удара върху здравната система е една много фалшива мантра. Все едно сезонният грип, от който годишно у нас се заразяват поне 1 милион души и смъртността е не по-слаба от коронавируса, е погребал рахитичната ни здравна система. Миналата година имах вирусна пневмония...не от Ковид19 :)))...и си я изкарах в домашни условия за седмица. Никой не ми е предлагал да лежа на аспиратор в болница.Това с блокадата единствени ще доведе до фалити на хиляди малки фирми и безработица.
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един жесток цар изкарал закон да бъдат погубени всички стари хора.- Каква полза от тях - казал той, - нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи. По-добре ще живеем без тях.Запретнали се царските палачи. Всичките стари хора минали под нож.
23
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
...........ресторантите са пълни.......Все още :)))))))))))))))))))))))))))))))))
22
14
 
18
 
! Отговори
Бедуин преди 4 години
Според мен Китайският Вирус не е чак толкова опасен
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тишина се иска виросът
20
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът не убива , а неправилно лечение и неадекватни действия.Стоенето в къщи може да забави, но не и да спре разпространението не е лечение.Просто трябва да лекувате навременно симптомите и няма да е по различно от всеки грип. Умрелите не са от вируса, а от съпътващи болести и неадекватно лечение.Тука обявената криза е за оправдание на фалита на държавата и всичко направено е напълно неадекватно . Лошото е че пари в бюджета няма да останат , а и още заеми ще взимат.
19
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди дни четох за ,,смелостта" на шведите и съм потресен!Ако така продължават лятото ще бъде не като в Италия ,а много по-зле ,защото Швеция е северна страна и там дни с високите температури със слаба влажност почти липсват!
18
12
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
ШВЕДИТЕ СА КОМУНИСТИ!
17
10
 
10
 
! Отговори
з§ преди 4 години
То само Скандинавските страни останаха... със сигурност и там ще пламне епидемията на по-късен етап.
16
13
 
24
 
! Отговори
Зомби-либерастия преди 4 години
"Елитът" в Швеция наистина отдавна се отнесъл в някаква паралелна вселена. Имиграционна политика в ду//ха на "я ми елате всички ***-брадати", безхаберие за зоните, където отдавна властват имамите и шериатът, затова пък *** заядливост за всяка проява на строгост към разлигавените дечица с отнемане и прехвърляне при приемни семейства. Сега пък са решили проблема с коронавируса както в джунглата - който ще мре, да мре, другите си продължават нататък. Уродство, и то меко казано.
15
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разтягането е съвсем целенасочено и засега се смята за най-правилният начин. Целта е по-продължително време да има болни, но без големи пикове, за да не се претоварва здравната система. Е, винаги има място и за експерименти, ще видим шведската система как е.
14
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им пратим нашите шведи за укрепване на генофонда.
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция нямат ли си ген. Мутафсон, който да казва къде може, къде не може, отколко часа, доколко години...
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако смъртността е 1% от популацията, което е прекалено висок процент, в Швеция като държава с най-силно развита социална икономика може би са решили, че 100 хиляди паднали в борбата за благото на нацията е напълно приемлива жертва. Не е много ясно дали са питали жертвите какво мислят по въпроса, но отговорът изненадващо би могъл да бъде: "Готови сме да се жертваме в името на децата и внуците ни."
11
5
 
25
 
! Отговори
101st Airborne преди 4 години
Сигурно имат силен имунитет и не обръщат внимание. В тези държави децата са навън дори и при минусови температури, които са обичайни там. От малки се каляват. И никой не ги кара да си мият ръцете през 2 мин.
10
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това ми било мъж. Виж какво правят някои мъже у нас. Разнасят хляб на възрастните хора. А тоя се изолирал в малка къща, пълна с провизии и не го е срам да казва това.
9
15
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В крайна сметка ще се види кой крив и кой прав. Дали нашите, дето обявиха военно положение и само ще забавят леко вируса"Няма какво да се види, нашите знаят какво правят и са напълно наясно че от тези мерки няма полза и всички по целия свят са наясно. Целта а да се окрупни бизнеса, малките и средните да фалират и да се изкупят, а и хората с жилища да ги продадат и да има армия от безработни готови да работят за парчето хляб.
8
9
 
17
 
! Отговори
ruski преди 4 години
кралски особи да не са некви циркаджии да разиграват сценки като *** и черната вдовица с мундиря. па и шведите горките са толкова кукнати че ако утре им кажат да си срежат вените ще го направиат, нема нужда да ги тренират милите.
7
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка ще се види кой крив и кой прав. Дали нашите, дето обявиха военно положение и само ще забавят леко вируса, разтегляйки заразата да се точи цяла година, докато не преболедуват всички..,или шведите, които не си съсипват икономиката, и при които заразата ще премине замесец два.Така или иначе стана ясно вече че тоя смотан вирус е нещо като грип и няма да отслабне докато повечето хора не го преболедуват.