Брюксел против карантина за пътуващите и здравни сертификати

Досегашните строги мерки срещу епидемията вече не са нужни
13 май 2020 14:12, Елка Василева
74
Брюксел против карантина за пътуващите и здравни сертификати
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това съобщиха високопоставени представители на комисията.

Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19, предаде БТА.

ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност - желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.

ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение.

Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС.

Още по темата

Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.

Комисията остава на мнението, че дори в условията на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно.

ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет.

ЕК предлага да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство, съобразено с научните данни за заболеваемостта. Комисията отбелязва необходимостта да се следи премахването на кое от ограниченията, въведени от март насам, води до увеличение в броя на заразените с новата болест.

Комисията предлага също в самолетите и хотелите да бъдат въведени уеднаквени правила за действие, свързани с поддържането на чистота и безопасно разстояние между хората. Според ЕК е необходимо работещите в областта на транспорта например да носят маски с висока защита. В следващите дни комисията очаква съответните европейски служби да предложат допълнения в общия протокол за сигурност в гражданското въздухоплаване.

За ЕК е от ключово значение съвместимостта на отделните приложения за електронни устройства, разработени за проследяване на болните и хората, с които те са имали близък контакт. Комисията очаква тази цел да бъде постигната през юни или юли. ЕК отбелязва, че всички тези насоки ще бъдат незадължителни, но силно препоръчителни за държавите от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантина за всички идващи се от чужбина!
59
0
 
5
 
! Отговори
Чоп преди 3 години
Защо мислите само за вас а всички тия от Нидерландия дето си идваха болни или други от Лондон и т. н дето ще идват за лятото няма да седят по карантина и наистина ще стане пик та пик, вие се интересувате само да не следите под карантина след Гърция
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Математиката не е твоята силна странс! Например: няма тестове, няма нови заразени!Капише! Когато извадката (математическата) не представителна мога да докажа, че има даже спад! Вярвай на статистиката, която дам си фалшифицирал (Чърчил).
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път да ми хареса нещо идващо от Брюксел.Само с ваучери не става,трябва и акъл.Уйкенд за двама в Созопол-600лв ?!Да,бе!
56
3
 
10
 
! Отговори
С преди 3 години
Една свястна статия да прочета!
55
0
 
7
 
! Отговори
Д преди 3 години
На Ангелакова тоягата се счупи. Остава и само морковът, а той пък на снимка.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вече, трябва да се мисли за това как най-бързо и безопасно да се върнем към нормален живот. Защото от това ни зависят заплатите на всички. Карантината след полет не е опция, защото това ще значи никой да не лети, освен за много спешни случаи. По-смислено е да се въведе пср тестване деня преди полета и може би още 1 една седмица по-късно, като през тази седмица човекът примерно да носи маска. Това е безопасно и ще позволи на хората да живеят и работят и да си вършат работата където и да е.
53
4
 
5
 
! Отговори
@59 преди 3 години
Не говори за неща, които не разбираш. Мерките в Испания бяха 10 пъти по-строги от тези в България. Но плътността на населението в големите градове е много по-голяма от тази в София, така че естествено имаше повече заразени. Съответно и бяха направени много повече тестове. 52к/млн на 9к/млн. Затова и излизат много повече заразени. А смъртността зависи от възрастта на населението и колко претоварени са в момента спешните. Така че не е критерий. Критерий е колко са болните в момента. А те са малко
52
4
 
1
 
! Отговори
Да преди 3 години
Анан от пенсии драскачи
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То страхът е заради такива като теб (ДА).
50
5
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
Който го е страх-Да не излиза!!!
49
1
 
6
 
! Отговори
Да ама не преди 3 години
Забравяш критерия тестване, в испания се тестват десет пъти повече хора на един милион от бг, така че става схидно пак
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сходни мерки не означава сходен размер на епидемията. Например, в Испания може мерките са сходни на мерките в България, но там на един милион население имат засега 5798 заразени и 580 починали, а в България са 298 и 14.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "не се излагай, че ще ти се смеят на акъла. Все едно в производството всеки да прави каквото си знае" Явно си от материалното производство. Няма лошо.
46
0
 
4
 
! Отговори
Точно така. преди 3 години
В същата ситуация. Не съм гласувала от години. Никоя от партиите които гласуват тези безумия няма да вземе моя глас.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука един прекупвач са набутал с маски за лесни пари и като не може да си продаде вие на умряло и обикаля всички форуми, като че ли сме длъжни да го търпим.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде отишла статията в десета глуха не мога да я намеря.
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече се бавим с отварянето толкова по малко хора ще дойдат до БГ. Когато нормалните държави отворят никой няма и да помисли да дойде в БГ. Например къде си мислите че ще почиват румънците ако могат да избират между БГ, Гърция и Хърватия например. А в същото време ни убеждават че всичко е в услуга на туризма.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен не се излагай, че ще ти се смеят на акъла.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ако беше интелигентен нямаше да пишеш глупости.