Унгария забрани юридическата промяна на пола

В личните документи ще има "пол по рождение" вместо само "пол"
20 май 2020 11:25, Елка Василева
173
Унгария забрани юридическата промяна на пола
Снимка: архив, БГНЕС

Управляващото парламентарно мнозинство в Унгария прие нов закон, с който се забранява юридическа промяна на пола.

Законопроектът бе подкрепен от 133 депутати от коалицията на премиера Виктор Орбан. При гласуването в 199-местния парламент против се обявиха 55 законодатели, а четирима се въздържаха.

Очаква се до няколко дни президентът Янош Адер да подпише закона и той да влезе в сила.

Според гласувания текст в личните документи на унгарските граждани занапред ще има графа „пол по рождение“ вместо само „пол“.

Юридическа промяна на пола не е разрешена даже при промяна на пола с медицинска намеса.

От правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заявиха, че това „връща Унгария в мрачното Средновековие и потъпква правата на транссексуалните и интерсексуалните хора“.

Според международната правозащитна организация в бъдеще тези хора ще бъдат подложени на засилена дискриминация в Унгария и в страната ще се задълбочи и без това „нетолерантното и враждебно отношение към ЛГБТ общността“.

„Амнести“ призова Конституционния съд на Унгария за разгледа и отмени закона.

Мнозинството страни от ЕС позволяват промяна в личните документи, която да укаже половата идентичност, отбелязва Би Би Си, цитирана от БНР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PfПредставяш ли си какъв мъж е бил, ако може да излъже друг мъж, че е жена?:))))))
157
0
 
10
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Ми браво. То иначе утре някой мъж ще плати торба с пари,за да го направят като супер мацка и ако в личната му карта пише жена ще вземе да излъже някой невинен човечец,че верно е жена. Представете си какъв шок ако разбереш,че си се оженил за мъж.
156
11
 
