"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"

Българска медицинска сестра за грешната политика, корупцията в Италия
2 апр 2020 15:16, Елка Василева
227
"Болните от COVID-19 умират сами като кучета, не ми останаха сълзи"
Снимка: архив, БГНЕС

"Всеки ден гледам как извозват труповете. Болните от коронавирус умират сами като кучета. Нямам повече сълзи." Дойче веле публикува разказа на българката Руми Маринова, която работи като медицинска сестра в италианския град Бергамо.

"Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете. Возят ги към крематориуми извън града, защото вече няма къде да ги държат и погребват. Тук се завръща само прахът им. Не пускам телевизора, защото дъщеря ми ще се побърка, ако постоянно гледа такива кадри. Чуваме линейките. Минават покрай нас на всеки половин час. Денем и нощем."

Така започва разказът на Руми Маринова. Българката е медицинска сестра в Бергамо, живее в Италия от 1994 година. Но в момента не ходи на работа - освободили са я, защото дъщеря ѝ страда от мускулна атрофия и коронавирусът би бил фатален за нея. Затворени са вкъщи вече трета седмица.

Според Руми голямата грешка на италианците е, че не са взели необходимите мерки веднага. И че много хора първоначално не са обърнали никакво внимание на предупрежденията.

"И така пренесоха вируса в цяла Италия"

"Като им се казваше да не правят това или онова, те си мислеха, че е някакъв каприз. Затвориха училищата и университетите и студентите тръгнаха по заведения, на шопинг, по почивки на юг. И така пренесоха коронавируса в цяла Италия. Хвалеха се със снимки в социалните мрежи как са млади и вирусът не може да ги покоси. Но се оказа, че грешат", разказва Руми и добавя: "Шокираха ме кадри от камери на магазини, които показват как хора плюят по продуктите. Та това е престъпно! И ето ни сега - всички сме затворени вкъщи и си седим по балконите. Добре поне, че имаме балкони".

Още по темата

Руми ходи да пазарува само веднъж седмично. Винаги носи ръкавици и маска, въпреки че не е болна. И понеже на ходи на работа, помага на общината, откъдето я свързват по телефона с болни хора, които са самотни и имат нужда от съвет и утеха.

Когато я питаме за работата на лекарите и сестрите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса, Руми не може да сдържи сълзите си. Много от колегите ѝ, предимно млади хора със семейства, вече са заразени, а някои дори са в тежко състояние.

"Тези хора в момента жертват живота си. Нямат даже маски, принудени са да си ги изработват сами. Въпреки това продължават да ходят на работа. Без да мрънкат, без да се оплакват. Според мен те са истински герои."

Руми предполага, че една от основните причини за високата смъртност в Италия се крие в следния спор: дали хората да бъдат веднага тествани - или да си стоят вкъщи, докато не се проявят всички симптоми. "Но ако се чака да се разгърне цялата картина на болестта, тогава надеждата човек да се спаси е много малка. А как може от вкъщи да разпознаеш дали е този вирус или друг? Без тест? Хората умират сами като кучета, близките им даже не могат да се сбогуват с тях", разказва Руми и добавя:

"Не ми останаха сълзи"

"Преди време в Италия бяха затворени стотици болници, в резултат от което хиляди лекари и сестри останаха без работа. Сега ги търсим, но тях ги няма. Това се случи главно заради грешна политика, заради корупция - и за да могат да забогатеят едни хора, които нищо не разбират от здравеопазване. Преди дни Гражданската отбрана в Бергамо превърна едни огромни халета в реанимация за 400 човека. Те взеха нещата в свои ръце, защото правителството отново се бавеше. В същото време хората се редят в колите си на огромни опашки пред болниците, където обаче нямат възможност да ги приемат".

