Чехия отваря границите си, разрешават събирания до 500 души

Гражданите не са задължени да представят отрицателен тест за COVID-19 при завръщане
2 юни 2020 07:22, Ния Христова
1
Чехия отваря границите си, разрешават събирания до 500 души
Снимка: БГНЕС
Чешкото правителство взе решение да отвори границите си и да позволи на гражданите си да пътуват до повечето европейски страни от 15 юни. Хората няма да са задължени да представят отрицателен тест за COVID-19, когато се завръщат в родината си. 
 
Облекчаването на мерките в страната започна още през април. Сега ще се използва цветна скала за разграничаването на европейските страни спрямо безопасността им що се отнася до коронавируса.
 
Най-безопасните страни ще са оцветени в зелено и това са страните-съседки на Чехия, като Германия и Полша, както и Швейцария, Финландия и Прибалтийските страни. В оранжево са страните с по-висок риск и сред тях са Белгия, Франция, Италия, Нидерландия и Испания. Двете страни оцветени в червено, които са и с най-висок риск са Великобритания и Швеция и само при завръщане от тях ще бъде изискван резултат от тест за COVID-19. 
 
От другата седмица в Чехия ще може да отворят театри и кина, а правилото за физическа дистанция ще бъде отменено. От 8 юни се вдига и максималният брой на хора на масови събития на 500 души. От 10 юни същата мярка ще влезе в сила в Словакия, тогава там ще отворят и фитнеси, басейни, спа комплекси и казина.
 
В Чехия до този момент регистрираните случаи на коронавирус са 9286, а смъртните случаи са 321. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брао бе, челките полицаи значи знаят да броят до 500 !