България премахна 14-дневната карантина за пътници от ЕС

Изключение правят тези с големи огнища на коронавирус
1 юни 2020 12:38, Петя Славова
24
България премахна 14-дневната карантина за пътници от ЕС
Снимка: БГНЕС

От днес България премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, но не и за тези с най-големите огнища на коронавирус.

Това става факт, след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която регламентира влизането в България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина, предаде БГНЕС.

Според заповедта временно се забранява влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Изключение правят българските граждани, гражданите на държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Република Сърбия и Република Северна Македония, членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Заповедта не се отнася и за медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е с свързана упражняваната от тях професия.

Тук попадат и  работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ.

Същото се отнася и за транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове.

В списъка влизат и чуждестранни официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения.

Тук са и лица, пътуващи по хуманитарни причини, както и представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност, както и лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта.
Това се отнася и за сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма, както и за  погранични работници.

Изключение от забраната за влизане се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на Република България на гражданите на държави членки на Европейския съюз, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства, с цел да се завърнат в държавата, където пребивават.

Същото се отнася и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в друга държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства, с цел да се завърнат в държавата, където пребивават.

В списъка влизат и гражданите на Република Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора и Република Турция с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са.

Транзитното преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България.

Още по темата

Всички лица, които влизат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Изключение от изискването за поставяне под карантина на лицата се допуска по отношение на български граждани и граждани на други държави членки на ЕС, на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), които са лица, пътуващи по хуманитарни причини, както и представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, , удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност, както и лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта.

Това се отнася още за водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, също за водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки, както и за  членовете на екипажите на плавателни съдове – български граждани.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Е това поне е абсолютно ясно - има карантина за пътуващите от ЮК
20
0
 
5
 
! Отговори
Николай преди 1 месец
Така и не разбрах има ли карантина в Бг или няма?
19
0
 
2
 
! Отговори
Соня преди 1 месец
Според заповедта временно се забранява влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.
Изключение правят българските граждани, гражданите на държави членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение
18
0
 
2
 
! Отговори
Соня преди 1 месец
Пак чета и не разбирам!
Как така отпада, ама не точно?!?
Пътувам от Англия до Бг и съм български гражданин!
Ще има ли за мен или няма да има?
17
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До Анонимен 4

Кои са тия Малта и Португалия бе
Франция е лидер с Германия ,как ще ги обиждаме Нали искаш в еврозоната да не мислиш че това зависи от Португалия или пък Малта
Франция каквото каже това е Така че те вирус нямат щом са казали и карантина няма съответно
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно неадекватни списъци на държави, както бяха неадекватни всички мерки на правителството досега.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я, стига с тази карантина. Тръгваш от Германия, правят ти всички проверки за съмнения от коронавирус, спазват всички изисквания. Връщаш се във България и пак проверки и накрая те поставят под карантина. ЩО за безсмислено поведение. Само тормозят здравите хората.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересите на мутрите-хотелиери срещу здравето на народа.
Защо ще пускате французи без карантина? Погледнете колко са новите случаи във Франция.
Не че францусите си умират да пиянстват по българските барове, но не е направен правилен анализ от кои държави да се пускат туристи и от кои за сега да не се пускат.
13
0
 
14
 
! Отговори
Соня преди 1 месец
Нищо не разбрах!
12
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Станчо
Да,така е,никой не може да каже дали тези,които към момента са под карантина,ще продължат до изтичането на 14 дни,или отпада и за тях.Това е заради тъпата заповед на министъра на здравеопазването - не се уточнява за бълг.граждани,дошли преди 1юни,се освобождават от карантина
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли да си дойда от Германия без да стоя 14 дни в къщи?
10
1
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 1 месец
Маскитееееее.Не са прайте на улави :D
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и какво висехме заключени 3 месеца, за да си внесем сега вирус от Фрнация, Германия, Холандия, Румъния и Сърбия, разбирам да се отвори границата с Гърция и с други страни където нещата са под контрол като Кипър, Словения, Чехия, Словакия, Дания, Норвегия, ама това да отвориш границата със Франция където активните случаи са колкото тези в Испания и Италия взети заедно, е абсолютно безотговорно, да не говорим пък за Малта която е сложена в списъка с ограничения, че те са с най-малко активни случаи
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4
логиката е да се угоди на нашите мутрохотелиери, дано не си внесем отново зараза, както го направихме март, ама сигурно точно това ще стане
7
0
 
29
 
! Отговори
It преди 1 месец
Информация, която вместо да ориентира хората ги дезорентира...Едва ли и авторката на статията е наясно с това, което е искала да каже. Пълна каша..
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризъм чакат особенно министър конска чутура
5
1
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Няма логика. Всичко е добре обмислено и планирано. Колко са тези които ще пътуват от и за Малта и колко са към/от Германия и Холандия?
4
1
 
17
 
! Отговори
Станчо преди 1 месец
На 28май се прибрах от Франция,под карантина съм сега но никъде не пише дали за такива като мен които са се прибрали преди 1ви юни карантината отпада.
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста странно, за Португалия и Малта има карантина, а за Франция, която в момента е на 1-во място по брой на активни случаи над 90 хиляди няма, а и в Холандия и Германия са доста големи огнища, да не говорим за съседките ни Сърбия и Румъния с над 10 хиляди заразени, немога да разбера логиката.
2
13
 
20
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Вноса на заразата отвън е най-опасното. Този "ход" може да завърши много плачевно ...