Руми следи, разбира се, и ситуацията в България. "Сестра ми живее в София и наскоро ми разказа как хора ходят на църква, разхождат се по "Витоша" и из парковете, въпреки забраните. На всички тях искам да кажа, че това е напълно неприемливо - ако продължат така, ще загинат много хора. А никой не бива да загива по този начин - изолиран и в самота. Не ми останаха сълзи."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: италиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
6
 
2
 
! Отговори
Руми да си ходи преди 4 години
Ми вместо да циври там, да се връща тук. Отишла е за пари, сега и циври.
181
6
 
4
 
! Отговори
gluposti преди 4 години
Можете да пишете по-разумни неща, всяка година умират много повече хора в болници. За какво се заплват страници със сълзливи бръщолевения? Отишла там да лее сълзи. Тези които наистина помагат нямат време за подобни брътвежи.
180
2
 
7
 
! Отговори
Фенб преди 4 години
Ситуацията не бива да се подценява, но тези измислени и пропагандни статии са жалки - абсолютна същата статия, само името на сестрата е сменено четох на немски и английски!!!!Запитайте се - тази сестра Руми,ако беше истинска, щеше да има снимка, сърцераздирателни постове във Фейсбук..но не...
179
0
 
3
 
! Отговори
пръдлеш преди 4 години
До АнонименКолкото на тебе ти пука за другите. Що все требва на некой да му пука за тебе?
178
1
 
7
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Ехооо Дойче Зеле!Няма ли статия на очевидец, че италианците освен че плюят по стоките в магазина, вече и пикаят върху нея?
177
4
 
18
 
! Отговори
до186 преди 4 години
Умнико,вслушай се в думите на изпиталите целия ужас на болеста.Заради *** и хора без грам здравна култура ще пламнем.
176
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая какво прави в Италия?И колко й пука за нас?
175
10
 
8
 
! Отговори
Пройчо преди 4 години
Стига с този вирус , вкараха ни в колковозите, създадени за овцете! Новият световен ред идва ! Ай, честито
174
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият проблем на Италия и Испания е, че не са ваксинирани с ваксина БЦЖ за туберкулоза. Това е едно от нещата, за които трябва да благодари на сиц режима от едно време, че ни ваксинираха за де що имаше инфекциозна болест. Не казвам, че тази ваксина е напълно удачна за коронавируса, но сте наясно, че туберкулоата се води най-инфекциозното заразяване и порзява точно белите дробове.
173
34
 
16
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 4 години
Сълзи не и били останали...бати пропагандата баце :) на кой му пука за другия непознатия човек!?!?! Нека минусите завалят сега....На мен нв ми пука за вас,както на вас не ви пула за мен !!! Това,че го казвам просто на глас,прави ли ме по лош? Защото вие сте същите ;)
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До в бгЕ как да стане, хем няма места в болниците, хем да тестват и приемат всички с позитивни тестове?
171
16
 
18
 
! Отговори
ШМАТКА преди 4 години
лъжите и заблудите на българите от боковците вървят с пълна сила! Наздраве ,народе!
170
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е, че не е като да кажеш остави ги да си трошат главите.Колкото повече са инфектираните толкова и рискът за нас, "страхливите" се увеличава.Приличат ми на малки пакостливи деца, които не разбират какво правят докато не получат един зад врата.Лошото е, че този път не е игра.
169
2
 
6
 
! Отговори
Do 177 Bond преди 4 години
Това е важно, може ли линк към тази статия?
168
15
 
29
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Поръчкова статия - от Италия? - Ами ходете си нагоре-надолу, смейте се на тези, които ги е страх, подигравайте се на предприетите мерки. Вирусът не е толкова страшен колкото го изкарват. Пък и Вие си знаете, че имате силен "Ангел-Хранител", който Ви прави недосегаеми. Пандемия - глупости! Само сринаха световната икономика.....Нал'тъй!
167
33
 
19
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Поръчкови статии! Вижте колко е лошо на Запад, а ние колко сме добре благодарение на слънцето Тиква! Затова дайте да удължим извънредното положение, да прибираме помощите, да теглим заеми...
166
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И какво ще стане след три седмици ... " Ами ще започне жътвата. Хиляди се прибраха от Италия и Испания и щъкат навсякъде безконтролно.Представи си с колко хора са контактували.Първият ден, вторият, ... 14. Ами контактните на контактните? Експоненциална прогресия. Т.е. сега е сеитбата.
165
10
 
15
 
! Отговори
Поне ги погребват преди 4 години
като хора, а тук ги хвърлят в ковчези от фазер, които се разпадат още при погребението.
164
5
 
7
 
! Отговори
СИЛВИЯ преди 4 години
КОЙ Е МИШКАТА СЕГА, А?
163
3
 
7
 
! Отговори
СИЛВИЯ преди 4 години
АЙДЕ ДЖА И ДА НЕ СИ ПРИПАРИЛ ДО БЪЛГАРСКИ САЙТ, ПРЕ.СТЪПНИК ГНУ. СЕН.