Захариева: Мерките за пътуванията постепенно ще се разхлабват

Далечните пътувания са малко вероятни това лято, обясни външният министър
Обновена: 13 май 2020 10:39 | 13 май 2020 09:10, Петя Славова
46
Захариева: Мерките за пътуванията постепенно ще се разхлабват
Снимка: БГНЕС

Мерките, свързани с ограничението на разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, ще се отхлабват според развитието на обстановката.

Поне до края на май обаче ще остане задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. "Всички правителства в ЕС мислят координирано как да отслабват мерките без да се предизвика втора и трета вълна", коментира пред Нова тв вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Още по темата

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19, ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане, съответно и карантината.

По думите й се очаква до края на месец май или до средата на юни да отпадне карантината за всички граждани, не само за туристи, които са пътували в съседни на нас европейски страни, които са със сходни с нашата обстановка ниво на заразени. "Далечните пътувания са малко вероятни това лято", отсече Захариева и препоръча да се ограничим до близките ни страни.

Според министъра, Великобритания е една от държавите с висок риск и макар всеки турист у нас да е желан, страната ни няма интерес да затваря хотели или населени места, заради случаи с коронавирус.

"Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта", обясни външният министър.

Освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

"Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания", каза още външният министър.

Тя коментира и отношенията ни със Северна Македония, като обясни, че никой не им пречи да се самоопределят, но не може това да става на база исторически лъжи и антибългарска реторика.

"Това самоопределение, тази нация, която те изграждат от 1944 г. не трябва да стъпва на лъжи и на антибългарската кампания, а на истината. Основата на нашия договор е общата история. Никой не оспорва правото на Македония да има държава и как да се самоопределят. Правото на самоопределение е право на човека", отсече Захариева .

Българският външен министър припомни, че във всички декларации, включително тези на Европейския съюз за започване на преговорите с Македония, има позоваване на Договора за приятелство и добросъседство, който двете страни сключиха през август 2017 г. Тя каза, че е необходимо да възстанови работа съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
снимката е трепач - бррррррр
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, все ***.
10
1
 
3
 
! Отговори
Evnuh Chalga Party преди 3 години
Браво обичаме те нека чалгата е с теб.
9
1
 
6
 
! Отговори
Пляз пляз амбриажите преди 3 години
не знам какво ще олабват , но правителството вече 2 месеца ми прилага хард *** и взех да се олабвам преди да стигна до чинията
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пуснат Британците никога няма да се върнат на нашето черно море, искаш или не....
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Agent provocateur Недей така много е готина, свети като крушка ако сме честни.
6
6
 
14
 
! Отговори
Agent provocateur преди 3 години
Моля, махнете тази от снимката. По-добре покажете д*пето на Ким Кардашиян!
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМнението за ЕС на руски хибридки като теб трябва да се приема с обратен знак: кажеш ли, че ЕС е било безполезно, явно, че е бръкнало в здравето на шефовете ти с действията си по солидарност, адекватност и координираност. Продължавай да работиш за ЕС каузата, като показваш с какви пропаднали хора си имаме работа в лицето на русофилчетата!
4
1
 
11
 
! Отговори
Радж Капур преди 3 години
Някой път и до село си е далечно пътуване, зависи къде си!
3
6
 
13
 
! Отговори
Пуснат преди 3 години
ли тук британци и руснаци - на есен жална ни майка!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне тая способна женица може да е спокойна, защото вируса не ходи по конюви.
1
8
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ЕС се оказа напълно неадекватен, че даже и вреден, по отношение на вируса... както и българската държава в лицето на борисов и захариева по отношение на пътуванията.