Борис Джонсън: Няма да рискувам втори пик на коронавируса

Премиерът с първа реч след лечението си от COVID-19
Обновена: 27 апр 2020 12:29 | 27 апр 2020 12:12, Нели Христова
68
Борис Джонсън: Няма да рискувам втори пик на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Днес Борис Джонсън се върна на работа, след като се възстанови напълно от борбата си с COVID-19. Британският премиер, който прекара три дни в интензивното отделение, изнесе първата си реч пред  "Даунинг Стрийт" 10 и бе категоричен, че сега Великобритания е изложена на "максимален риск" заради коронавируса.

Той заяви, че няма да "захвърли настрана саможертвата на британците, като облекчи ограничителните мерки".

"Съжалявам, че трябваше да съм далеч от бюрото си по-дълго, отколкото планирах", така Борис Джонсън започна първата си реч, след завръщането си на работа.

"Знам, че е трудно. Искам да накарам икономиката да работи възможно най-бързо. Но отказвам да захвърля саможертвата на британския народ и да рискувам втори пик на заразата", заяви Джонсън пред журналистите.

Той за пореден път отбеляза, че това е най-голямото предизвикателство, срещу което се изправя Великобритания, от Втората световна война насам, а вторият пик би означавал "икономическо бедствие" за страната.

"Ние правим прогрес. Имаме по-малко пациенти с COVID-19. По-малко пациенти в интензивното отделение. Това е истински знак, че преминаваме през пика на заразата. И това е благодарение на вас. Ние сме на ръба да победим в първата си мисия - да не позволим нашата здравна система да се претовари по начин, по който това се случи на други места по света", заяви Джонсън.

"Сега ви моля за сдържате своето нетърпение, защото вярвам, че вървим към края на първата фаза от този конфликт и въпреки цялото това страдание - ние почти победихме. Опровергахме толкова много прогнози. Не ни свършиха вентилаторите, не останахме без легла за интензивно лечение. Ние не позволихме нашият NHS да се срине, а напротив, досега колективно защитихме нашата здранта кикгева, така че нашите невероятни лекари, медицински сестри и медицински персонал успяха да защитят всички нас от епидемия, която щеше да бъде много по-лоша. Ние колективно изравнихме кривата", категоричен бе Джонсън.

"И така, когато сме сигурни, че тази първа фаза е приключила и че сме преминали петте си теста: смъртността пада, NHS е защитена, скоростта на разпространение на инфекция спада, да преудолеем предизвикателствата на тестването, да избягнем втори пик, тогава ще дойде и моментът да преминем към втората фаза, в която продължаваме да потискаме болестта, но и да започнем постепенно да разпалим двигателите на икономиката на Великобритания", каза още премиерът.

"Не можем да ви кажем колко бързо или бавно или дори кога ще променим наложените ограничения. Със сигурност, правителството ще обсъжда този въпрос в следващите седмици. Решението ще бъде взето с максимална прозрачност", допълни още той.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Борко бърборко преди 4 години
" няма да захвърли саможертвата на британците" ? Тоест ? Приема охотно тяхната саможертва , или що ?Това трябваше ли да ги успокои , защото повече звучи като идея да ги упокои .
34
0
 
5
 
! Отговори
До РЕДАКЦИЯТА преди 4 години
Какво нецензурно има в думата "д у х а" ? Ако някой от вас е с мръсно подсъзнание, проблемът е лично негов !
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борис Джонсън: Няма да рискувам втори пик на коронавируса-------------Ми, като го усети кво е на свой гръб, друга песен запя!
32
1
 
10
 
! Отговори
ха така преди 4 години
Парен каша духа ! Предлагам да го поканим да го разясни това на нашите невярващи !
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АаЗа там не знам деца нямам :)
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия нямам никакъв проблем да си седя вкъщи защото държавата и поема всичко, че и пари ми дава. Не ми дава кредити и ти САМО ако се класираш :))))
29
1
 
2
 
! Отговори
Кралят на САЩ преди 4 години
След като Британската слънчасала Империя е имала за съюзник такъв велик червенокож съюзник като Винету за изтреблението на всички американци от бялата раса в САЩ.....за учудване в САЩ са поизтребени червенокожите английски съюзници а не....24 февруари ще стане 24 юни зодия Близнаци и ще отиде в червеното отвъдно на 1 декемвриАмериканската мечта била това че някога Англия ще им даде независимост
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също така Англия в момента е в кредитна ваканция и не е плаща нищо. Само да допълня :))
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама в Англия държавата им плаща наемите и им дава 80% от заплатите :) знам от първа ръка и няма никакъв проблем да си седиш вкъщи. Дори фирмата която поддържа апартаментите в кооперацията носят на живущите храни от първа необходимост :) В българия ви дават кредити :)
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дойдат и те на наща
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каза пръча, който искаше стаден имунитет за стадото си!
24
2
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Мерките ще отпаднат, когато народите се вдигнат. Дотогава ще ни мачкат в опит да приемем някаква ваксина.
23
5
 
3
 
! Отговори
gaga преди 4 години
в ден не знам си кой от карантината,дженерала започна брифинга с думите -"Всичко ,което досега постигнахме ,вие ще го развалите";със същите думи ,в същият ден започна брифинга и в Гърция.В денят ,в който започнаха масовите тестове в райони с преобладаващо ромско население у нас , и в Гърция се проведе такова масово тестване.Обаче при съседите са оказа ,че зараза в махалите няма,но пък откриха в бежански лагер ,населен само с чернокожи.Този сценарий е спуснат към всички правителства ...
22
1
 
2
 
! Отговори
Садик Кан = Сандокан преди 4 години
Лунатик!
21
1
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
на кратко казано:ще трябва да потърпите още
20
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименКакто е казал народа: "След дъжд - качулка". Популиста - ако не го халоса популизма по тиквата - "не се сеща", че има риск.
19
2
 
9
 
! Отговори
Ковид-1984 преди 4 години
Внимание, задава се Ковид-1984, най-опасната мутация на Ковид-19 ! Светнаха ли ви алармните лампички ?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникПиенето на бира в парка е забранено Хората се наливат с бира ама не в парка
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е "здранта кикгева"? Някакво ново заболяване ли?
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрограмистВикаш, държавата да ви плаща огромните заплати в IT сектора? Това няма смисъл. Щом не можете да си изкарате заплатите, значи или са неоправдано високи, или няма нужда от нещата, които правите. Икономиката няма нужда от толкова много "стартъп" фирмички, които се занимават с глyпocти от рода на това да измислят, как да видим през телефона си, какво имаме или нямаме в хладилника.