Европа е на кръстопът, въпросът е накъде ще поеме сега

ЕС не реагира синхронно и държавите взеха мерки самостоятелно
Обновена: 16 апр 2020 21:53 | 16 апр 2020 21:49, Екип на Bulgaria On Air
36

"Европа дължи дълбоко и искрено извинение на скърбяща Италия за ситуацията с коронавируса", това обяви пред Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призна, че европейската общност не е реагирала навреме.

"ЕС не реагира синхронно и всички държави взеха мерки самостоятелно. Проблемът не е в ЕС-Брюксел, а в ЕС-столици. Именно държавите членки не успяха да се споразумеят. ЕК не може да наложи единен подход, а трябва правителствата да се споразумеят", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

По думите му се е получило така, че отделните страни взимат самостоятелни мерки и засега общият акцент в ЕС е върху финансиране на възстановяването, докато борбата срещу пандемията е оставена на националните правителства.

"ЕС се опита в определена степен и на определен етап да подпомогне снабдяването на заразените страни с медикаменти и оборудване", каза още той.

Кючуков добави, че част от механизмите, по които бъдат отпускани средства на държавите членки вече са ясни, а други предстои да се изработват тепърва.

"Европа действително е на кръстопът. Дори се появиха мнения на ниво премиер - Джузепе Конте каза, че ако ЕС не преосмисли подходите си и не вземе съвместни мерки, може да се разпадне", допълни още бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че Европа трябва да вземе окончателно решение в каква посока ще върви - задълбочаване към интеграцията или ще направи крачка назад към повече пълномощия на националните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: меркиЕСЕКкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, на кръстопът...На кръстопът са им мозъците на писачите. Не знаят на кого първо да угодят.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Вирус е Тест !!! До колко е единна Европа .... !!!!!!! До колко НАТО е готов за последиците от така жадуваната Война ..... !!!!!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е всичко да се преосмисли. Не крачка назад, а дори 2-3 крачки назад. Народите пак, но по нов начин ще се обединят, но първо трябва да се разделят. Сегашното обединение дава много лесен път на коронавируси и на други вируси. Преосмисляне трябва. Тотален разпад също е вреден, но и това днешното резултат не дава. Държавите трябва да запазят независимостта си. Това ще засили уважението помежду им.
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26 какво тегло бе, пич? Я *** виж всички извън ЕС в какво състояние са! Това, че не можеш да си накараш работодателя да ти даде пари си е твой проблем. Заплатите растат заради ЕС. Но ти ги определя твоя работодател, а не Маркел или Макрон. На дъното в Европа по заплати са Грузия, Украйна, Сърбия, Молдова, Беларус, Албания....РУСИЯ!!! Населението им бяга в ЕС!!! Това че си неграмотен е твой проблем!!! Ти и в Трансгалактически съюз да идеш ще е все тази. От акъла ти е! Отивай в Русия!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Към разпаданец преди 4 години
Към разпадане. !!!!! Супер ще се оттървем от това тегло. !!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Към разпадане преди 4 години
Към разпадане. !!!!! Супер ще се оттървем от това тегло. !!!!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БДЖ София Да се махаме от ЕС, тогава освен народа пари няма да имат и депутатите за банички. Освен баничарниците естествено ще затвори и БДЖ. Никой няма да пътува. Щото няма пари. На диетка. БДЖ и баничките са вредни за народа. Дебелее, да оди пеша.
21
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Към пропаста
20
1
 
3
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Те ви ес те ви мор къркаите си и се не плашете
19
0
 
4
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Членуването в ЕС за депутатите е добре защото има субсидий ПАРИ които се крадат.Това е значението за тях.Народа да мизерува,затова ГЕРБ се натискат защото има пари.Инвестираха малко по СОфия метро,околовръстно,ремонти и т.н.Всичко прелючи бедния си остава беден.
18
2
 
1
 
! Отговори
нормален не гей преди 4 години
Ама верно га беиме под руско кви млади и красиви беиме а ся под европеиско дърти и грозни
17
1
 
2
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Да се върнем па под руско да бъдем па млади
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мигрантите и вируса демонстрираха, че ЕС е нищо повече от икономическо обединение с паспортни облекчения. Съюз означава нещо повече.
15
3
 
13
 
! Отговори
Към безславен край преди 4 години
Към своят безславен край !!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Към небитето преди 4 години
Към своят безславен край !!!!
13
1
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
@9Прав си! В ес има правила за брой *** на квадратен метър, но не и брой работници...Ценности демократични ес-овски.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крачката е към по-малко бюрокрация. Разпускане на ЕП, съкращаване на ЕК и разширяване пълномощията на Съвета на Европа.
11
2
 
22
 
! Отговори
Зануляване преди 4 години
Ако Юропата не занули егоизма,потребителството,хедонизма,джендърството,антихристиянството си и политкоректността си към мигрантските навлеци....просто ще се разпадне в няколко посоки. Все още в Европа има народи с ненапълно промити пилешки мозъци.
10
3
 
10
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 4 години
Никъде няма да поема!
9
1
 
21
 
! Отговори
КГБ преди 4 години
Ха ха ха, колко позитиви има за глобалните престъпници този Кови. Сриват икономиките и изкупуват държави за *** с яйца, после изтриват границите, ето например предложението за интеграция на държавите в ЕС, а накрая ще дойде милият ангел с ореол около главата Бил Гейтс, искрено, чистосърдечно загрижен за вас милите изстрадали от изолация хорица и ще ви освободи от домашния затвор с една ваксинка. Е, едва ли ще е с наночипове както си фантазират някои, но дано нямаме пандемия от стерилитет после.