Нови арести в Белгия и Франция по случая с камиона-ковчег от Есекс

През октомври м.г. бяха открити телата на 39 виетнамски мигранти
28 май 2020 07:55, Ния Христова
2
Нови арести в Белгия и Франция по случая с камиона-ковчег от Есекс
Снимка: БГНЕС
Тринадесет души са били арестувани в Белгия и други тринадесет във Франция във връзка с разследването, което беше започнато, след като през октомври миналата година в хладилен камион във Великобритания бяха открити телата на 39 виетнамски мигранти. Това съобщава БТА, като се позова на съобщения на белгийската и френската прокуратура.
 
Контейнерът, където бяха открити телата, идваше от белгийското пристанище Зеебрюге, а някои от загиналите бяха пребивавали в Белгия преди да заминат, уточнява Франс прес.
 
Великобритания, Ирландия, Франция и Белгия си сътрудничат във разследването. 16 обиска на на белгийска територия, повечето в Брюксел, са извършени до момента. Белгийската прокуратура съобщава, че са били задържани общо 13 души - 11 виетнамци и двама мароканци. 
 
В района на Париж също са били задържани 13 души, информира парижката прокуратура, без да уточнява националността им. Всички задържани са заподозрени в съучастие в мащабен трафик на хора между Франция, Белгия и Великобритания.
 
"Има подозрения, че създадената от трафикантите мрежа всеки ден е превозвала до няколко десетки души в продължение на няколко месеца", подчертава белгийската прокуратура. 
Още по темата
 
Според прокуратурата организацията е транспортирала предимно бежанци от Азия, главно Виетнам. Заподозряна е, че "е направила възможно" и транспортирането на 39-те мигранти, открити мъртви на 23 октомври от британската полиция в промишлена зона в Есекс.
 
Агенцията припомна, че в Ирландия беше арестуван човека, който се предполага е организатор на ротацията на различни шофьори, замесени в трафика. 
 
Във Великобритания бяха предявени обвинения на петима души, включително на 25-годишния шофьор на камиона, арестуван в Есекс. През месец април пред лондонски съд той се призна за виновен в непредумишлени убийства.
 
България също беше свързана със случая, тъй като се оказа, че камионът, в който бяха открити телата, е регистриран у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато четях си мислех, как така няма замесени българи. То пък било камиона.
1
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Докато нямаше трупове - нямаше пржблем с имигрантите. Ни на острова, ни в брюксел.