2
 
! Отговори
хипотеза преди 3 години
Значи някой унгарец реши да стане жена, сменя си пола и биологически става жена, но в документите му ще пише пол-мъж!!!Хаха....................голям смях!!Биологично е мъж, а по документи и юридически - жена!!И коя е по-важно сега? Биологията или правото?Ситуацията е абсурдна...................получава се парадокс!!!
155
2
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan"имат съшите права като мен и теб"Дали? Ако ги атакуват на основа сексуална ориентация дали са защитени, ако в НК няма дефинирано такова престъпление или ще минат само с "хулиганство" и плясване по ръчичката, вместо с много по-сериозното престъпление срещу личността? "Времето ще победи предразсъдъците" А, да, както показва богатата човешка история, сериозните предразсъдъци ги е победило времето, а не активните действия за премахването им ........ ама друг път.
154
2
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan... тъй като отваря вратата именно за такива престъпления, които да остават ненаказани ( и съм сигурен, че някои хора биха се възползвали от това). Ако ти е по-лесно да си го представиш: това не са "по-големи" права, това е липсваща законова защита, която другите имат а тези групи (не само ЛГБТ общността) не. Един вид, поправен е един пропуск.
153
1
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До LanКак с това че престъпления срещу тяхната ориентация ще влязат като квалифицирани в НК дискриминира хетеросексуалните? Това е все едно да кажеш, че понеже закона дефинира като престъпления действия насочени срещу хора на базата на техните инвалидности, това е дискриминация срещу здравите. С извинение, но това е абсолютна глупост. Аз бих квалифицирал липсата на текст в НК, който специфично да наказва престъпления от омраза на базата на сексуална ориентация, като "пасивно преследване" ..
152
1
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan... твоята религия, пол, раса или друго, ще бъде разглеждано под същата графа и наказанието ще бъде същото!
151
1
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan"исканията на ... вече са изпълнени"Както и на засегнати от далеч по-сериозни и значими в исторически план проблеми. Какво те кара да мислиш, че е имало специален фокус върху "исканията" на ЛГБТ общността, а не е подходено на принципна основа под шапката на която спадат и техните проблеми? Отново ще повторя: няма такова нещо като "по-високи". Престъпленията са по-прецизно дефинирани, това е всичко, но не се наказват по-различно. Ако към теб има насочено престъпление на осннова на ...
150
2
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Към момента, каквото и да предприемат ще е прекалено, просто защото законът НЕ ги дискриминира! Даже, както стана ясно напротив, дискриминира хората с хетеросексуална ориентация. Не са преследвани, имат равни права с мен и с теб. Сега е достатъчно просто да си живеят и да дават добър пример...времето ще победи предразсъдъците. Извоюването на по-големи права от мнозинството (факт в този документ) е ОБРАТНА дискриминация...и леко дразнещо :)
149
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan"всички предложения се правят така, подмолно"От една страна ако искат самостоятелно неща, ти идват твърде дразнещи щото едва ли не ти изглежда, че са прекалено агресивни, от друга страна ако са част от по-голяма група проблеми са ти "подмолни". Само на мен ли така ми се струва, или си покриваш всички бази, за да можеш да ги атакуваш каквото и да предприемат?
148
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
:) "Претенцията ми" с нищо не променя факта, че исканията на ЛГТБ общността са вече изпълнени! ФАКТ е, че присъдите са по-високи! Ще ме извиняваш, но един гей е като мен, не е като дете, не е като бременна жена, не е като инвалид, не е нищо повече от мен! Не виждам защо равно по тежест престъпление към мен да се наказва по-различно от това към един гей!
147
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan... (на хетеро и хомо жертви) в документа не е правено. В документа се правят препоръки тва да бъдат квалифицирани престъпления (т.е. да бъдат много по-прецизно дефинирани) вместо съществуващите общи постановки, които въобще не позволяват таквиа действия да бъдат адекватно преследвани. Това няма нищо обще с правене на разлика между жертвите на база на сексуална ориентация - това е абсолютно грешна интерпретация.
146
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До Lan"това че е в по-голяма група изключва ли го"Разбира се че не, но претенцията ти беше, че едва ли не това е откроено като отделна група престъпления и ЛГБТ общността иска специален статут при теретирането им. Оказва се, че истината е точно обратната и те са само малка част от много по-широк и, исторически погледнато, сериозен кръг от проблеми като например на расова и религиозна основа, на фона на които ЛГБТ вълненията са детска игра пеленаче. Такова разграничение каквото твърдиш -
145
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Между другото всички искания на общността се прокарват точно така - подмолно, присъединени към "майки с деца", "бременни", тихомълком, без дискусия в обществото, без зачитане на мнението на народа, с омаловажаване, само малко да отпуснем. Казах ти - това няма да доведе до нищо добро. Получава се нагнетяване на напрежението в обществото и рано или късно ще се отвори цепнатината, там където я е нямало. Най-големите губещи от това са точно хора от общността! Те се налага да живеят в това обществ
144
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До LanНикой нищо не заобикаля. ЗАСЕГА в България Парламентът изготвя и приема законите. Не знам прайда да има някакъв обвързващ характер. Той е гражданска инициатива, тъй че приказките за това как посредством него се вземало решение са неверни. Освен ако сме го докарали дотам, че ти виждаш проблем в това хората открито да покажат кои са т.е., че ги има като значителна група. Не виждам как това ОТКРИТО заявяване че ги има е подмолно. Подмолно обикновено е прикрито заобиколно действие.
143
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
152, мда хлъзгав като юрист! Не напразно празнувате на Никулден! :) Това, че е в по-голяма група, изключва ли го? :) Тази група е ли "отежняващо вината обстоятелство" респективно водещо до по-висока присъда или НЕ Е? Виж какво, това, че не съм юрист не ми пада автоматично IQ-то. Законово явно вече е в сила, но ти като човек ми кажи, човек хетеро по-малко пребит или мъртъв ще е от един хомо? Или престъпленията с умисъл от битово-криминален характер се вършат с любов, не с омраза?
142
0
 
0
 
! Отговори
> преди 3 години
До LanТи чела ли си документа, който препоръчваш? Там няма изолирани искания засягащи сексуалната ориентация. Всъщност, тя е присъединена към толкова по-дългосрочно съществуващи проблеми, че едва ли някой обективен дори би отбелязал това като нещо с особено открояващ се характер. Даже групата престъпления не е специфично спомената. Въобще не става дума за "по-високи" наказания, а се иска тяхното диференциране и включването им към група "пресъпления от омраза" - напълно адекватна формулировка
141
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Много си падам по "простоватото" ни народно творчество...та "Подали му пръст, а то налапало ръката"...нали знаеш какво значи :).
140
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
147, чакай сега, ти като един умен и правов човек, смяташ за съвсем нормално да се заобиколи волята на суверена и управляващите да вземат решение ей така, щото има прайд? Нещо съвсем неправово и подмолно ми звучи! Иначе в прав текст ти е казано демонстрация с цел законова промяна! Е, защо смяташ, че трябва да го приемам прайда?
139
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Говорим си за СЕГА! Сега в университет в България никой не знае за сексуалността ти - кандидатстваш, влизаш :) В България повече от 40% от ръководителите са жени :), без квоти!Становище на ОССЕ/СДИПЧ относно разпоредби на НК относно "реч на омразата" дискриминация ...:) Така ще ти излезе - интересува те точка 2 ал. 2. И аз не съм юрист, *** мисля, че разбирам какво точно чета :) Ти, като юрист, можеш да ми кажеш дали вече е със силата на закон! Така е формулирано на външен вид или е още само иск