Черен април за Швеция - най-много починали от 1993 г. досега

Страната не въведе строги ограничения срещу коронавируса
19 май 2020 17:30, Ния Христова
64
Черен април за Швеция - най-много починали от 1993 г. досега
Снимка: БГНЕС
През април месец повече шведи са починали, отколкото през който и да е друг месец от 1993 г. насам, показват данни на Статистическата служба, след като новият коронавирус повиши броя на смъртните случаи, предаде Ройтерс.
 
Швеция не въведе строги ограничения срещу коронавриуса, както повечето държави по света, и сега отчита по-голяма смъртност при епидемията от коронавирус в сравнение със скандинавските си съседи. Коронавирусът в страната е взел близо 3700 жертви от обявяването на първия смъртен случай през март. Вирусът не е по-смъртоносен от някои сезонни грипове през последните три десетилетия - през декември 1993 и януари 2000 смъртните случаи са били повече, заяви Статистическата служба.
 
През 1993 г. са починали 11 057 души, а този април - 10 458. Според статистиката през януари 2000 г. са починали 110,8 човека на 100 000 души, а през април тази година - 101,1 души на 100 000.
 
По данни на Статистическата служба броят на смъртните случаи през 1993 и 2000 г. е бил висок заради сезонни грипове. През 1993 г. са починали 97 008 шведи, което е най-висок брой от годината на Испанския грип от 1918-та година. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
ХА-Ха-Ха преди 3 години
До АнонименВикаш "Запазили си били икономиката и работните си места с минимални демографски щети". Ха-ха-ха-ха-ха-хаДа те светна от началото на годината спадът на икономиката в Швеция е 7.2%, сравнено със 6.5% в съседна Норвегия (която имаше строги мерки). Броят на безработните в Швеция в момента е на абсолютен максимум (всеки само може да си провери тези данни). И всичко това за сметка на повече от 10% увеличение на общата смъртност.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Тва, че в Швеция няма значителен брой големи и гъстонаселени градски центрове, естествените дистанции както географски, така и породени от културата и това, че Швеция имаше много повече време да се подготви за болесттта от почти всяка друга дръжава поради сравнително изолирания й характер.Толкова стигат ли?
54
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възхищавам се на шведите, интелигентни и разумни граждани, водени от мъдри политици, които виждат цялата картина, а не като нашите лаладжии и паникьори. Запазиха максимално икономиката си и работните си места с минимални демографски щети. Нашите страхливци за 100 починали ликвидираха 200 000 работни места и стринаха цели сектори от икономиката
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"а ако се вземат предвид и другите обстоятелства"Кои други обстоятелства?
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчШвеция е на 6то място по показателя "брой починали на глава от населението" от страни по-големи от няколкостотинхиляди души. Това не е "доста назад", а "доста напред", а ако се вземат предвид и другите обстоятелства, си става направо шампион по тоя показател.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато изчисляваш колко са починали за дадена година, това означава - до края на годината.Ние сме още месец май.Айде да почакаме до края и после да коментираме.До края на годината има още 7 месеца.
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15"Д-р Мангъров още в началото на април каза, че от короната у нас ще с починат между 100 и 200 души."Познал, дръжки! "Позна", защото Щаба и правителството взеха адекватни мерки! Ако я бяхме подкарали по "шведския" акъл на Менгелъров, сега щеше да говориш със задгробен глас.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е моделът на Мангърите и Чалгарите. Още един Мангър Крумов Савов обвини народа, че бил страхлив и не послушал смелите Мангъри, които получили паник атака от страх от коронавируса. Ботев е писал за тези Мангъри, че продават и лъжат народа.
48
6
 
5
 
! Отговори
матриал преди 3 години
Оня правилно ви каза, че сте *** - поне помъчихте ли се да прочетете и ред от това дето сте изпльоскали? Всъщност от така наречената статистика се вижда, че няма нищо нередно, а е имало даже периоди без пандемия с по-голяма смъртност. Интересно преди 1993 колко са умирали? Статистик мошениците като не могат да нагласят цифрите обикновено режат неудобните периоди.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчМда, повод за пример са. Спасява ги това че имат два големи града и останалото е на по 3 дни път. Ако територията им беше по малка, мъртвите ще са в пъти повече. А колко не са си скапали икономиката, като всички са вързани?
46
0
 
4
 
! Отговори
последно преди 3 години
В заглавието пише едно, а в съдържанието е друго. Кой казва това в заглавието и кой това в съдържанието? Въпросната статистическа служба шведска държавна структура ли е или някакво НПО, че в България има едно НПО с наименование институт за.... и като ги представят, все ги наричат институтА.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчТя ситуацията в Швеция изобщо не е приключила, ако погледнеш статистиката на новооткритите случаи, така че не бързай да я сравняваш с другите държави - предстои още доста хора да измрат там.
44
9
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Швеция е доста назад в класацията по брой починали на глава от населението, която се оглавява все от държави със строги мерки и големи глоби за неспазилите ги.
43
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и като изчетох всичко установих, че за този април смъртноста е по-ниска от тази през април 1993 и 2000 година, когато е върлувал грип, демек коронавируса е не по-опасен от грип
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки един швед, от най продуктивното в момента поколение 30-50г ще си зададе много въпроси за обществения договор, при който след пенсиониране и в домовете си оставен почти на произвола. И това, че са студени и дистанцирани като общество не означава, че са глупави и не могат да си представят, че подобно ги чака и тях. И ще вземат индивидуални мерки, които нищо добро няма да донесат за агажираността им към така предложения обществен договор.Ще поживеем и ще видим, но нищо добро не очаквам.
41
4
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Вируса нито ще си отиде лесно нито бързо.Ние просто подценяваме опасността.Бог ни наказва за греховете ни.
40
9
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
По новините в момента:"Поради малкия брой болни от коронавирус в София, пациентите с COVID-19 ще се лекуват само в няколко болници"Мутафчийски:"Много хора ще измрат. Яко ще измрат"
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убеден съм, че в Италия, Франция, Испания и САЩ също е черен април с най-висока смъртност. Ама те нали взеха крути мерки. Нещо не им се получи и на тях, обаче шведите им криви!
38
17
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Шведската държава спази обществения договор и прояви уважение към гражданите си.Не ги затвори. Не ги репресира "за тяхно добро".Не показа уродливо лице на тирания и диктатура като у нас.Те пък се отблагодариха на държавата си като проявиха разбиране и спазваха ПРЕПОРЪКИТЕ (не заповедите) на правителството и главния епидемиолог (а не някакъв си коремен хирург с пагони).Нито чувалите за трупове им свършиха, нито извозваха умрелите с камиони, нито болниците им каталясаха.Хората са доволни
37
11
 
10
 
! Отговори
TrollHunter преди 3 години
Не знам какъв кеф им прави на троловете да си сменят IP и да си цъкат сами плюсове.Статия дето се чете от 5 човека на час и за 20 мин 19 лайка на коментар против доц. Мангъров :D Чудно ми е колко им плащат от ГЕРБ на такива.