Черна Гора свободна от коронавирус, как го постигна?

Завръщащите се в Черна гора под карантина в специални лагери
28 май 2020 15:45, Ния Христова
40

 

Черна гора е първата страна в Европа, която обяви, че се е справила с коронавируса. 68 дни след първия регистриран случай в държавата вече няма заразени с COVID-19. Как Черна гора се справи със заразата?
 
"От 20 дни в Черна гора няма случаи на заразени. За целия период има само 324 случая на заразени и 9 починали. Тук се прибраха около 170 000 граждани на страната", каза в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът на България в Черна гора д-р Меглена Плугчиева.
 
Магдалена Плугчиева допълни, че завръщалите се от чужбина са били поставяни под карантина в специални лагери, където мерките са били много стриктни. Още в началото на епидемията в страната били съобщавани и имената на заразените.
 
"Правителството разбра, че това е грешка и това беше отстранено много бързо. Една седмица преди първия случай на заразата бяха въведени рестриктивни мерки в Черна гора", подчерта Плугчиева.
 
България е дарила 200 комплектна предпазни облекла и маски на Черна гора. 
 
"Границите на Черна гора все още са затворени, в началото на юни ще се отворят и то много селективно - за страни, от които заразените са под 25% на 100 000. България попада с 20% на 100 000, така че очаквам да има разрешение и за българските граждани", обясни посланикът на страната ни в Черна гора.
 
Напрежението между Сърбия и Черна гора се повиши с разхлабването на мерките. Белград нападна остро Подгорица, след като стана ясно, че черногорските власти са решили да отворят границата на страната за жителите на няколко държави от региона, но не и за Сърбия.
 
"В основата е един закон за свободата на религиите, който събуди тежки спорове между двете страни. В този период стана ясно, че без солидарност и добросъседски отношения няма как да има справяне с кризата", отбеляза Плугчиева. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам много пр0сти Тикварчета, кланящи се на неандерталеца от Банкя. Специално на тях, мога да им го подам от гъ.за в уст.ата за да си усетят миризмата й понеже съм поет, ще ми врътнат по един мин.ет!!!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашете пък като се върнаха вършаха наред, щото се прибраха в разграден двор, ни гранични власти ни санитарни
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно България попада в 20% на 100000?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бре
8
7
 
12
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Черна Гора - население колкото Варна, тоест 600к, територията им колкото варненска област.Е как да не се справят, то голямо население, територия надлъж и на шир...хахах
7
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най - опасният щам на коронавируса се нарича тиранинът румен радев ветото, отговорен за разграбването, унищожаването и съсипването на България!Импийчмънт, съд, ефективна присъда!Радеф е позор!
6
2
 
12
 
! Отговори
Али Ръза преди 3 години
TAKA СЕ ПРАВИ!!!----->>>завръщалите се от чужбина са били поставяни под карантина в специални лагери, където мерките са били много стриктни. Още в началото на епидемията в страната били съобщавани и имената на заразените.
5
3
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
АХ ТОЗИ МИН.ЧО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ЗАДНИ БАЛКАНИ , ДРУГАРЯ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ , КАКВИ ГРАНДИОЗНИ УСПЕХИ Е ПОСТИГНАЛ ДОРИ В ЧЕРНА ГОРА !!!!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черна Гора е квартал, не държава.
3
3
 
3
 
! Отговори
Ковид 19 преди 3 години
Ха, чакайте малко, наесен с песен ще видим има ли ме, няма ли ме. Не си правете сметка без кръчмар, тук съм и смятам да поостана
2
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Тази пък ЦЯЛ ЖИВОТ ПОСЛАННИК??!! беше по времето на НДСВ посланик в Германия - какви са тези връзки ?? Толкова партии и лобита се смениха -и ТЯ пак Посланник -явно е "лявата ръка" на Царя!!!
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат си Годжи, нямат щаб и всичко им е наред!